ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Google-ова вештачка интелигенција вас штити од радозналих погледа

Стручњаци за информационе технологије компаније Google приказују ново својство које би могло да вас заштити од радозналаца који вам завирују у телефон преко рамена. Ново безбедносно својство које развија компанија Гоогле зове се „Електронски заштитник екрана“ и развили су га стручњаци Хи Јанд Риу и Флориан Шоф да би заштитили екран вашег телефона од радозналих погледа. Својство користи вештачку интелигенцију и програм за препознавање лица да би вас упозорио кад неко други посматра екран вашег телефона. Још је у развојној фази, али приказ његовог функционисања можете видети на YouTube-у. Алатка је направљена да би вас заштитила од индустријских шпијуна или радозналих непознатих особа који имају намеру да украду осетљиве податке са екрана вашег паметног телефона ако се налазите негде где има много људи. Својство користи камеру са предње стране телефона да открије да ли неко други гледа ваш телефон и упозорава вас на опасност.

Наиме, ако заштитник екрана открије да него посматра екран док власник телефона, рецимо, уноси текстуалну поруку, екран се аутоматски пребацује на предњу камеру и користи огромну дугу која је усмерена ка лицу непознате особе. Чим незнанац склони поглед са телефона, екран се враћа у апликацију за размену текстуалних порука. У нашем, све мобилнијем начину живота, сви од приправника до директора користе телефоне да би обавили пословне задатке у покрету. Проверавају поруке електронске поште или неке друге осетљиве податке компаније у којој раде. Такве податке треба заштитити од радозналих погледа незнанаца, а нова апликација би у томе имала главну улогу. Стручњаци планирају да представе своју нову технологију на Конференцији о системима за обраду неуронских информација која ће се одржати у децембру ове године у Лонг Бичу у Калифорнији. Компанија није објавила да ли планира да интегрише ново својство у свој софтвер нити је била доступна за додатне коментаре.