ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Бил Гејтс и Илон Маск о корона вирусу

Два сјајна ума и две врло различите реакције на корона вирус представљају лекцију из емоционалне интелигенције. И док би се једна реакција могла назвати потенцијално опасном, друга би могла да спаси милионе живота. Може се рећи да опасна вирусна болест COVID-19 хара светом. До данас је заразила више од 109.900 особа у најмање 97 земаља и проузроковала преко 3.800 смртних случајева. У овом тренутку, још увек је тешко предвидети потпуни утицај новог корона вируса. Да ли ће напори да се болест обузда и да се, коначно, уклони успети или ће се COVID-19 претворити у пандемију која ће се проширити целим светом? 

И директор компаније „Тесла“ Илон Маск и суоснивач „Мајкрософта“ Бил Гејтс, недавно су изнели своја размишљања и имају потпуно супротне реакције на околности у којима се нашао свет.

Маск је у петак на свом Твитер налогу написао: „Паника око корона вируса је будалаштина.“

Упоредите тај одговор са реакцијом Гејтса, који је недавно на свом блогу објавио чланак под називом „Како треба да реагујемо на COVID-19“.

„У протеклих недељу дана, COVID-19 почео је да се понаша као патоген због кога се забринемо једном у сто година“, пише Гејтс.

„Надам се да није тако лоше, али требало би да претпоставимо да ће бити тако док не сазнамо нешто ново.“

Заиста можете да видите колико разлика постоји између та два одговора на стање у коме се свет тренутно налази. Обојица поседују брилијантан ум, али док је Масков одговор потенцијално опасан, Гејтс истиче рационалан став који на прво место ставља безбедност и који би потенцијално могао да спаси милионе живота.

Какве везе с тим има емоционална интелигенција?

Емоционална интелигенција је способност препознавања, разумевања и управљања емоцијама – како својим, тако и емоцијама људи у окружењу. Важно је ту способност развијати у свакодневном животу, али може нам спасити живот кад се суочимо са ситуацијама које изазивају панику, као што је корона вирус – јер нам омогућава да држимо емоције под контролом, да бисмо могли да доносимо уравнотежене и разумне одлуке.

У овом случају, Масков и Гејтсов одговор су важни јер су њих двојица представници огромних и утицајних компанија и због тога могу да утичу на начин на који милиони људи посматрају и реагују на COVID-19. Ако Масков став о паници схватимо дословно онда можемо рећи да је потпуно исправан. Иако су Центри за контролу и превенцију болести јасно ставили до знања да „тренутне околности указују на то да је вероватно да ће овај вирус изазвати пандемију“, стручњаци, такође, саветују да је једна од најбољих ствари које јавност може учинити је да покуша да остане смирена и прибрана.
Проблем са Масковим твитом је у томе што његов лежерни тон умањује озбиљност ситуације и, такође, подрива рад многобројних медицинских и научних стручњака.

И док је Маск у наредном твиту покушао да објасни своје размишљање, чињеница је да је мало људи видело то објашњење – за разлику од скоро два милиона реакција (1,6 милиона позитивних реакција и преко 334.000 ретвитова), које је прва објава од пет речи на Твитеру примила до данас. Гејтс је, с друге стране, дао много детаљније и разноврсније објашњење за свој став. Говорио је о опасностима које доноси COVID-19 и зашто верује да је тренутна ситуација „одличан случај који треба да покаже“ како свет треба да реши тренутни проблем, а истовремено побољша начин на који реагује на избијање болести уопште. Та врста одговора не само да показује способност успостављања равнотеже између емоција и рационалне мисли, већ даје подстрек и другима да тако размишљају.

Како се Гејтс бори против корона вируса

Прошлог месеца, Фондација Бил и Мелинда Гејтс дала је 100 милиона долара да би се унапредила глобална борба против COVID-19, а само прошле недеље фондација је објавила да ће издвојити додатних 5 милиона долара за помоћ установама за јавно здравље у ширем региону Сијетла које треба да се изборе са корона вирусом. Посебно је запажен један пројекат који финансира Гејтсова фондација: обезбеђивање прибора за тестирање код куће онима који верују да болују од вируса.

Према писању Сијетл тајмса, људи који се плаше да би могли бити заражени, могу да користе брис из носа да би узели узорак који ће потом моћи да пошаљу на анализу. Резултати би требало да буду доступни за један до два дана и са њима треба да буду упознати локални здравствени радници, који ће о томе обавестити пацијенте чији су резултати позитивни. Поред тога, они који су заражени моћи ће да дају информације преко образаца на интернету о свом путовању и контакту са другима. То ће „здравственим радницима олакшати проналажење других за које је можда потребно тестирање или карантин, као и за праћење ширења вируса и препознавање могућих критичних тачака“, пише Тајмс. Коначни циљ је да се омогући обрада хиљада тестова дневно.

То би могло у потпуности да преокрене ситуацију, јер је, између осталог, тешко предвидети утицај корона вируса због недостатка тестирања. На пример, у Сједињеним Државама би стварни број случајева могао бити много већи од потврђених. Без сазнања о томе колико се COVID-19 већ проширио Америком, мање мотивисани људи морају да предузму одговарајуће мере.

За сада се послодавци труде да одреде стратегију за решавање потенцијалних ефеката корона вируса. На пример, ако се запослени разболе, да ли послодавци треба да их подстичу да остану код куће, чак иако се осећају боље, да не би заразили друге? Шта ако рад од куће није одговарајућа опција?

Постоји много питања на које нема одређеног одговора. С друге стране, ако особа може да добије сигурну дијагнозу у року од два дана, а да није ни напустила дом, послодавци могу да имају више самопоуздања приликом развијања заштитних мера и њиховог спровођења у пракси. Поред тога, омогућавање да се пацијенти тестирају код куће смањује потребу за посетама болници или клиници, и тако смањујући шансу да се заразе други и потенцијално помаже да се спречи губљење контроле над епидемијом.

Лекција за власнике предузећа

Питање на крају је: да ли заиста вреди уложити толико новца у потенцијални проблем?

Говорећи о ономе за шта верује да представља нову стварност, Гејтс укратко закључује:

„Очигледно је да милијарде долара за анти-пандемијске напоре представљају огромну количину новца, али то је обим улагања који је потребан за решавање проблема. С обзиром на економски бол који епидемија може да проузрокује – само погледајте како COVID-19 омета ланце снабдевања и берзу, а да не спомињемо животе људи. Онда, то и није велика количина новца.“

Другим речима, када су у питању огромни ризици, припрема се исплати. Дакле, следећи пут када се суочите са проблемом због кога други постају емотивни, одуприте се пориву да умањите њихова осећања. Уместо тога, радите на разумевању и повезивању с тим осећајима.

То ће вам помоћи да видите ширу слику – и можда ће вам омогућити да постанете део решења.