ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Платформа Јутјуб уклонила видео-запис у коме два лекара позивају на укидање карантина

Платформа је уклонила видео-запис који су направили два лекара са прве линије фронта у борби против корона вируса, а у коме позивају на укидање карантина јер тврде да COVID-19 није ништа опаснији од сезонског грипа. Прошле недеље, два лекара са прве линије фронта, који су урадили преко 5.000 тестова на корона вирус, доспели су на насловне стране кад су корона вирус упоредили са сезонским грипом и позвали на укидање услова карантина. Два лекара, доктор Дан Ериксон и Артин Масихи, запослени у Ургентном центру у Бејкерсфилду у Калифорнији, представили су своје научне аргументе окупљеним новинарима за КЕРО-ТВ, која је снимљени материјал поставила на Јутјуб. Видео је одмах постао изузетно популаран и убрзо је имао 5,46 милиона прегледа.

Међутим, у понедељак је видео-запис склоњен због „кршења услова коришћења Јутјуба“. Споменута телевизијска станица је у свом извештају потврдила да су прва два видео-записа, која у потпуности приказују својеврсну конференцију за штампу у којој су лекари учествовали, уклоњена. Телевизијска станица је поднела званичну жалбу платформи Јутјуб због уклањања материјала, али још није добила одговор. Доктор Ериксон је у својој изјави, која је уследила по уклањању видео-записа, рекао: „Кад год се не сложите са званичним ставом, увек ће се наћи они којима се то неће свидети.“

Због чега је видео-садржај уклоњен?

Покушали смо да контактирамо одељење за односе са медијима Јутјуба да бисмо добили прецизнији објашњење о томе због чега је видео-садржај уклоњен, али нисмо одмах успели да добијемо одговор. Врло је занимљиво и то да су Ериксон И Масихи говорили на каналу Fox News у понедељак увече, пре него што је видео садржај уклоњен. После интервјуа, кад је репортерка канала открила да је видео склоњен, коментарисала је поступак цензурисања који је недавно увела директорка Јутјуба Сузан Војцицки.

„Све што се коси са препорукама Светске здравствене организације представља кршење правила наше политике, а уклањање таквих садржаја је заиста важан део наше политике“, наводно је изјавила Војцицки.

Шта су рекли?

У видео-конференцији, доктори Ериксон и Масихи изнели су свој став који се противи уобичајеној причи о опасностима COVIDА-19 и делотворности мера друштвеног дистанцирања. „Да ли и даље морамо да се затворимо у своје домове? Наш одговор је одлучно НЕ“, рекао је доктор Ериксон. „Да ли треба и даље да држимо предузећа затворена? Још одлучније НЕ. Да ли треба да тестирамо људе и пошаљемо их на посао? Наравно, ДА.“

Доктор Ериксон је, затим, рекао да су COVID-19 и сезонски грип врло слични, што се тиче броја оболелих и броја умрлих. „Ако погледате цифре из 2017. и 2018. године, видећете да је код нас од сезонског грипа умрло између 50 и 60 милиона људи“, рекао је Ериксон. „Имали смо и сличну стопу смртности у Сједињеним Државама, која износи 43.545, што је врло слично стопи смртности у сезони грипа 2017-2018. године. У Сједињеним Државама сваке године од последица сезонског грипа умре између 37 и 60 хиљада људи. Тад нисмо говорили о пандемији. Нисмо се затварали у своје домове. Нисмо затварали предузећа.“

Уз то је напоменуо да карантин може довести до слабљења имуног система. „Затварање по кућама слаби наш имунолошки систем. И онда, кад коначно изађемо из затвореног простора са ослабљеним имунолошким системом и почнемо да преносимо вирусе и бактерије, односно кад почну вирусне и батеријске заразе, шта мислите, шта ће се догодити. Болест ће достићи свој врхунац“, објаснио је доктор Ериксон. 

Иако је изворни снимак разговора ових лекара са новинарима уклоњен, видео-садржај у коме стручњаци говоре о пандемији може се још наћи негде на Јутјубу.

https://youtu.be/vJprwe_rWeM