ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

DuckDuckGo прави попис свих који вас прате

Интернет претраживач се сад редовно шуња по интернету, прави спискове свих оних који вас прате и, наравно, блокира их. Одавно имамо додатни посао да некако избегнемо и ако је потребно блокирамо огласе и остале досадне сметње такве врсте којима је преплављена дословно свака веб-страница. Претраживач DuckDuckGo се нада да ће вам такве околности олакшати тако што ће вам направити листу (наравно, бесплатно) оних главних преступника који вас ометају. Осим тога што је листа бесплатна, биће и редовно ажурирана. У објави на блогу, у којој су корисници упознати са новим сервисом, који се назива Tracker Radar, претраживач DuckDuckGo, између осталог, пише да су програми за блокирање огласа и праћења основна потреба, али тврди да нису довољно ефикасни нити су одрживи.

На пример, једна од најпопуларнијих листи коју користи програм за блокирање, а која се назива EasyList, обухвата скоро 100.000 правила – јединствене локаторе ресурса (УРЛ) или низова на које се програм за блокирање упућује да обрати пажњу. То је сјајно средство, али због тога што се већ годинама ручно сређује прилично је натрпана: хиљаде тих правила могу бити потпуно безначајни или нетачни, а многа се неће ни појавити током претраживања које обавља просечни корисник, можда тек неколико од првих 100 наведених веб-страница.

Приступ претраживача DuckDuckGo почиње од празне листе и користи програм за пописивање веба – виртуелне мрежне агенте који посећују и пописују одабране аспекте веб-сајта – да би створио стално променљиву базу података правила која се прилагођава најновијим варкама програма за праћење и администратора сајтова. Та база података може бити истовремено свеобухватна и флексибилна јер упоређује обрасце отприлике 50.000 веб-локација да би направила правила и везе. Програми за праћење су постали изузетно напредни, а постоје методи за коришћење више локација и сервиса да би се идентификовао корисник који се искључио из колачића и дугих традиционалних сигнала. Редовним поређењем понашања многобројних сајтова и профилисањем техника које користе, подаци који се добију су изузетно вредни, многобројни и ажурирани.

У суштини, то је основни смисао. DuckDuckGo има свој пакет додатака и апликација оријентисаних на приватност који би људи волели да користе, а подаци из програма Tracker Radar ће, наравно, бити интегрисани са њима. Штавише, услуга се обезбеђује бесплатно, а обухвата не само податке, већ и шифру за њихово прикупљање и груписање, свима онима који желе да га сами користе или побољшају. То значи да, ако тренутно користите неки популарни програм за блокирање, као што је uBlock Origin или неки сличан њему, вероватно ћете имати користи од ове нове базе података, а да при том, не морате ни прстом да мрднете. С друге стране, ако вам се допада замисао о елегантном решењу против праћења и желите да претраживачу DuckDuckGo пружите шансу, пронађите додатне компоненте/проширења/додатне програме за ваш омиљени претраживач (претпоставимо да је то Chrome, Firefox или Safari{/xа}) или на мобилном уређају покупите самостални претраживач DuckDuckGo.