ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Светска здравствена организација покреће апликацију за савете о COVID-19 за Андроид, иОС

Док се заједно суочавамо са кризним временима, једна од најважнијих ствари коју можемо да урадимо – осим прања руку и одржавања друштвене дистанце – је борба истином против дезинформација. У том циљу, Светска здравствена организација припрема се за покретање званичне Android, iOS и веб-апликације за вести, савете, упозорења и још много тога, како би вас обавештавала током пандемије COVID-19. Нову апликацију, која је тренутно представљена на тржишту под називом WHO MyHealth, првобитно је предложио тим стручњака волонтера који су формирали оно што они називају WHO COVID Апп Цоллецтиве. Тим чине бивши запослени у компанији „Гугл“ и „Мајкрософт“, као и саветници и амбасадори Светске здравствене организације, заједно са другим стручњацима.

Према тренутном плану развоја, група планира да прва, рана верзија апликације WHO MyHealth буде покренута у Android и iOS окружењу у понедељак, 30. марта. Међутим, пошто се апликација организације ствара као програм отвореног кода, били смо у прилици да видимо рану верзију апликације која је у току, која се пре свега састоји од истих савета који се односе на COVID-19, а који су пронађени у недавној WхатсАпп цхатбот апликацији организације.

На основу оригиналног документа о дизајну апликације, постоје планови за апликацију WHO MyHealth која би требало да понуди упозоравајућа обавештења која су специфична за вашу локацију, као и могућност за коришћење алата за „самотријажу“ који би могли да вам помогну у одређивању да ли се ваши симптоми подударају са симптомима COVID-19.

Организација има још веће амбиције за своју апликацију. Наиме, требало би да омогући онима који су директно угрожени вирусом да Светској здравственој организацији уз помоћ свог андроид телефона или ајфона понуде своју историју локација у настојању да спроведу „претраживање контаката“ како би боље разумели ширење вируса. Међутим, имајући у виду очигледне проблеме нарушавања приватности код дељења исцрпне историје локација, остаје да се види да ли ће ова функција заиста бити покренута.

Коришћењем постојеће технологије, као што су Гугл мапе, омогућено је корисницима да наведу да ли им је дијагностификован вирус или су били у контакту са пацијентима зараженим COVID-19. Поред тога, треба тражити дозволу за праћење историје података о локацији на уређају. Други занимљив аспект ове приче је да је WHO COVID Апп Цоллецтиве у почетку направио апликацију помоћу Иониц Реацт-а пре преласка на Гуглов вишеплатформски Flutter SDK, не само за мобилне апликације већ и за веб-апликацију. У ствари, неки појединачни чланови Гуглових Flutter и Dart тимова добровољно помажу и дају савете у развоју апликације Светске здравствене организације.

Дакле, ако сте искусни Flutter програмер који жели да допринесе свету, требало да рразмислите о томе да своје знање и идеје понудите тиму волонтера који активно граде званичну апликацију WHO MyHealth.