Да ли је 5G технологија опасна по ваше здравље? Ево шта каже истраживање

Иако би супер брзи интернет могао да промени пословање, неки људи су забринути како ће то утицати на здравље људи – чак иако нема доброг разлога за то. Како супер брзи 5G бежични сервис почиње да се шири светом, на Фејсбуку и путем Цхарге.орг шири се забринутост да би ова нова технологија могла представљати опасност по здравље људи. У средишту те напетости је економски императив да се настави с технологијом која би могла дубоко утицати на брзину пословања, али истовремено мора бити безбедна.
Научна забринутост у Сједињеним Државама због електромагнетног зрачења – слична данашњем страху од 5G технологије - датира отприлике од пре двадесет година и тема је посебне студије у којој се наводи да људски мозак апсорбује више зрачења како радио фреквенције постају све веће. Међутим, та студија је одавно одбачена. Ипак, недавно истраживање о зрачењу мобилних телефона покренуло је више питања него што је дало одговора, што може подстаћи нелагодност у вези са новим 5G радио таласима више фреквенције.

Шта је тачно 5G? То је бежична технологија која ће нам омогућити много брже преузимање огромних датотека – као што су филмови, игре и слично – и генерално ће повећати брзину рада на мрежи. Следећи талас бежичне мреже ће радити на вишим фреквенцијама од 4G. Сами радио таласи, звани милиметарски таласи, такође ће бити краћи. Ти таласи веће фреквенције не продиру кроз зграде или дрвеће. Због тога, 5G захтева велику обимнију инфраструктуру. Да би нова 5G мрежа функционисала, треба поставити знатно више антена које треба да буду ближе једна другој. До сада су три добављача телекомуникационих услуга у Јужној Кореји лансирали мрежу 5G. Неколико компанија у Сједињеним Државама поставља основу за сличне мреже, што је процес који обилује проблемима.

Према Институту за стандардизацију, не постоје научно потврђени докази да је хронично излагање радио таласима на фреквенцијама између 0 и 300 GHz повезано са штетним утицајима на здравље – и не очекује се да ће 5G прећи границу. Истраживачи са Универзитета у Њујорку и Медицинског факултета Универзитета Темпл кажу да таласи мање дужине повезани са 5G технологијом вероватно неће продрети у људску кожу, што ће је можда учинити још мање опасном по здравље него претходна технологија.

Ипак, 2011. године Међународна агенција за истраживање рака Светске здравствене организације рекла је да је електромагнетно зрачење вероватно канцерогено за људе. Тренутно је класификовано под истом ознаком као бензин и издувни гасови. У току је истраживање о утицајима електромагнетног зрачења на здравље људи, укључујући независну тридесетогодишњу студију под називом ЦОСМОС пројекат, која је започета 2007. године. Међународни конзорцијум објавио је своју прву студију у октобру, која је проучавала појаву главобоље и употреба мобилних телефона. Истраживачи су анализирали телефонске записе током четири године и интервјуисали субјекте о њиховој употреби телефона и учесталости главобоље, као и историји губитка слуха или зујања у ушима, што је перцепција звука кад га нема. Открили су да је, иако је дошло до незнатног пораста главобоље међу најактивнијим корисницима мобилних телефона, она занемарена након што су узете у обзир друге променљиве.

Упркос недостатку значајних доказа који директно повезују мобилне телефоне са здравственим проблемима, људи траже друге знакове који показују да ти радио таласи могу бити штетни. Када је истраживање у Великој Британији установило да је број тешко излечивих карцинома мозга у порасту, неки истраживачи су навели мобилне телефоне јер су се тумори појавили у близини уха и чела (студија није проучавала узрок тумора). Извештај америчког Националног токсиколошког програма за 2018. годину установио је да су се, када су мужјаци пацова изложени високим нивоима зрачења на радио фреквенцијама сличним оним код 2G и 3G мобилних телефона, развили малигни тумори срца. Било је доказа који повезују ту изложеност са туморима надбубрежне жлезде и мозга код мушких пацова. За женке пацова, као и за женке и мужјаке мишева, није било јасно да ли је било који од ових тумора повезан са излагањем радиофреквенцији. Ипак, студије на пацовима нису исто што и студије на људима. Штавише, пацови су дуже и у већим концентрацијама били изложени таласима радиофреквенције од просечног корисника мобилних телефона. Коначно, као што је водећи истраживач Мајкл Вајд приметио, то нема никакве везе са 5G.
Расправа о томе може ли или не електромагнетно зрачење наудити људима и даље је спорна. Многи научници тврде да радио-таласи ниске фреквенције са мобилних телефона нису штетни за људе. Велики део истраживања није убедљив, делом и због тога што се добар део студија ослања на непосредно извештавање учесника о свом искуству као и због тога што има сувише фактора околине који могу значајно утицати на здравље.
Поред тога, сва досадашња истраживања вршена су на ранијим генерацијама бежичне технологије. Не постоје студије о утицају 5G. У фебруару је један од сенатора изразио забринутост због недостатка истраживања о 5G и здрављу људи. Неки научници изразили су забринутост и позвали на даље истраживање 5G пре него што се мрежа прошири. Градови у Сједињеним Државама боре се против употребе 5G, како због забринутости за здравље тако и због изгледа нових антена.
Истовремено, важно је разумети политички и комерцијални контекст у коме се расправља о тој технологији. С обзиром на то да ће 5G унапредити брзину преузимања датотека и, према томе, брзину којом се пословање води, прве земље које су усвојиле ову технологију имаће економску предност. Већ́ се четири милиона људи (вероватно 5 милиона до краја године) у Јужној Кореји пријавило за 5G услугу. Неки нагађају да Русија покушава да прошири неповерење према 5G технологији међу Американцима како би успорила технолошки напредак Америке. У међувремену, Русија већ́ уводи 5G у Москву.
Када је реч о здравственој забринутости због 5G, друга ствар коју треба узети у обзир је да 5G још увек није значајно проширена у Сједињеним Државама.
Оно што знамо је да 5G неће бити широко распрострањена бар неколико година, а истраживања тек треба да се спроведу. Ако сте још увек забринути због утицаја зрачења мобилних телефона, користите слушалице.