ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Може ли Закерберг да заустави теорије завере о корона вирусу на Фејсбуку?

Питање се поставља због тога што је у ово време кризе, платформа вероватно најважнији извор вести за милијарде људи широм света. Дакле, шта друштвена мрежа предузима да би била сигурна да пружа тачне и благовремене информације о новом корона вирусу? Према речима Марка Закерберга, много. У синоћној објави, оснивач „Фејсбука“ објашњава да његова компанија уско сарађује са здравственим властима на усклађивању корака који се предузимају у случају вируса. „Усредсређени смо на то да свакоме обезбедимо веродостојне и тачне информације“, рекао је. Као део тог напора, при сваком претраживању информација о корона вирусу, појављује се прозор који упућује кориснике до Светске здравствене организације или локалних здравствених власти како би добили исправне податке о болести и тренутној ситуацији.

Друштвена мрежа је, такође, омогућила Светској здравственој организацији да бесплатно постави огласе за обавештавање људи, а Марк Закерберг каже да ће „Фејсбук“ уступити рекламни простор вредан неколико милиона долара и другим организацијама укљученим у битку за заустављање ширења вируса.
Осим тога, не треба заборавити ни на борбу против нежељених објава и дезинформација. Оснивач „Фејсбука“ каже да ће, иако је важно да се свакоме омогући да подели своја искуства, компанија уклањати нетачне тврдње и теорије завере. Такође ће блокирати огласе који користе насталу ситуацију, на пример, оне који тврде да њихов производ може да излечи болест.

То ће се вероватно показати као огроман и тежак задатак, посебно када је реч о информацијама које круже унутар група на Фејсбуку. Погледајте, на пример, групу Stop 5G УК. Њени чланови су заузети ширењем теорија завере. „Да ли још неко сматра да је корона вирус превара смишљена да би поткопала и спречила Брегзит?“, пише у једној објави. Видео-снимци на мрежи YouTube са насловима, као што је „Корона вирус – оружје глобалиста“ деле се широм платформе.

Чињеница да се толико много корисника повезује на YоуТубе видео-записе значи да „Фејсбук“ мора да се ослони на ту платформу и да се с њом повеже у борби против дезинформација. Ипак, упркос настојањима мреже YоуТубе да заустави ширење теорија завере, њена сопствена апликација обилује разним „стручњацима“ из целог света који надугачко и нашироко расправљају о томе како су појава вируса, мрежа 5G и глобалне завере повезане да би се увела обавезна вакцинација.

Неки од њих крше правила обеју платформи о оглашавању лажних лекова. Пре неколико дана, мрежа YоуТубе је упозорена на један видео-садржај који је поставио један британски активиста, иначе противник увођења мреже 5G. При том, човек има интернет продавницу која нуди производе као што су капуљаче и шатори који штите од радијације. У овом случају, његов видео-снимак оглашава руски USB флеш који, очигледно, истовремено пружа заштиту од 5G мреже и корона вируса. YouTube се сложила да је такав садржај у супротности са правилима и укинула га је.

Маске за лице

На Фејсбуку се могу видети огласи који, скоро би се могло рећи, користе тренутну ситуацију. „Будите здрави у овој сезони грипа уз нашу нову маску за угљеничним филтером“, гласи један. „Може бити ваш за само 29,95 фунти. Остали огласи нуде маске, директно из Кине, за 65 фунти за 100 комада. Ипак, постоје бар неки докази о борби модератора неких група на Фејсбуку против теорија завере.

Чланица групе Stop 5G УК објавила је следећу жалбу о својој локалној заједници у Лидсу: „Свака ’завера’, све што има било какве везе са 5G/било шта друго осим оног што се објављује у главним медијима одмах се скида.“ И заиста, свако ко се жели да се придружи Фејсбук групи Леедсплаце наћи ће ову поруку: Параноични теоретичари завере – Поштујемо ваше право да будете лаковерни, али нећемо дозволити да се ширите у Леедсплаце-у. Дакле, ако почнете да ширите теорије завере као што су: вакцине изазивају аутизам или хемијски отровни трагови на небу или порицање холокауста и за ширење тих дезинформација желите да искористите ову групу, ризикујете да будете избачени без упозорења.“

Ипак, мноштво других група које су се окупиле око истог става, као што је противљење вакцинама, активно подстичу ширење теорија завере. Борба против ширења дезинформација постаће још тежа, јер Фејсбук охрабрује своје кориснике да се повуку у притајеније углове друштвене мреже. Ко зна, на пример, шта се говори о корона вирусу унутар WhatsApp група? Пре годину дана Марк Закерберг је написао још једну објаву под називом Визија приватности на друштвеним мрежама.

У њој је изнео планове за ширење употребе шифрирања од пошиљаоца до примаоца – што је карактеристика у срцу апликације WхатсАпп – на остале сервисе Фејсбука. Али, ако се, као што он предвиђа, будућност комуникације све више помера „на приватне, шифроване сервисе где људи могу бити сигурни да ће оно што кажу једни другима бити безбедно“, тада ће бити много теже да се заустави ширење опасних глупости.