Дигитални отисак се непрестано прати на мрежи

Никада нисмо имали толико много алата за заштиту идентитета на мрежи. Можемо да искључимо колачиће – мале делове информација које веб-локације складиште у наше прегледаче да би нас идентификовали – можемо да блокирамо нападне програме за праћење наших уређаја, да пређемо у инкогнито режим, да онемогућимо да нас прати неколико апликација помоћу „Епловог“ најновијег ажурирања иОС-а или чак да се крећемо интернетом само кроз шифроване виртуелне приватне мреже, али постоји метод праћења који још увек може да се провуче поред свих тих одбрана и постаје све популарнији, а то је праћење дигиталног отиска.

Опширније...

Фејсбук и Instagram неће бројати „лајкове“

Компанија „Фејсбук“ ће ове недеље почети да уводи опцију сакривања реакције „свиђа ми се“ на објавама на друштвеним мрежама Фејсбук и Instagram, после спроведених тестова који су почели 2019. године. Компанија већ годинама развија пројекат који контролу над реакцијом „свиђа ми се“ ставља у руке глобалне базе корисника, али његова примена је стављена на страну због пандемије ковида-19, јер је компанија морала да одговори на изазове новонастале ситуације. Првобитно је идеја да се сакрије број реакција „свиђа ми се“ на друштвеним мрежама у власништву компаније била усредсређена на смањење притиска на кориснике, који су често били нервозни и узнемирени ако не би добили довољно „лајкова“ за своје објаве и због тога не би били „популарни“. То је било посебно непријатно искуство за млађе кориснике који изузетно цене оно што вршњаци мисле о њима. Веома често би уклањали објаве које нису добиле довољан број „лајкова“.

Опширније...

Неколико побољшања Gmail услуге

Спектакуларни додаци за Gmail које ћемо овде навести унеће повезане податке о вашим контактима у пријемно сандуче због чега вам се може учинити да сте прави чаробњака за е-пошту. Gmail, као услуга која се бави интеракцијом са другим (понекад, наводним) људима, необично је невешта кад те људе треба да постави у средиште интересовања. Наравно, иако је Gmail поштанско сандуче усредсређено на комуникацију, сетите се само колико пута сте нетремице гледали поруку коју сте примили и покушавали да се сетите података о особи која вам је послала поруку или о томе какве сте поруке раније размењивали с њом. То вам се често дешава ако се свакодневно дописујете са великим бројем људи. Међутим, Gmail једноставно нема довољно моћне алате који би вам пружили додатне информације, односно контекст, за ваше контакте када вам је то потребно.

Опширније...

Милиони вакцинисаних Британаца под будним оком Великог брата

Група Big Brother Watch, која се бори за заштиту права и приватности грађана, сматра да је процес прикупљања података мобилних телефона који обављају научници по владином захтеву, у ствари, „језиво“ и незаконито коришћење личних података. У Великој Британији се помоћу мобилних телефона прати кретање милиона вакцинисаних грађана, а да они о томе уопште нису обавештени, наводи се у извештају групе. Мобилни телефони се прате да би влада имала довољно материјала за израду своје студије у вези са променом кретања и понашања људи који су примили вакцину.

Опширније...

Како оглашивачи знају оно што не би смели

Хиљаде људи широм света приметили су један необичан феномен – изненада се појављују онлајн огласи о стварима о којима сте разговарали са пријатељима, породицом или колегама, али никада их нисте претраживали. Ти микро циљани огласи могу да прикажу омиљену марку кафе ваше мајке, одредиште путовања са ког се ваш колега управо вратио или храну за мачке откако вам је ваш пријатељ телефоном рекао да ће је следеће недеље узети из азила. Па како се то, побогу, дешава? Стручњак за технологију која се бави заштитом приватности Роберт Рив можда може да вам одговори на нека питања. Недавно је написао низ врло корисних и просветљујућих објава на Твитеру да би разоткрио мистерију поменутих огласа, тврдећи да „гомила људи говори и пише о томе, али нико не обраћа пажњу.“

Опширније...

Компанија „Гугл“ планира да вештачкој интелигенцији обезбеди доминацију у учионици

Технолошки гигант је истакао своју чврсту намеру да уз помоћ вештачке интелигенције трансформише образовање и тако је изазвао бујицу етичких питања, али и узнемиреност међу многобројним стручњацима из различитих области. Када се генерални директор компаније Сундар Пичај обратио присутнима на годишњој конференцији програмера И/О, 18. маја 2021. године, дао је две изјаве индиректно наводећи да је „Гугл“ сада најмоћнија светска организација у области образовања. Отварајући конференцију, он је у свом уводном говору с поносом рекао да је компанија током пандемије успела да „помогне ученицима и наставницима да наставе да уче без обзира на то где су се налазили“.

Опширније...