ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Од данас доступна мобилна Мицрософт Оффице апликација која замењује Wорд, Еxцел и ПоwерПоинт

Компанија Microsoft је данас покренула апликацију Office за Андроид и iOS која је доступна свима. Обједињена апликација значи да више не треба да преузимате, инсталирате и прелазите између појединачних Word, Excel и PowerPoint апликација. Компанија је данас такође најавила нове функције које ће овог пролећа стићи у апликацију: Word Dictation, Excel Cards View и Outline to PowerPoint{/xа}. Апликацију сада можете да преузмете за Андроид телефоне и таблет-рачунаре (ограничена подршка) са Гоогле продавнице, а за iOS из Аппле продавнице (само за иПхоне; подршка за иПад долази касније). Можете бесплатно да користите Office, а ако се пријавите са Microsoft налогом или повежете услугу складиштења трећих страна, можете приступити документима и чувати их у облаку.

Компанија Microsoft има преко 200 милиона активних пословних корисника апликације Office 365 месечно и преко 37 милиона претплатника за Office 365. Када је компанија представила нову Office мобилну апликацију за јавност у новембру, „десетине хиљада људи“ пожурило је да је испроба. Компанија је открила да већина корисника и предузећа жели да користи апликацију Office као чвориште или почетну тачку за све послове са документима. „Идеја иза апликације Office је да нашим корисницима обезбедимо јединствено место са кога могу да приступе свом релевантном садржају“, рекла је директорка производа Office Нитја Сампаткумар. Ипак, то није једини разлог за коришћење апликације – компанија је покушала да уведе корисне функције вештачке интелигенције у програм Office, што се посебно истиче у овом случају.

Између јавног прегледа и опште доступности, апликација Office добила је неколико побољшања. И на Андроиду и iOS-у, Office сада садржи шаблоне који ће вам помоћи да направите нове документе, табеле за прорачун и презентације, као и подршку за услуге складиштења у облаку трећих страна, као што су Box, Dropbox, Google disk и iCloud. На iOS-у сада можете да креирате презентацију из слика и користите тамни режим. На Андроиду је Office добио гомилу оптимизација за таблет-рачунаре.

Додатне карактеристике

Једина функционалност коју имају самосталне мобилне апликације за Word, Excel и PowerPoint, а Office још увек нема је оптимизована подршка за таблет-рачунаре на Андроиду и iOS-у. Осим тога, све функционалности постојећих мобилних апликација су ту. Тако можете да деинсталирате и остале три апликације ако желите. Уосталом, апликација Office заузима мање простора од три апликације заједно. Поред тога, предузећа сада морају да примене и ажурирају само једну апликацију. Питали смо генералног менаџера апликације Microsoft 365 Роба Хауарда да ли ће три појединачне апликације бити укинуте, на шта је он одрично одговорио.

„Не желимо да стварамо никакву пометњу“, рекао је Хауард. „Постоје стотине милиона преузимања појединачних апликација Wорда, Еxцела и PowerPointа на Андроиду и iOS-у. Нећемо их уклонити, нити уништити, нити рећи људима да би требало да промене свој начин рада. Ако су људи задовољни њима и ако им такви програми одговарају, ми немамо ништа против.“ Затражили смо од компаније комплетну листу функција у апликацији Office које нису доступне у појединачним апликацијама Word, Excel и PowerPoint. Ако одлучите да инсталирате Office, ево шта можете да очекујете.

Почетни екран (Home)

Прво, ту је Почетни екран који има следеће карактеристике:

Препоручени документи
Датотеке (Word, Excel, PowerPoint, PDF), медији и белешке, све на једном месту
Претражите датотеке широм организације, складишта у облаку и уређаја

Одељак са препорученим документима заснован на вештачкој интелигенцији прилично је моћан јер користи Microsoft Грапх да понуди релевантне предлоге. У обзир се узимају документи које сте ви направили, а које су други читали или уређивали, које сте документе ви читали и уређивали, колико сте времена провели радећи на документу, кад, колико често, да ли сте га делили и слично. „Преузима сав тај сигнал о свим различитим облицима сарадње, а затим ствара препоруке о садржају који ме највише занима, а затим прегледа активности тих докумената и одређује који су приоритетни користећи машинско учење“, објашњава Хауард.

