ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

YouTube треба да сузбије теорију завере

Платформа треба да обузда приказивање видео-записа који повезују пандемију са постављањем 5G мреже и тако спречи ширење дезинформација. YouTube ће смањити количину садржаја која шири теорије завере о везама између 5G технологије и корона вируса коју препоручује корисницима, јер су у последња 24 часа забележена још четири напада на телефонске стубове. Компанија ће активно уклањати све видео-записе који крше њену политику, али на сајту је и даље дозвољен садржај који једноставно представља заверу о 5G мобилним комуникацијским мрежама, а у коме се не спомиње веза са пандемијом корона вируса. YouTube каже да се ти видео-снимци могу сматрати „граничним садржајем“ и да компанија смањује њихов број, али спомиње и губитак прихода од оглашавања и уклањање из резултата претраживања на платформи.

„Такође имамо јасне смернице које забрањују видео-снимке који промовишу медицински непотврђене методе за спречавање корона вируса уместо медицинског лечења и брзо уклањамо видео-записе који крше ове смернице када нам их неко пријави,“ рекао је портпарол YouTube-а.
„Такође смо почели да смањујемо препоруке граничног садржаја, као што су теорије завере везане за 5G и корона вирус, које би могле да дезинформишу кориснике и тако нанесу штету.“

Одлука компаније да смањи видљивост садржаја повезаних са лажном теоријом уследила је пошто је компанија „Водафон“ рекла да су нападнута два њена телефонска стуба и два која дели са компанијом О2. Три друга стуба су прошле недеље запаљена. Ник Џефри, извршни директор „Водафона“ у Великој Британији, рекао је: „То нас наводи на закључак да би неки људи намерно оштетили мреже које пружају суштинску везу са хитним службама, државним здравственим системом и остатком земље током овог карантинског периода.“

Амир Кан је у недељу постао најновија славна личност када је тог дана поделио оповргнуту теорију у низу видео-снимака на Инстаграму. Ту теорију, коју је министар Мајкл Гов описао као „опасну глупост“, такође су промовисали и Вуди Харелсон и Аманда Холден. У једном видео-снимку који је компанија склонила пошто га је Гардијан пријавио, појављује се човек који тврди да је бивши извршни директор британске мобилне мреже, и лажно наводи да се тестови за корона вирус, у ствари, користе за ширење вируса, и да је пандемија створена да сакрије смрт од мобилне технологије. Ипак, различите верзије тог видео-записа су на сајту доступне већ недељама, а недуго након што је снимљен, Гардијан је пронашао још три верзије истог снимка које су додате на различитим каналима.

У изјави, Матс Гранрид, генерални директор организације ГСМА (Глобал Сyстем фор Мобиле Цоммуницатионс), тела за глобалну индустрију комуникација, рекао је: „Индустрија телекомуникација ради нон-стоп да би одржала витално здравље, образовање и хитне службе на мрежи, пословање предузећа и повезала пријатеље и породице. Жалосно је то што се критична комуникациона инфраструктура напада на основу отворених неистина. Позивамо све да верују здравственим властима и будите сигурни да је комуникациона технологија сигурна. Не постоји веза између 5G и Цовид-19.“ YouTube каже да је од почетка фебруара ручно прегледала и уклонила хиљаде видео снимака који шире опасне или погрешне информације о корона вирусу. За остале видео-снимке применила је своје главно средство за борбу против ширења дезинформација: текстуалну везу која кориснике води на информативну страницу о Цовид-19 Британског здравственог система. Тај оквир је био видљив на неким, али не свим, видео-записима које је Гардијан означио.

„Наставићемо да процењујемо утицај тих видео-записа на британску заједницу и радујемо се наставку рада са владом Велике Британије и здравственим системом како бисмо британску јавност одржали безбедном и информисаном током овог тешког времена“, додао је портпарол YouTube-а.
Садржај који шири неистине о 5G технологији, али не спомиње корона вирус, не крши смернице које је платформа успоставила, каже YouTube, али често се сматра граничним садржајем и подвргнут је ограниченој функцији, као што је уклањање из препорука и функција за претрагу на платформи. Те радње смањују број прегледа видео-снимака за више од 70 процената.

Одбијање YouTube-а да у потпуности уклони дезинформације о 5G технологији може платформу довести у сукоб са владом Велике Британије. У недељу је Обсервер известио да ће министар културе Оливер Довден одржати разговоре с платформама као што су Фацебоок, WхатсАпп, YouTube и Тwиттер како би додатно нагласио и свима „утувио“ поруку да је ширење дезинформација о 5G технологији неприхватљиво.
Прошле недеље су стубови мобилне телефоније у Бирмингему, Мерсисајду и Белфасту запаљени, а инжењери за мреже широког пропусног опсега суочени су са физичким и вербалним претњама људи који верују да су 5G сигнали одговорни за глобалну пандемију.