ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Милиони веб-страница суочавају се са упозорењима о безбедности

Неке познате веб-странице могле би да престану правилно да функционишу у среду, 4. марта, пошто је пронађена грешка у дигиталним сертификатима који се користе за безбедност тих страница. Организација која издаје сертификате открила је да три милиона сертификата треба одмах да буду опозвани. Кориснике који посете одређене веб-странице дочекаће упозорење са сајт није безбедан. Један од стручњака је рекао да би последица таквог проблема могла да буде „губитак поверења у те веб-локације. Група за истраживање безбедности на интернету (енгл. Internet security research group (ISRG)) је непрофитна организација која стоји иза пројекта Let’s Encrypt, а прошлог месеца је прославила издавање свог милијардитог сертификата.

Пројекат има подршку веома звучних имена, укључујући Cisco, Facebook и Google и сви га сматрају једном од главних покретачких снага при обезбеђивању веб-страница предузећа. У поруци е-поште са обавештењем за своје клијенте, организација је рекла: „Недавно смо открили грешку у приступној шифри Let's Encrypt.“

„Нажалост, то значи да морамо да опозовемо сертификате на које је утицала ова грешка, укључујући један или више ваших сертификата. Да бисте избегли сметње у раду, мораћете да обновите и замените оне сертификате на које је утицала ова грешка до среде, 4. марта 2020. Искрено се извињавамо због проблема.“

Неприхватљиво

Дигитални сертификати су у основи мали делови кода створени употребом сложене математике која обезбеђује да се комуникација између уређаја или веб-локација шаље на шифрован начин и самим тим је безбедна. Они играју суштинску улогу у одржавању и безбедном раду ИТ инфраструктуре и издају их органи задужени за сертификате који електронским путем потврђују да су сертификати оригинални. При њиховом издавању, одређује им се и рок важења који може трајати од неколико месеци до неколико година.

Корисници који посете веб-странице које до тог датума не могу да обнове свој сертификат видеће безбедносна упозорења која им говоре да веб-страница није безбедна. На форуму заједнице, један менаџер веб-локација, са седиштем на Новом Зеланду, пожалио се да је добио обавештење да му је на располагању само „75 минута“ да обави ажурирање, за шта је рекао да је „неприхватљиво“.

Алан Вудворд, професор рачунарства на Универзитету Сареј, рекао је да пројекат Let's Encrypt чини значајан део безбедносне инфраструктуре на мрежи и додао да, иако је „одговорно“ открио грешку, његови клијенти су ипак суочени са неизвесношћу. „Нико не зна како ће проблем бити превазиђен. Предузећа ће морати да поднесу захтев за нови сертификат, што ће довести до прекида у пружању услуга, а самим тим и до губитка поверења корисника, којима неће бити свеједно кад има се на веб-страници појави порука да постоји безбедносни проблем.“ Иако је организација издала списак бројева сертификата, није објавила називе предузећа којима припадају, али професор Вудворд је рекао да ће грешка у коду вероватно утицати на „добро познате“ веб-странице.