ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Апликација за праћење контаката: како функционише и када можете да је преузмете?

Апликација Британског система здравствене заштите за праћење контаката могла би да помогне у укидању мера карантина. Док је цела Британија у карантину, влада покушава брзо да пронађе начине како да ублажи ограничења кретања, а да не угрози јавну безбедност. Једно решење које јој је обећано је апликација за праћење контаката. Британски министар здравља је 12. априла, потврдио да ће здравствени систем одмах увести апликацију и позвао грађане да је преузму. „Што више људи преузме апликацију, то ће наша реакција на корона вирус бити заснована на већем броју информација, према томе, боље усмерена да бисмо заштитили наш здравствени систем“, рекао је министар здравља. Дакле, каква је то апликација, да ли заиста може да помогне у ублажавању или укидању мера изолације и када ће бити доступна за преузимање?

Каква је то апликација и како функционише?

Апликација за праћење контаката осмишљена је тако да обавести људе да ли су били у блиском контакту с неким ко је касније тестиран позитивно на COVID-19. Сматра се алатом који би могао да помогне да се прецизно утврди ко мора да буде у карантину, а ко не и тако представља кључ за олакшавање мера друштвеног дистанцирања. Корисници који преузму апликацију на телефон могу добровољно да се пријаве да ће детаљно бележити своје симптоме када почну да се не осећају добро.

Тада ће жуто упозорење бити послато осталима који имају апликацију и били су у блиском контакту са болесном особом. Апликација прати траг свих осталих који су били у блиском контакту помоћу Bluetooth сигнала. Ако се касније потврди да је та особа заражена корона вирусом, црвено упозорење биће послато свим осталима који имају апликацију и који су били у непосредној близини заражене особе. Апликација ће препоручити тим људима да се самоизолују у случају да су се заразили. Они који су контактирани помоћу апликације неће знати идентитет особе која им је можда пренела вирус. Према речима министра Хенкока, у изради апликације уско су сарађивале „водеће светске технолошке компаније“. Компаније „Епл“ и „Гугл“ су потврдиле да заједно раде на развоју софтвера и за друге кориснике како би направили апликацију за праћење контаката. 

Каква се технологија налази иза апликације?

„Епл“ и „Гугл“ сарађују на изради технологије која би омогућила паметним телефонима да прате све уређаје који су били у међусобном контакту у последње две недеље користећи Bluetooth сигнале. Записи о контактима особе биће сачувани у телефону. Ако та особа касније буде позитивна на вирус, она може да пошаље своју листу контаката у централну базу података која би потом упозорила све који су дошли у контакт с њом. Према речима стручњака из обе компаније, евиденција неће бити повезана са именима људи, већ ће користити анонимне идентификаторе повезане са уређајем, тако да власници телефона неће знати ко је могао да им пренесе вирус. Компаније су у понедељак, такође, саопштиле да ће систем моћи да бележи контакт између људи када су корисници паметних телефона удаљени неколико метара један од другог у трајању до 10 минута. Компаније су напоменуле да Bluetooth бежична технологија може да „види“ уређаје удаљене до четири и по метра.

„Епл“ и „Гугл“ технологију уграђују у своје оперативне системе iOS и Андроид у два корака. Средином маја планирају да додају могућност иПхоне телефонима и Андроид телефонима да бежично размењују анонимне податке путем апликација које покрећу јавне здравствене власти. У наредним месецима они ће интегрисати технологију директно у свој оперативни систем како би привукли више људи. Компанија „Гугл“ је рекла да ће се алати додати Андроид окружењу помоћу преузимања у Гугл продавници. „Епл“ ће их понудити преко ажурирања за iOS. Компанија је рекла да јој је циљ да те алате направи тако да буду компатибилни са што већим бројем иПхоне-а, укључујући и старије моделе. Функционалност ће бити доступна само у апликацијама јавног здравственог система, саопштиле су компаније. То значи, на пример, да други програмери неће моћи да направе мобилну апликацију користећи податке. То, такође, значи да ће корисници морати да преузму званичну апликацију за унос резултата теста.

Тим Кук је на свом Тwиттер налогу рекао да „тражење контаката може да помогне у успоравању ширења COVID-19“ и да се то „може урадити, а да се не наруши приватности корисника“, док је извршни директор „Гугла“ Сундар Пикај на истој мрежи написао да је њихов приступ тражењу контаката „направљен тако да има снажну контролу и заштиту приватности корисника“.

Кад ће апликација бити доступна?

Апликација тренутно није доступна, али очекује се службено представљање у року од неколико недеља. Наводно, прототип је представљен на северу Енглеске уз помоћ добровољаца, мада тачне локације испитивања нису откривене. Очекује се да ће апликација бити доступна за преузимање истовремено и у Епл и у Гугл продавници.

Постоје ли проблеми у вези са приватношћу?

Неки стручњаци за заштиту приватности изразили су забринутост да ће бити угрожена поверљивост података пацијената. Осим тога указује се и на могућност „прикупљања осетљивих информација, као што су подаци о локацији“. Морамо да урадимо све што можемо да помогнемо успоравању епидемије. Тражење контаката захтева руковање врло осетљивим подацима и постоје сигурне и проверене технике које нам помажу да то учинимо, истовремено штитећи наше основно право на приватност. Не можемо себи да приуштимо да их не користимо, рекли су стручњаци. Министар Хенкок је рекао да не треба бринути о проблемима у вези са приватношћу, тврдећи да ће се подаци чувати само онолико колико је потребно и да ће „сви подаци бити обрађени у складу са највишим етичким и сигурносним стандардима“.

„Ако вам буде лоше, можете сасвим безбедно о томе да обавестите нову апликацију, а она ће анонимно послати упозорење осталим корисницима апликације са којима сте били у контакту“, рекао је министар здравља.

Да ли су друге земље направиле нешто слично?

У Сингапуру је влада развила апликацију за проналажење контаката под називом ТрацеТогетхер која прати људе који могу бити заражени корона вирусом.
Од 20. марта преузета је преко 800.000 пута у нади да ће створити одговор на вирус „који даје заједница“.

Како функционише апликација за праћење контаката?

1. Да би корисници иПхоне и Андроид телефона учествовали у праћењу контаката, морају имати укључен Bluetooth.
2. Када се двоје људи сретну, њихови телефони ће разменити „кључ“ који идентификује телефон. Свака особа задржава те појединачне кључеве на свом телефону.
3. Ако се неколико дана касније код неког од тих људи утврди присуство вируса COVID-19, он уноси резултат у апликацију.
4. Апликација ће га замолити да у облак постави Bluetooth кључеве које је прикупио у претходних 14 дана.
5. У међувремену, телефон који припада особи са којом се састао периодично ће преузимати кључеве свих у својој околини који су тестирани позитивно. Телефон ће открити поклапање и особа ће бити упозорена.