ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Шта је друштвено дистанцирање и како може успорити ширење корона вируса?

Док број заражених непрестано расте, изгледа да је друштвено дистанцирање најбољи начин да се обузда пандемија. Многим људима није сасвим јасно шта се подразумева под друштвеним дистанцирањем и како га треба примењивати на најбољи начин да би остали безбедни док се епидемија шири светом.
Све је већи број људи на друштвеним мрежама који су све нервознији због оних који се не придржавају упутстава нити слушају упозорења здравствених власти. Хештег #StayTheFHome је све популарнији на Твитеру јер многи и даље одлазе у барове и ресторане упркос чињеници да такво њихово понашање представља опасност по целу популацију.

Недавни извештаји су показали да инфицирани људи који немају симптоме могу толико да прошире вирус да тога нисмо ни свесни. То се односи на огромно ширење вируса у Масачусетсу. Изгледа да је скуп је 82 људи у овој држави добило вирус од оних који су били заражени, али нису показивали карактеристичне симптоме. Због тога стручњаци подржавају увођење ванредног стања у коме би волели да виде свођење друштвених контаката на минимум. Дакле, најпаметније што људи могу тренутно да предузму је да прихвате и придржавају се ’друштвеног дистанцирања’. Објаснићемо шта је то и како нам може помоћи.

Шта је друштвено дистанцирање?

Према дефиницији коју је дао универзитет Џон Хопскинс, друштвено дистанцирање је поступак који се примењује у очувању јавног здравља са циљем да спречи оболеле да дођу у блиски контакт са здравим људима да би тако смањили могућност за пренос болести. Центар за контролу и превенцију болести (CDC) дефинише друштвено дистанцирање у случају овог вируса као „избегавање службених затворених простора, масовних окупљања и одржавање растојања (од 2 метра) од осталих ако је то могуће“. Центар наглашава да друштвено дистанцирање обухвата и „избегавање простора где се окупљају људи“ и „избегавање средстава јавног превоза“.

Највећи проблем се састоји у томе што многи од заражених и не знају да имају вирус јер немају видљиве симптоме болести. Због тога су државне и локалне власти одлучиле да узму ствар у своје руке. Многе државе забрањују окупљања, а у неким градовима се затварају ресторани и барови изузимајући оне који се баве доставом хране.

Како друштвено дистанцирање исправља криву?

Оно што здравствени радници желе да избегну је стални експоненцијални раст броја инфицираних да се не би дошло у ситуацију у каквој је Кина била, а Италија јесте и даље. Епидемиолози желе да ураде нешто што називају исправљањем криве пандемије. Идеја је да се појача друштвено дистанцирање да би се успорило ширење вируса да не би дошло до појаве великог броја истовремено заражених. Управо тај велики број на врхунцу епидемије може угрозити здравствени систем тако да, рецимо, нема довољно респиратора, што се већ догодило у Италији.

Дакле, иако ће сигурно многи бити заражени, њихово оболевање ће ићи стопом коју болнице могу лакше да поднесу. На интернет адреси Вашингтон поста https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/ можете пронаћи неколико симулација које прате четири нивоа друштвеног дистанцирања и њихов утицај. Општа порука је иста, али разлика између потпуне слободе кретања целе популације и изразитог друштвеног дистанцирања је невероватно драматична.

Главна порука: Понашање само једне особе може да доведе до ланчане реакције која ће утицати и на људе који су сасвим далеко од ње.

Закључак

Друштвено дистанцирање неће излечити корона вирус, али може успорити ширење пандемије и пружити здравственом систему довољно времена да тестира и помогне онима који су већ оболели. Истовремено може спречити да се хиљаде, ако не и милиони, разболе или можда умру. И како стручњаци кажу, чак иако сте млади и нисте опасно болесни, можете бити носилац или преносилац. Због тога сви би требало озбиљно да схвате друштвено дистанцирање.