ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Илон Маск на Твитеру позива на прекид затварања Америке

Илон Маск је од самог почетка пандемије изражавао контроверзне ставове у вези са епидемијом корона вируса, али сад је заузео веома одлучан и чврст став против затварања људи и обустављања привредног живота, што су мере заштите становништва наметнуте у многим државама у Америци.
„Одмах ослободите Америку“ (FREE AMERICA NOW), објавио је у среду на свом Твитер налогу који има 33,3 милиона пратилаца. Објава је уследила одмах после оне у којој је навео везе са двема причама које говоре о обустављању животних активности у Америци. Прва прича има везе са чланком из Вол стрит журнала у коме се каже да подаци говоре о томе да се није много постигло обустављањем свих животних активности, а друга је повезана са причом о Тексасу, где се у петак отварају све продавнице, ресторани и друга предузећа.

Одговарајући на коментар једног твитераша у коме се наводи да „у овој пандемији није најстрашнији сам вирус, већ слика Американаца који се тако лако повинују и одричу своје крвљу извојеване слободе у корист корумпираних политичара који им обећавају сигурност“, Маск је само кратко написао „тачно“. Те две објаве су привукле огроман број негативних ставова. Један од њих каже да је Маска „опила моћ“, а други му је саветовао „да се наспава“. С друге стране, неки од корисника Твитера су се сложили с њим јер је „против државне тираније“. Пре неколико недеља, Маск је у својим твитовима о пандемији корона вируса говорио о непровереним начинима лечења, о томе да деца не могу да се заразе, а на самом почетку је рекао да је „паника због вируса обична будалаштина“.

Компанија „Тесла“ је морала да затвори свој производни погон у Фримонту у Калифорнији јер је округ Аламеда спровео мере затварања, иако је Маск покушао, али није успео, да убеди власти да је његово пословање од пресудног значаја за заједницу. Компанија је помогла у борби против пандемије тако што је купила респираторе који би могли бити корисни у борби против COVIDA-19 и проследила их у болнице у Лос Анђелесу. Неки од недавних Маскових коментара подсећају на слогане који су се чули током протеста против затварања у Мичигену, Охају, Кентакију и на многим другим местима, а у којима се захтевало да се државе отворе. У неким случајевима, отварање држава у овом тренутку било би у супротности са званичним смерницама Беле куће за „поновно отварање Америке“.

Компанија би требало да објави кварталну зараду по затварању берзе у среду, 29. априла. Обустава активности због корона вируса вероватно ће утицати на успешност пословања компаније у том периоду, али не само то. Исте околности ће још више погодити зараду компаније од продаје возила у другом кварталу 2020. године.