ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Компанија „Мајкрософт“ купује афирмисане мреже

Тим потезом се фокус у увођењу 5G мреже пребацује на инфраструктуру. У почетку представљања нове технологије и увођења првих 5G мрежа пажња је била усмерена на нове радио-технологије које користе, пре свега милиметарске таласе, који се заједно називају ’испод-6’. Ти нови скупови фреквенција, заједно са 5G NR (New Radio) стандардом протокола, омогућавају повезивање најновијих серија уређаја са 5G модемом на те нове мреже.

Међутим, много више око 5G технологије догађа се иза сцене, јер подједнако значајан, али много мање схваћен, део приче има везе са инфраструктуром која напаја мрежу. Заправо, неки од најважнијих аспеката и широко најављених могућности 5G технологије – све од знатно смањеног одзива и већих брзина преузимања до напредних апликација – сада много више зависе од напретка у инфраструктури него било чега другог.
Све веће интересовање за инфраструктуру огледа се и у развоју пословања у вези са новим стандардом бежичне мреже. Пре неколико недеља чуле су се и неке важне најаве у вези са чиповима, усредсређеним на 5G инфраструктуру, а прошле недеље компанија „Мајкрософт“ је направила велику пометњу на тржишту инфраструктуре кад је купила Affirmed Networks. За оне који можда не знају, Affirmed је компанија која прави алате који омогућавају софтверски дефинисане могућности умрежавања, као што је виртуализација мрежних функција (NFV), која је у центру онога што захтева 5G инфраструктура.

Врло је занимљиво да та куповина ставља компанију „Мајкрософт“ у потенцијално веома важан и јединствен положај у свету 5G технологије. Да бисмо разумели зашто, ево и кратког описа контекста. Индустрија телекомуникација, последњих неколико година, креће се од света власничке хардверске инфраструктуре према отвореном, софтверски дефинисаном свету умрежавања. Неки од тих процеса започели су много пре представљања 5G технологије, али прелазак на стандард сада убрзава тај процес. Због тога се отвара све више нових могућности за неке нове учеснике на тржишту мрежне инфраструктуре, који ће унети значајне новине. „Мајкрософт“ је јасно видела ту могућност и куповином компаније Affirmed Networks, у суштини, је себи обезбедила место у друштву главних телекомуникационих компанија и других добављача услуга широм света.

То, само по себи, има много смисла. Међутим, ако то комбинујте са „Мајкрософтовим“ ангажовањем у области рачунарства у облаку Azure, та куповина постаје још значајнија. Компанија не само да би могла да искористи ову везу да би Azure потенцијално послужио као основна платформа за 5G инфраструктуру, већ она пружа чвршћу потенцијалну везу која би ресурсе у рачунарству у облаку који раде на Azure-у ближе повезала са мрежном инфраструктуром. Другим речима, могла би значајно да убрза и олакша процес покретања најсавременијих рачунарских апликација у облаку на 5G мрежама, што је прилика коју треба искористити.

Поред тога, овај корак би могао да убрза усвајање софтверске мрежне архитектуре у целини. Иако је Affirmed Networks несумњиво позната компанија, поверење које ће добављачи имати у вођењу будућих 5G мрежа на софтверу који долази из „Мајкрософта“ биће много веће. Из перспективе конкурената, остаје да се види како ће се све то дугорочно развијати, али несумњиво, ускоро ће појавити занимљиве расправе. Компанија Cisco је са своје стране уложила значајна средства у софтверске алате за омогућавање виртуелизованих мрежа и започела рад са добављачима телекомуникационих услуга широм света. У ствари, софтверске технологије које је развила помажу у покретању онога за шта многи верују да је прва у свету виртуелна телекомуникациона мрежа из Ракутена, која би требало да буде представљена у Јапану следећег месеца. Уз коришћење великих количина рачунарске снаге са Интелових сервера и Ciscoвог виртуелизованог софтвера за управљање инфраструктуром, поред осталих алата, рани тестови нове Ракутен мреже показују да нуди знатно већи РОИ од традиционалних мрежа.

Без обзира на то шта се догађа, јасно је да постоји нови ниво интензитета и фокусираности на тржиште 5G инфраструктуре које ће се вероватно повећавати у наредних неколико година. Пошто добављачи тек почињу да причају о померању од својих раних несамосталних 5G (Non-Standalone (NSA)) мрежа – које и даље користе 4G језгра – ка потпуно самосталним 5G (Стандалоне (СА)) мрежама – којима су потребне потпуно 5G матична језгра, право је време за такав потез. Најважније од свега, бржи развој инфраструктуре може помоћи бржем оживљавању стварне употребе 5G мреже, од чега сви можемо имати користи.