Убица се предао полицији јер није имао здравствени код

Кинези су у пандемији корона вируса увели QR кодове различитих боја које означавају здравствени статус власника мобилних телефона, што наравно отежава живот свима који не поседују уређаје, као што је рецимо, одбегли убица. Једно од многобројних средстава и алата које су Кинези увели у доба кризе COVIDA-19 је систем QR кодова различитих боја који омогућава праћење људи и ограничава њихово кретање. Међутим, недавно је полиција открила да се такав систем може користити и у другачије сврхе. Ове недеље се у полицијској станици у источном делу града Хангџоуа појавио мушкарац и рекао да жели да се преда, како пишу локалне новине. Извештај наводи да је човек, кад су га питали шта је урадио, почео да плаче и кроз сузе рекао полицајцима да је у бекству од 1996. године, када је убио свог комшију из села. Поставља се питање због чега се баш сад предао. Испоставило се да не поседује мобилни телефон, што значи да нема ни здравствени код. Пошто не може надлежнима да покаже код који се генерише у паметном телефону, човек није могао слободно да се креће, а што је још горе, није могао да пронађе ни стан.

Здравствени кодови представљају врсту QR кодова који се генеришу у малим програмима унутар апликација WeChat и Alipay, које скоро сви корисници паметних телефона у Кини имају. Кинеским грађанима се додељује зелени, жути или црвени код, а сваки од њих означава на ком се нивоу ризика од заразе корона вирусом налазе. Ти кодови су се прво појавили у апликацији Alipay у Хангџоу још у фебруару и сада их морају имати сви људи широм земље који желе да уђу у јавне просторе, као што су тржни центри, ресторани, канцеларије или стамбени комплекси. Користе се и за путовања у друге градове и провинције.

И док неки становници кажу да им је драго што постоји таква апликација, с обзором на то да поново могу да отворе фирме и наставе са пословањем, други сматрају да нарушава приватност. Људи који имају жути код морају да остану у самоизолацији седам дана, а они са црвеним кодом морају да буду у карантину 14 дана. Неки од њих су се жалили да им се на крају самоизолације или карантина боја кода није променила. Истакнуто је да се кодови генеришу коришћењем великих података и информација које је дао корисник, укључујући и историју путовања, као и здравствено стање. Сви ти подаци повезани су са правим именом и презименом особе, њеним бројем телефона као и са матичним бројем. Главна забринутост јавља се због тога што систем није транспарентан у процесу прикупљања података.

У почетку је систем задавао главобоље људима који су покушали да путују јер се различите провинције ослањају на различите здравствене кодове. Кина покушава да реши тај проблем тако што уводи национални систем здравствених кодова и попушта ограничења у путовањима унутар државе. Кинеска служба за регулисање тржишта недавно је објавила национални технички стандард да би изједначила различите здравствене кодове у земљи.