ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Четврта индустријска револуција кључна је за враћање глобалне економије и нашег живота на прави пут

Превентивне мере које примењују земље широм света за заустављање епидемије корона вируса (COVID-19) присиљавају нас да направимо суштинске промене у начину на који живимо, од посла до игре, од пословања до образовања, од вођења политике до законодавства. Колико дуго ће те мере остати на снази, тешко је рећи, али постоји велика бојазан да би оне могле да опстану дуже време и вероватно ће имати трајан утицај на наше животе.
Иако морамо предузети све разумне мере предострожности, не можемо у недоглед зауставити све економске и друштвене активности. На овај или онај начин, живот мора да иде даље, због чега је сада од пресудне важности да пронађемо иновативне начине за заобилажење ове пандемије или било ког другог потенцијалног поремећаја.

Често чујемо да је четврта индустријска револуција (4IR) сила која изазива поремећаје и представља претњу по живот људи и економски просперитет друштва. Међутим, тренутне околности приказују сасвим другачију слику, где технологије 4ИР представљају решења за обнављање многих делова нашег свакодневног живота, помажући нам да превазиђемо до сада невиђене изазове. На пример, технологија и дигитална повезаност омогућавају многим људима да раде на даљину и да се виртуелно упознају, док образовни системи деци нуде учење на даљину из безбедности њихових домова путем вебинара. Штавише, док већ дуги низ година купујемо робу на платформама за е-трговину, куповина основних потрепштина за кућу на интернету увелико је превазишла тај тренд – и могла би да постане норма у нашем пост-пандемијском свету.

Не само да нам 4ИР омогућава да наставимо да живимо, већ нам и велики подаци омогућавају да предвидимо ширење корона вируса, пружајући виталне информације које помажу владама и здравственим системима да ефикасно и брзо реагују како би обуздали епидемију. Поред тога, 3D штампање се такође користи за убрзање производње основних медицинских потрепштина у кратком року – које је прилично тешко набавити преко традиционалних ланаца снабдевања – као што су хируршке маске, компоненте респиратора и дијагностички комплети.

Нема сумње да технологије 4IR омогућавају наставак пословних активности уз одржавање дисциплине друштвеног дистанцирања. На пример, блоцкцхаин технологија омогућава нам да безбедно потпишемо уговор, а да не морамо бити физички присутни. Вештачка интелигенција (AI) може да се користи за наставак производње и омогућавање доношења одлука на даљину, док роботи могу да осигурају да се производња не прекине и да радници не буду у било каквој опасности од инфекције. Комбинујући индустријски интернет ствари (IIoT) са рачунарством у облаку, глобални произвођачи би такође могли даљински да приступе виртуелном командно-контролном центру за надгледање и управљање многобројним производним објектима из било ког дела света. При тренутној брзини усвајања тих трансформативних технологија, у врло блиској будућности моћи ћемо да закажемо вожњу у аутономном возилу и тако избегнемо да будемо у непосредној близини заражених особа.

Због тога, морамо да прихватимо нову дигиталну ДНК за наше друштво којој ће вероватно бити потребне сталне иновације и креативност да би могла да функционише. Коначно, иновација се показала као ефикасан алат који може да реши горуће изазове и остаје покретачка снага за напредак човечанства и убрзање глобалне добробити.

Циљеви одрживог развоја Уједињених нација, осим 16 других циљева, захтевају добро здравље и добробит свих. Тренутна глобална здравствена криза дала је додатну хитност акцијама које захтевају да будемо уједињени и отпорни. Пандемија ће без сумње уздрмати производни сектор у кратком року, па чак и довести до привременог или трајног затварање многих фабрика. У неком тренутку, међутим, ова глобална здравствена криза доћи ће до ужасног краја. Прекид у ланцима снабдевања усмериће земље према већој домаћој производњи и капацитету, што ће довести до стварања програма за запошљавање локалне радне снаге.

Дугорочно гледано, криза ће подстаћи више иновација за унапређење дигиталне технологије и биће запамћена и по томе што је довела до темељних промена у начину на који се многе ствари праве, користе или одбацују. Ово је нова ера дигиталне обнове – она која неће само обновити наше друштвене и економске мреже, већ ће нас усмерити и према дигиталном свету који ће технологије 4ИР ојачати, омогућити и убрзати да би се обновио глобални напредак.