Компанија Амазон тужи Пентагон

Компанија је одлучила да поднесе тужбу против Пентагона пошто је на конкурсу изгубила уносан посао од неколико милијарди долара. Главни мотив Амазона за такав поступак је, како се наводи, Трампова пристрасност, због чега је компанија Microsoft добила уговор за управљање облаком Министарства одбране. Наиме, пројекат JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) даје компанији Microsoft зелено светло за управљање инфраструктуром рачунарства у облаку Министарства одбране у следећих десет година. Амазон тврди да је Трампова критика упућена Џефу Безосу, директору компаније, који је истовремено власник Вашингтон поста, утицала на коначни избор Министарства одбране. Компанија намерава да прикаже четири видео садржаја у судском процесу који показују Трампову очигледну нетрпељивост према Амазону и Безосу. Ту је и догађај из Тексаса који је био део Трампове кампање из 2016. године.

„Поштујем Џефа Безоса, али купио је Вашингтон пост само да би имао политички утицај… Вашингтон пост је у његовом власништву… жели да има политички утицај од кога ће његова компанија имати користи“, рекао је Трамп у том говору. „То није у реду. И верујте ми, ако постанем председник, имаће велике проблеме. Само ће видети какве.“ Један од портпарола Амазона поновио је претходни став компаније да „једина има посебно искуство и стручност који јој омогућавају да обезбеди најзначајнију технологију за потребе америчке војске“.

Портпарол је изјавио да је изузетно важно да влада и њени изабрани представници спроводе процесе јавних набавки непристрасно и не подлегну политичким утицајима. Многобројни аспекти конкурса за избор компаније која ће управљати поменутом инфраструктуром поседују очигледне мањкавости, грешке и очигледне примере пристрасности, што би требало испитати и грешке исправити.

С друге стране, компанија Microsoft каже да је спремна да почне с радом да би „мушкарцима и женама у униформи који служе својој земљи омогућили да приступе најважнијим савремених технологијама кад год им је потребно“. Компанија је стала на страну Министарства и подржава његов избор. Компанија Microsoft, како сама каже, има поверења у квалификовани кадар Министарства одбране и верује да ће чињенице показати да су спровели детаљан, темељан и поштен процес док се одређивало ко ће добити посао и утврдили да је Microsoft најпогоднија за такав задатак. Не изненађује то што Министарство брани своје одлуку док истовремено стаје на страну компаније Microsoft.
„Почетне фазе процеса одабира кандидата за посао спроведене су у складу са законом“, рекао је портпарол министарства за Вашингтон пост. „Наш циљ остаје да свима на ратишту омогућимо приступ најпотребнијим могућностима што је брже могуће.