ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.
Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Од грипа до корона вируса: паметни термометри се користе за праћење ширења заразе у реалном времену

Компанија Кинса Хеалтх се нада да уређаји могу ефикасније да прате ширење болести у односу на тренутне ресурсе које поседује Центар за контролу и превенцију болести. Компанија која развија паметне повезане термометре нада се да ће уређаји успети да прате ширење корона вируса ефикасније од уобичајених метода испитивања. Компанија Кинса Хеалтх са седиштем у Сан Франциску у Калифорнији израђује здравствене производе за потрошаче и предузећа, укључујући термометре погодне за оралну употребу, употребу испод пазуха и ректалну употребу. Термометри се повезују с мобилном апликацијом путем блуетоотх-а да би добили опште смернице о тренутној температури корисника и о томе да ли показује или не показује знакове повишене температуре или болести. Те информације се такође прикупљају и обједињују у анонимне скупове података који се могу одвојити на основу локације.
Посебно та карактеристика може да помогне америчким Центрима за контролу и превенцију болести у праћењу – и потенцијалном обуздавању – новог корона вируса.

Познат и под називом Covid-19, корона вирус се проширио на 159 земаља, изазивајући опсежне мере социјалне изолације и застоје, економске поремећаје и забране путовања. У време писања извештаја, потврђено је преко 227.000 случајева. Праћење ширења респираторне болести, међутим, представља изазов с којим се суочавају Центар за контролу и превенцију болести, Светска здравствена организација и владе широм света. Тренутно се праћење ослања на испитивања – ако и када се изводе – и болничке извештаје. Као резултат, мапе корона вируса вероватно показују његово кретање од пре неколико недеља.

Међутим, како је објавио Њујорк тајмс, Кинса је потенцијално испред криве и каже да је успела да прати Covid-19 у нечему блиском стварном времену. Преко милион Кинса термометара је у оптицају. Ако се корисник не осећа добро, мери температуру, а све забележене високе вредности температуре додају се у анонимни скуп података. Чланак истиче да су мапе компаније Кинса током неколико протеклих година предвиђале ширење грипа по Сједињеним Државама прецизније од програма за праћење FluView Centra за контролу и превенцију болести.

Изненадне високе вредности температуре које бележе термометри могу, осим типичних вредности повезаних са грипом, открити и случајеве корона вируса.
Групе случајева изненадне високе температуре, организовани према поштанском броју, могли би тада да укажу здравственим радницима где би требало да усмере своја испитивања. Прошле недеље, подаци које је прикупила компанија Кинса показали су да је Јужна Флорида потенцијално жариште случајева корона вируса – пре него што су они који прате развој епидемије били свесни ситуације – а наредни тестови потврдили су тачност предвиђања технологије.
Потражња за термометрима порасла је и Кинса данас продаје отприлике 10.000 комада дневно. Сваки продати уређај може помоћи Сједињеним Државама да се избори са ширењем болести тако што ће допринети изради мапа жаришта и предиктивним моделима који ће показати где ће се Covid-19 вероватно појавити.

Постављена је веб страница US Health Weather Map на основу информација које је прикупила компанија, односно, њени уређаји. „Не тврдимо да ти подаци представљају активност Covid-19“, каже компанија. „Међутим, могли бисмо очекивати да ће се у нашим подацима окупити више очекиваних нивоа симптома налик грипу у подручјима где пандемија погађа велики број људи. Ако их комбинујемо заједно с другим тачкама података, верујемо да би ови подаци могли бити корисни рани показатељ где се и колико брзо вирус шири.“