Најбоље од свега је то што апликација Office покушава да унапред ускладишти документе да бисте могли брзо да их отворите (чак и ван мреже).

Ново дугме (New button) и акције

Следи Ново дугме, које укључује:

 • Самолепљиве белешке (Sticky notes)
 • Својство Ленс (за дигитално побољшане исписа на белим таблама, докумената и фотографија)
 • Скенирање текста – направите фотографију документа и претворите је у Wорд документ који може да се уређује
 • Скенирање табеле – направите фотографију табеле и претворите је у Еxцел табелу
 • Изаберите слике – Брзо почните нову презентацију једноставним одабиром слика са свог уређаја

Својство Ленс треба посебно истаћи јер користи вештачку интелигенцију за претварање слика снимљених камером вашег уређаја у Wорд и Еxцел документе који могу да се уређују. Може, такође, да скенира PDF датотеке, снима исписе на белим таблама и чак аутоматски дигитално побољша оно што је снимљено. Следеће три опције такође користе вештачку интелигенцију како би се креирање садржаја у програму Office учинило много продуктивнијим на мобилном уређају. „Својство Ленс се односи на повезивање физичког света и његово увођење у дигитални свет“, рекао је Хауард.

На крају, постоји својство Actions, које обухвата уобичајене задатке са којима се људи сусрећу у покрету:

 • Пренос датотека – Брзо делите датотеке између телефона и рачунара помоћу QR кода
 • Дељење у близини (само за Андроид) – делите датотеке са осталим Андроид телефонима у близини помоћу апликације Office
 • Потпишите PDF
 • Претварање скенираних материјала у PDF
 • Претварање слика у PDF
 • Претварање документа у PDF
 • Скенирање QR кода
 • Претварање слика у текст
 • Претварање слика у табелу

Занимљиво је да су скоро све ове функције доступне само за мобилне уређаје. Дакле, компанија није само пренела својства програма за стоне рачунаре.

Диктирање текста, Excel картице и прављење презентација из структуре

Компанија је такође објавила шта се још очекује у апликацији Office. Word, Excel и PowerPoint помажу вам да прегледате документе и можда направите мале измене. Апликација Office је замишљена за „озбиљнији посао“. „При стварању мобилне Office апликације усредсредили смо се на то да помогнемо људима да, не само читају садржај, већ и да га стварају,“ рекао је Хауард. „Да им помогнемо да заиста буду продуктивни на телефону.“

Microsoft планира да испоручи следеће три функције овог пролећа. Диктирање текста ће урадити управо оно што очекујете – користиће вештачку интелигенцију да ваш глас претвори у писани текст. Али то није све – моћи ћете да користите гласовне команде (као што је „нумериши листу“ или „нови ред“), али и даље ћете имати приступ тракама са алаткама и опцијама форматирања док диктирате. Својство Excel Cards View претвара редове табеле у прегледнији формат картице тако да не морате да се крећете напред-назад преко колона на екрану. То је у суштини лакши начин за преглед и уређивање података у редовима Еxцел табела на мобилном уређају. Својство Outline to PowerPoint{/xа} омогућава вам да пишете садржај презентације као једноставну структуру. PowerPoint Десигнер, сервис заснован на вештачкој интелигенцији који нуди предлоге за презентацију, претвориће структуру у слајдове користећи различите стилове, обликовања и иконе.

Поред Word-а, Excel-а и PowerPointа

Наведене функције прво ће се појавити у новој Office апликацији да би убрзо биле доступне и у појединачним Word, Excel {/xа}и PowerPoint {/xа}програмима. Хауард је објаснио да, иако је база кодова иста за све ове апликације, тестирање кроз које пролазе је различито, што доводи до тога да се исто својство не појављује истовремено у свим апликацијама.

Компанија, такође, истражује да ли треба да угради више апликација у апликацију Office, као што је OneNote. Иако би неки корисници желели да виде и ту апликацију, компанија не би хтела да много повећа величину нове мобилне Office апликације.