ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.
Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Силицијумска долина и заштитне маске

Технолошки гиганти су се обавезали да ће обезбедити 9 милиона маски. То није ни приближно довољно. Силицијумска долина набавља и шаље милионе маски на прве линије фронта у борби против пандемије корона вируса како би помогла у решавању несташице санитетског материјала. То је још један начин на који технолошке компаније покушавају да искористе своје неискоришћене ресурсе да би попунили празнину коју је оставила влада. Амерички технолошки гиганти од компаније „Епл“ до „Фејсбука“ последњих дана најавили су да ће се трудити да прикупе и донирају најмање 9 милиона заштитних маски које су медицинским радницима у болницама неопходни при лечењу заражених пацијената. Мањак маски била је главна препрека у обуздавању корона вируса, па су неки лекари и медицинске сестре били приморани да поново употребе већ коришћену опрему или да прибегну неким другим алтернативама, што их може изложити вирусу и убрзати његово ширење. Неки лекари су отишли толико далеко да су на друштвеним медијима молили да им се допреме залихе медицинских средстава.

Технолошке компаније се, очигледно, не баве производњом маски. Ипак, да ли сасвим случајно или због тога што имају приступ одређеним ланцима снабдевања, они могу да поделе опрему онако како то влада очигледно не може. Постоји изузетно мало детаља о томе како тачно те компаније добијају приступ тим заштитним маскама, али компанија као што је „Епл“ има везе у индустрији снабдевања широм света које савезна влада изгледа нема. Једноставно, глобално се не производи довољно заштитних маски да би се задовољила тренутна потражња, а Трампова администрација нерадо користи закон како би од компанија затражила да произведу више маски.

Ипак, постоји ризик од ослањања на корпоративну филантропију – уместо на владу – у решавању тог проблема. За почетак, зависи од добровољне великодушности тих компанија да се баве невиђеним ванредним ситуацијама, алтруизмом који би могао да нестане у сваком тренутку. Те компаније такође нису одговорне пред америчким бирачима, теоретски одговорне су само пред акционарима. Такође, немамо увид у то шта раде и у ком временском оквиру.

Такво посвећивање јавном интересу подстакло је појаву благонаклоних новинских чланака о технолошким компанијама које су у последње време можда заборавиле како је то кад добијате позитивне коментаре. Многи сматрају да је донирање заштитних маски, у ствари, одвлачене пажње од иначе лоше корпоративне друштвене одговорности. Поред тога, ни 9 милиона маски није довољно. Бела кућа је саопштила да је наручила „стотине милиона“ Н95 маски, које представљају златни стандард личне заштитне опреме. Једна болница у центру епидемије, Презбитеријанска болница у Њујорку, у интерном извештају је рекла да искористи преко 40 хиљада маски дневно – и предвиђа да ће се тај број повећати на 70 хиљада дневно. То значи да би само ова болница потрошила залихе Силицијумске долине за шест месеци. Највећу донацију од свих америчких технолошких компанија дала је компанија Салесфорце, чији је извршни директор Марк Бениоф на Твитеру рекао да се нада да ће ове недеље испоручити 5 милиона маски „свесрдним ангажовањем свих наших ресурса и веза“, међутим, компанија није дала никакве додатне детаље.

Компанија „Епл“ се обавезала да ће испоручити најмање 3 милиона маски, мада је извршни директор Тим Кук споменуо неодређене „милионе“ маски за Сједињене Државе и Европу. Потпредседник Мајк Пенс је рекао, током викенда, да се компанија „директно“ обавезала да ће послати 2 милиона маски широм земље, док је гувернер Калифорније Гавин Њусам рекао да је та компанија њему обећала још милион маски, посебно за Калифорнију. Кукова објава на Твитеру наговестила је да компанија тренутно није имала приступ маскама, већ се позивао на односе компаније са добављачима, посебно у Кини. „Епл“ је „радила на томе да помогне изворним добављачима за потребе здравствених радника“, рекао је Кук.

Компанија „Фејсбук“ је најотвореније објаснила шта се дешава са маскама које је одлучила да донира. Марк Закерберг је рекао да његова компанија има залихе од 720.000 маски које је та компанија набавила током пожара на у Заливској области. Како је рекао Закерберг, компанија ради на томе да обезбеди још више донација. Илон Маск, генерални директор компанија „Tesla“ и „SpaceX-а“, био је међу неколицином јавних скептика о озбиљности пандемије корона вируса, али чак је и он почео да дистрибуира око 250.000 маски болницама. Флеxпорт, међународна стартап компанија, обезбедила је и донирала око 60.000 маски за Сан Франциско.

Већи број заштитних маски очигледно ће помоћи медицинским радницима који се боре против вируса. Ипак, с обзиром на то да се маске брзо троше, прави напредак се састоји у помоћи америчкој влади да осигура непрестану набавку – посебно због тога што ћемо још прилично дуго морати да задовољимо све веће потребе здравствених радника за заштитним маскама.