ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Сазнали смо ко одлучује о уклањању садржаја са Фејсбука

Представљамо вам независни надзорни одбор компаније

Друштвени медији утичу на живот људи на много начина, добрих и лоших. Током последњих неколико недеља, док је свет суочен са здравственом кризом,  друштвене мреже постају за многе људе изузетно важан извор информација и многим породицама и заједницама помажу да остану повезани. Истовремено смо свесни чињенице да друштвене мреже могу служити и за ширење говора мржње, као и опасног и лажног садржаја. Последњих година, одлучивање о томе који садржај може да остане на платформи, а који мора да се уклони са ње, као и ко би требало о томе да доноси суд, постало је изузетно важно.

И тако, у новембру 2018. године, кад је утврђено да ниједна компанија не би требало да сама одлучује о томе, Фејсбук се посветила задатку да сачини независно надзорно тело које би преиспитивало одлуке компаније о томе који садржај треба да уклони, а који да остави. Током протеклих 18 месеци, више од 2.000 стручњака и осталих важних организација из 88 земаља дали су своје мишљење које је помогло при стварању надзорног одбора који ће се састојати од 20 чланова (да би их, коначно, било 40) и требало би да почне са радом ове године.

Надзорни одбор ће се усредсредити на најпроблематичније садржаје на Фејсбуку, укључујући и области као што су говор мржње, малтретирање и заштита безбедности и приватности људи. Коначно ће доносити обавезујуће одлуке у вези са садржајем кога треба уклонити, односно, који може да остане на платформама Фејсбук и Инстаграм (у власништву компаније Фејсбук). Данас су објављена имена првих чланова надзорног одбора. Постоје четири председавајућа члана које је изабрала сама компанија. После тога, та четири члана су размотрила подужи списак кандидата за надзорни одбор, укључујући и оне чланове које је предложила јавност. После обављених разговора, данас су објављена имена још 16 чланова одбора.

Чланови одбора су стручњаци различитих профила, различитог културног порекла и верског опредељења и имају различите политичке ставове. Неки од њих су јавно и отворено критиковали Фејсбук, а неки и нису, али сви имају довољно знања и искуства које може помоћи одбору у разматрању и доношењу најважнијих одука у вези са садржајем који се представља корисницима на интернету. Тврде да су независни од компаније и да су сви посвећени слободи говора у оквирима међународних норми о људским правима. Доносиће одлуке које се заснивају на тим принципима и на утицајима које Фејсбук има на кориснике и друштво, али се неће водити економским, политичким или било којим другим интересима компаније.

Њихово независно одлучивање загарантовано је самом структуром одбора. Финансирање се обавља преко фондације која је обезбедила 130 милиона долара и потпуно је независна од Фејсбука и финансирање не може бити укинуто. Чланови одбора бираће се на период од три године и свако од њих може бити изабран највише три пута и уговор потписују директно са одбором. Фејсбук не може одлучивати о уклањању чланова из одбора. Према оснивачким статуту надзорног одбора, Фејсбук се мора повиновати његовим одлукама без обзира на то да ли се са њима слаже или не, осим ако се то не коси са законом. Директор компаније, Марк Закерберг је лично посвећен таквом устројству.

Цео процес се одвија уз стално поштовање транспарентности. Све одлуке надзорног одбора и препоруке биће доступне јавности и Фејсбук мора јавно на њих да одговори. Одбор, такође, ради на томе да створи систем који ће бити доступан људима. Корисници ће моћи да се жале надзорном одбору ако се не слажу са првобитном одлуком Фејсбука у вези са уклањањем или неуклањањем одређеног садржаја или његовог дела, али исто тако и Фејсбук може да укаже одбору на одређене случајеве. (У почетној фази, корисници ће моћи да се обрате одбору само у случајевима када је Фејсбук уклонила њихов садржај, али током следећих месеци, омогућиће и прегледање жалби корисника који желе да Фејсбук уклони одређени садржај.)

Наравно, одбор неће моћи да донесе одлуку о сваком од неколико хиљада случајева које очекују да ће имати сваке године. Одбор ће се усредсредити да идентификовање оних случајева који имају утицај на свет у целини, важни су за јавно мишљење и постављају питања у вези са процедурама које користи Фејсбук. Случајеви који се налазе на граници између сатире и говора мржње, ширење графичког садржаја после трагичних догађаја и одлуке о томе да ли се према манипулаторском садржају који је поставила нека јавна личност треба односити другачије него према неком другом, само су нека од питања којима ће се бавити одбор.

Током следећих месеци, одбор ће се бавити одлучивањем о приоритетним садржајима које треба да размотри и о томе како ће их бирати. Кад се изабере неки случај, њега ће разматрати комисија која се састоји од скупа променљивих чланова. Све одлуке комисије прегледаће цео одбор пре него што се спроведу и ако се већина чланова не слаже са одлуком, може се саставити нова комисија да би поново размотрила случај. Наравно, одбор се не може бавити сваким питањем које корисници могу имати у вези са Фејсбуком. Одбор је свестан да неће моћи свакоме да изађе у сусрет, али и да њихове одлуке могу бити контроверзне и тако изазвати даљу расправу.

Наравно, цео одбор тврди да су сви његови чланови посвећени промовисању вредности независног, принципијелног и транспарентног надзорног процеса као и служењу заједнице на интернету.