ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Одбацивање оперативног система XP коначно утиче на продају PC-ja

Компаније купују нове PC-је како би избегле прекид подршке за Windows XP и тако помажу рачунарској индустрији да избегне још слабије кварталне резултате.

Али, чак и Microsoft изгледа незаинтересован да даје довољан попуст за прелаз на нову верзију OS-а како би купци одустали од XP-а: у априлској промоцији су давали попуст од 15% за Windows 8 и Office 2013 и то је важило до 30. јуна.

Ефекат од гашења Windows XP-а није онолики какав се очекивао зато што много корисника прелази на нову верзију на лицу места, па избегава куповину новог PC-ја тако што на старијем хардверу замењује XP са Windowsom 7.

На свету има огроман број PC-ја који још увек користе Windows XP. Према подацима компаније за веб анализу Net Applications, 37% свих персоналних рачунара је у јуну користило XP, што представља приближно 570 милиона машина. Microsoft је недавно објавио број мањи за 160 милиона, али не открива како је дошао до своје цифре. Чак и Microsoft-ов мањи број је огроман, еквивалентан светској продаји PC-ја у два квартала.

Статистика фирме Net Applications, међутим, наговештава да ће присуство XP-а бити и веће него што аналитичари предвиђају: ако се настави тренутно опадање Windows XP-а, остарели OS ће априла 2014 покретати близу трећине свих PC-ја.

Извор: IT NEWS