ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Коронавирус би могао да буде „катализатор“ за јачање кинеског система масовног надзора

Стручњаци кажу да би Кина могла да користи епидемију коронавируса како би ојачала могућности масовног надзора јер се окреће технологији да јој помогне у сузбијању  епидемије у другој највећој светској економији. Комунистичка партија је изградила огроман надзорни систем користећи различите методе, а у центру свих њих налази се технологија. Како вештачка интелигенција и употреба података постају напреднији, Пекинг је пронашао све ефикасније начине за праћења кинеске популације, укључујући препознавање лица. Кина покушава да контролише ширење вируса за који се верује да је кренуо из града Вухана у провинцији Хубеј и већ је усмртио најмање 2.500 људи у централном делу Кине. С преко 77.000 случајева коронавируса потврђених само у Кини, влада је мобилисала своју машину за надзор, а стручњаци кажу да би таква ситуација могла да остане непромењена и после обуздавања ширења вируса.

Беспилотне летелице и QR кодови

Поред употребе технологије препознавање лица за праћење становника, Кина, такође, користи нове методе засноване на постојећој технологији. На пример, кинеске новине Глобал тајмс објавиле су на Твитеру видео-снимак на коме се види беспилотна летелица са камером које упозорава људе да носе маске. Кинеска влада је такође затражила помоћ технолошких дивова као што су Tencent, иначе власник популарне апликације за размену порука WeChat и подружнице Alibaba, затим Ant Financial, која управља апликацијом за плаћање Alipay. На WeChat-у и Alipay-у, корисници могу да унесу своје матичне бројеве и дестинације до којих су путовали. Тада ће корисницима бити додељен QR код заснован на систему семафора који их упућује на то колико дуго морају да буду у карантину или да ли могу слободно да путују. QR код је врста баркода који је у широкој употреби на дигиталним платформама у Кини.

Ти кодови могу да се користе за обавештавање људи у зградама, канцеларијама или стамбеним блоковима, о недавним кретањима особе. Мобилне мреже у Кини су такође покренуле своје системе за праћење. China Unicom и China Telecom – оба оператера су у власништву државе – траже од корисника да унесу последњих неколико цифара своје личне карте или броја пасоша, које ће се затим користити за праћење локације особе. Добиће поруке у којима ће бити наведене све локације на којима је та особа била. Опет, функција би могла да се користи ако зграда има строга ограничења за људе који у њу улазе, а који нису били у карантину 14 дана, што је временски период који је предложила влада. И кинески гиганти вештачке интелигенције такође су избацили неке нове производе. Почетком овог месеца, Мегвии је објавила да је почела да користи алатку за проверу температуре становника Пекинга. Ако открије неуобичајени телесну температуру, узбуњује власти и надлежне који потом, могу још једном да провере здравствено стање особе.

Сенсетиме, друга кинеска фирма која се бави вештачком интелигенцијом, саопштила је да је развила алгоритам који може да открије људе који у јавности не носе маске. Кинеске власти охрабриле су све грађане да носе маске.

„Катализатор“ за масовни надзор

Док је кинеска влада користила коронавирус да оправда појачану употребу технологије за надзор, стручњаци су рекли да би то могло да се настави и пошто се обузда ширење вируса.
Маја Вонг, истраживач у организацији у Хуман Ригхтс Wатцх, која се бави стањем у Кини, указала је на Олимпијске игре у Пекингу 2008. године, „које су кинеској влади, Кинеској комунистичкој партији и њеном систему масовног надзора пружиле додатну прилику за развој и коришћење“.

„Партија је сматрала да је „одржавање стабилности“ – еуфемизам за друштвену контролу – главни приоритет и дала значајна средства безбедносним агенцијама које прате дисиденте, растурају протесте, цензуришу интернет и развијају и примењују систем масовног надзора“, написала је у недавном раду. Уз то је у једном коментару додала да нови коронавирус може послужити као оправдање за такве поступке.

„Мислим да постоје назнаке да епидемија коронавируса, као и дешавања која сам навела, служе као катализатор и подстицај за развој система масовног надзора у Кини“, рекла је Вонгова. „Кад се ти системи успоставе, они који су укључени у његов развој – посебно компаније које на томе треба да остваре зараду – залажу се за њихово ширење и масовнију употребу. Оно што је у почетку био систем за сузбијање криминала – што је већ довољно сумњиво и нејасно оправдање да се обухвате политички злочини у Кини – сада се користи у друге сврхе, укључујући борбу против епидемије коронавируса.“

И други стручњаци сматрају да ће Комунистичка партија Кине „удвостручити постојеће технике друштвене контроле и слободе изражавања“, користећи појаву вируса као изговор да појача своје алате за надзор. „За нас ће то изгледати као патолошко учење, али режиму који је пре свега усредсређен на очување моћи, чиниће се логичним“, рекао је један стручњак. „Једном када се прашина слегне, све ће се прегледати и обавиће се прилагођавања. Мислим да им неће бити потребно више могућности него што већ имају, али свакако ће желети да их што боље усаврше и потруде се да обезбеде већу интеграцију система.“