ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

„Мајкрософт“ покреће алатку за регрутацију опорављених од COVIDА-19

Антитела из крви опорављених пацијената могу да буду нови и успешни третман за оболеле од овог вируса.

Компанија „Мајкрософт“ покреће алатку за самопреглед којом ће људи моћи да провере да ли испуњавају услове за донирање плазме у нади да ће се тако створити третман за оне оболеле од COVIDА-19, наводи се у објави компаније. Алатка је настала као део сарадње са групом која се назива CoVig-19 Plasma Alliance. Када је неко заражен вирусом, његов имунолошки систем производи антитела за борбу против тог вируса. Када се заражена особа коначно опорави, та антитела се налазе у њеној крви.

„Што пре опорављени пацијенти од COVIDА-19 донирају реконвалесцентну плазму, тим пре ће Алијанса моћи да почне производњу потенцијалне терапије и клиничка испитивања“, наводи се у објави. „Та испитивања ће одредити да ли би терапија могла да лечи пацијенте који су у ризичној групи и код којих се могу развити озбиљне компликације од COVIDА-19.“

Давање крвне плазме опорављеног пацијента која садржи антитела може помоћи тек инфицираној особи, али и болесницима да би се убрзао њихов опоравак. То не представља нови начин лечења јер је такав поступак већ коришћен за лечење дифтерије деведесетих година деветнаестог века, а био је и веома успешан током пандемије грипа 1918. године. Такве инфузије плазме коришћене су и за лечење људи оболелих од САРС-а, морбила и варичела.
Код COVIDА-19, неке ране информације указују на то да су инфузије плазме скратиле време опоравка неких пацијената, али још је прерано говорити колико је лечење ефикасно. Истраживачи у Сједињеним Државама настављају са контролисаним истраживањима лечења инфузијом плазме код пацијената оболелих од COVIDА-19.

Циљ поменуте Алијансе разликује се од неких других иницијатива које се односе на плазму; пре него што се усредсреди на давање трансфузије плазме директно зараженим пацијентима, Алијанса жели да направи терапију која се зове хиперимуни глобулин (H-Ig). Процес обједињује вишеструке донације плазме. Затим, антитела се концентришу у течни облик, који ће истраживачи покушати да користе за креирање лека који може да лечи вирус. Терапија би морала да прође кроз клиничка испитивања пре него што буде одобрен за лечење пацијената са COVID-19. CoVIg-19 Plazma Bot, за који „Мајкрософт“ каже да очекује да буде доступан путем интернета, друштвених мрежа и канала за претраживање, поставља низ питања како би видео да ли корисник може да донира плазму, укључујући и питања о лековима које узима, алергијама и другим медицинским стањима.

Ако испуњавају услове, корисници ће добити информације о томе где могу да донирају плазму, а то траје око сат времена, каже Алијанса. Регрутација потенцијалних кандидата почиње у Сједињеним Државама, а наравно, планира се и проширење процедуре у Евопи. Поред компаније „Мајкрософт“, савез укључује компаније Biotest, BPL, LFB, Octapharma, CSL Behring и Takeda. Фондација Бил и Мелинда Гејтс главни је саветник у пројекту.