ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Тринаест савета, трикова и скривених функција у апликацији Zoom

Научите како да мењате позадину, аудио и видео подешавања и како да делите екран. Апликација Zoom за видео састанке и ћаскање постала је изузетно популаран домаћин милионима људи који раде и уче од куће током епидемије корона вируса. Без обзира на то да ли користите Zoom годинама или сте се тек пријавили, постоји низ корисних и забавних савета, трикова и скривених функција за побољшање вашег искуства видео-ћаскања.
Ево тринаест начина да постанете Zoom мајстор.

1. Промените позадину

Можете виртуелно да се превезете до плаже, одете у свемир или на било које друго место које можете замислити тако што ћете прилагођавати позадину док сте у Zoom позивима – сви то раде ових дана. Можете да прочитате наше корак-по-корак упутство за промену позадине Zoomа на стоној или мобилној апликацији, али у суштини треба да одете Settings>Virtual Background (Подешавања>Виртуелна позадина) и одатле изаберете или преузмете слику коју желите. Међутим, морате да будете сигурни да ваш систем испуњава све услове да бисте то постигли.

2. Подразумевано искључите звук и камеру

Тражење дугмади за искључивање звука и камере, кад већ уђете на састанак, може вам створити извесне непријатне догађаје. Наиме, да ваши сарадници не би видели узглавље вашег кревета или чули лавеж вашег пса, подразумевано искључите звук и камеру. Да бисте то учинили, идите на Подешавања> Аудио> Искључи микрофон приликом придруживања састанку, а затим Settings>Audio>Mute microphone when joining a meeting (Подешавања>Видео>Искључи мој видео приликом придруживања састанку).

3. Искључите и укључите микрофон помоћу тастера за размак

Када вас позову да говорите, немојте да тражите дугме микрофона да бисте кликнули на њега, већ једноставно притисните и задржите тастер за размак да бисте брзо искључили или укључили ваш микрофон директно на тастатури.

4. Реагујте помоћу емоџија на екрану

Ако сте искључили ваш микрофон на састанку, и даље можете да обавестите учеснике о својим размишљањима помоћу емоџија. Пошаљите „thumbs up“ или тапшање да бисте се укључили у комуникацију без прекидања састанка (подразумевано, те реакције имају жућкасту боју коже, али то можете прилагодити у апликацији Zoom за стоне рачунаре).

Да бисте реаговали током састанка, кликните картицу Reactions (Реакције) на дну екрана састанка (налази се на истом панелу као и искључивање микрофона и камере, с десне стране) и изаберите онај који желите. Емоџи ће нестати после 5 секунди. Ако организатор састанка омогући својство невербалне повратне информације, учесници могу да ставе икону, као што је подигнута рука, поред свог имена да би комуницирали. Учесници ће моћи да виде све повратне информације, како своје, тако и других учесника.

5. Научите практичне пречице на тастатури

За оне који не воле да кликћу мишем по екрану, апликација Zoom има гомилу корисних пречица на тастатури које ће вам помоћи да се крећете кроз апликацију на радној површини без употребе миша. Пронађите наредбе за придруживање састанку, започињање или заустављање снимања, уђите у приказ преко целог екрана и делите екран (више о томе у наставку). Погледајте целу листу појединачних тастера и пречица на тастатури у Zoomу.

6. Укључите приказ галерије

Приказ галерије омогућава вам да видите све учеснике на састанку одједном, уместо само особу која говори. Да бисте га укључили, кликните картицу Gallery view (Приказ галерије) у горњем десном углу. Ако састанак има 49 или мање посетилаца, видећете све њихове екране приказане на једној страници. Ако их има више, имаћете могућност кретања кроз више страница. Вратите се назад кликом на Speaker view (Приказ говорника) у том истом горњем десном углу.

7. Сакријте учеснике који немају камеру

При већем састанку, ваш екран може бити затрпан учесницима, што може одвратити пажњу, посебно ако неки немају укључену камеру. Сакријте учеснике који не користе камеру тако што ћете отићи у Settings >Video>Meetings (Подешавања>Видео>Састанци) и означите Hide nonvideo participants (Сакриј учеснике који немају камеру). Сада ће вас ометати само кућни љубимци и деца ваших сарадника који се појављују на видео снимку.

8. Делите свој екран

Поделите свој екран за Zoom састанке (или гледање филма или играње игре) са осталим учесницима кликом на икону Share screen (Дели екран) на траци са алаткама при дну екрана састанка. Имаћете могућност да делите целу радну површину или само један од прозора који сте отворили. Кликните на црвено дугме Stop Share (Заустави дељење) при врху екрана да бисте се вратили као нормалан учесник састанка.

9. Укључите козметички филтер

У овом тренутку, ако сте упознати са свим оним саветима о облачењу и спремању за посао од куће, дакле, ако сте схватили да је то још један уобичајени радни дан, али и даље мислите да не изгледате најбоље, Zoom функција Touch Up My Appearance идеална је за вас. Филтер има за циљ да поправи ваш изглед, односно да направи да изгледате свеже и одморно. Ако сте икада користили режим беаутy на селфи камери свог телефона, знате шта добијате.

Да бисте га укључили, кликните стрелицу горе поред Start Video. Кликните на Video Settings (Поставке видео записа), а испод My Video и изаберите поље Touch Up My Appearance.

10. Снимите састанак на свој рачунар

Корисници бесплатне и плаћене Zoom апликације могу да сниме свој састанак на стони или преносиви рачунар или помоћу апликације за стоне рачунаре (тренутно не можете да снимате на мобилном уређају, осим ако нисте платили апликацију – даље нешто више о томе). Те снимљене датотеке могу се затим поставити у услугу складиштења датотека као што су Гугл диск или Dropbox, или услугу стриминга видео записа као што су YouTube или Vimeo. Да бисте омогућили локално снимање, идите на Settings>Recording (Подешавања>Снимање) и укључите га. Када будете домаћин Zoom састанка, кликните на икону Record (Снимање) на доњој траци са алаткама.

11. Снимите састанак у облаку

Ако се определили за неки од Zoom планова који се плаћају (најјефтинији је 15 долара месечно), можете да направите снимак састанка који ће директно бити сачуван у облаку (или ако желите, на рачунару). Кликните на дугме за снимање на доњој траци са алаткама и имаћете могућност да то сачувате локално или у облаку. То можете учинити на стоном рачунару или мобилном уређају.

12. Организујте састанак групе дужи од 40 минута

На основном и бесплатном нивоу Zoom, састанци у групи могу трајати само до 40 минута (мада су састанци један на један неограничени временом). Да бисте добили неограничено време за групу, морате платити коришћење апликације.

13. Организујте састанак за више од 100 људи

Ако имате групу од преко 100 људи на послу или у школи, морате да платите коришћење апликације Ако одаберете највиши ниво (Enterprise Plus), можете организовати састанак за највише 1.000 учесника. Да бисте добили више савета који ће вам помоћи да се друштвено дистанцирате и будете у самоизолацији, проверите да ли треба да користите Zoom или Скyпе за рад од куће, али проверите и наш водич за све што вам је потребно да бисте остали здрави и срећни док упражњавате друштвено дистанцирање и за све практичне савете који ће вам помоћи да избегнете корона вирус када напустите кућу.