ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Ако сте купили паметни телевизор на црни петак, ФБИ има упозорење за вас

Ваш потпуно нови паметни телевизор можда има уграђену најновију технологију, али и даљ је лака мета за хакере. Тешко је замислити да би нешто што су стотине хиљада људи, можда и милиони, урадили овог викенда било вредно упозорења које долази од ФБИ-ја, али ако сте купили паметни телевизор можда бисте желели да прочитате ово до краја. ФБИ каже да ваш нови телевизор може да послужи хакерима да вам упадну у дом. Да, тај ФБИ. Као да већ на мрежи нема довољно претњи по безбедност о којима треба да бринемо, Федерални истражни биро покушава да вам поквари одушевљење због невероватно повољне куповине 4K телевизора од 65 инча који би таман лепо стајао на зиду у дневној соби. Да ли је стварно тако опасно?

Да. ФБИ упозорава:

„Осим опасности да вас произвођач телевизора и креатори апликација могу прислушкивати и надзирати, телевизор може послужити и као улаз хакерима у ваш дом. Можда злонамерни хакер не може директно да приступи вашем закључаном рачунару, али могуће је да њему или њој ваш необезбеђени телевизор може пружити отворени пут до задњих врата преко вашег рутера.“

Већина нас, ако смо пажљиви, бар покушава да одржава сајбер-хигијену на нашим паметним телефонима и преносивим рачунарима. Укључимо својства као што су ФацеИД или ТоуцхИД. Укључимо двофакторну аутентификацију код важних налога на мрежи и не делимо лозинке. Ниједан од наведених поступака не можете обавити на паметном телевизору јер таква својства на њему не постоје. Иако су повезани на интернет, а многи су опремљени камерама и микрофонима, изузетно су небезбедни. То значи да многи од нас једноставно убаце камеру или микрофон у дневну собу, или, још горе, спаваћу собу, који лако могу бити хаковани.

Гледајте, заправо, хакер се вероватно неће устремити на ваш паметни телевизор. У ствари, ФБИ признаје да су такви напади веома ретки. С друге стране, сасвим се оправдано питамо да ли би већина нас уопште знала да нам је микрофон на телевизору хакован. Постоји опште правило које се овде може применити. У ствари, нисам сасвим сигуран да ли је правило, али свакако вреди размислити о томе. Што више технологија унапређује наш живот и што више зависимо од ње, то постоји већа вероватноћа да нам може наудити.
ФБИ нас саветује да редовно ажурирамо безбедносни софтвер телевизора, али ако сте забринути увек постоји решење које сигурно ради, односно поставите црну лепљиву трају преко камере, што предлаже и ФБИ.

Имам бољу идеју. Уштедите новац и купите телевизор без камере и микрофона. Коме то треба?. С обзиром на то да сваки преносиви рачунар, паметни телефон и уређај паметне куће већ имају микрофон или камеру или оба, да ли је потребно да буду и на телевизору? Или још боље. Немојте купити паметни телевизор и одлучите се за онај без интернет везе. Можда би то било најпаметније решење.