Може ли е-учење да замени праву учионицу?

У последњих неколико година, сведоци смо појављивања и развоја неколико образовних платформи на интернету које покушавају да допуне традиционални начин образовања. Да ли је могуће да ће ти курсеви на мрежи постати одржива замена за традиционални начин образовања?

 

Како се називају велики отворени курсеви на мрежи?

Велики отворени курсеви на мрежи (MOOC) су образовни програми на интернету који прикупљају курсеве са различитих универзитета или од различитих професора. Најпознатије MOOC платформе су Цоурсера, едX, Кхан Ацадемy, Удацитy, Удемy и још један, у организацији владе, под називом СWАYАМ. Док је садржај на неким платформама бесплатан, друге су се определиле за другачији модел. Наиме, основна верзија је бесплатна, док су напредни садржај и добијање сертификата доступни само оним корисницима који плате. Пошто постоји огроман распон тема предавања, MOOC неодољиво подсећа на отворени универзитет у коме свако може да стекне знања из скоро сваке области, кад год му одговара и, у неким случајевима, потпуно бесплатно.

Да ли постоје још неки курсеви на интернету?

Учење на мрежи није ограничено само на MOOC. Неколико универзитета и њихових партнера нуде дигиталне верзије традиционалних факултетских програма. Такви програми обично коштају онолико колико бисте платили и да идете на уобичајена предавања. Постоје и други добављачи услуга који нуде дигиталне додатке предавањима, рецимо припреме за школске тестове или факултетске испите или програме које обично прате већ запослени у струци који желе да подигну нови стручности. Такво дигитално учење, наравно, није бесплатно, али свакако је јефтиније јер нисте ограничени простором, односно, величина учионице се може неограничено проширити.

Да ли такви курсеви угрожавају образовни систем?

Иако су изузетно квалитетни образовни материјали доступни на интернету, пријаве нових студената на факултете и колеџе нису се смањиле. Образовне институције, посебно колеџи, пружају осим образовања и признање редовног похађања наставе. Колеџ студентима гарантује добијање дипломе, а његова репутација (и његове дипломе, наравно) ипак имају посебну тежину и, према томе, одређени већи значај.

Да ли је е-учење исто ролико добро као уобичајено учење?

Учење на мрежи може се ускладити са способностима полазника, односно он сам успоставља ритам учења, или може бити учење уз подршку у реалном времену уз неког ко би вам помогао у том процесу. Ако бисте могли квалитетно да ускладите та два метода, учење на интернету би могло да буде ефикасна замена за учење у учионици. Програми би могли бити персонализовани па би, према томе, могло бити унапређено и праћење напретка сваког појединца. Ипак, свако образовање захтева и друштвену интеракцију и сарадњу са вршњацима. И то је могуће постићи кроз дигиталне платформе, али не преставља исто искуство као оно које се стиче у учионици.

Да ли сертификати добијени на интернету могу да замене дипломе?

Ако узмемо у обзир потражњу за високо квалитетним и доступним образовањем коју не могу да задовоље традиционални универзитети, можда је право време да се курсеви на мрежи размотре као разуман замена. Међутим, дипломе са колеџа и факултета друштво и даље препознаје и признаје. Пошто су послодавци највећи клијенти образовног система, од самих послодаваца зависи да ли ће прихватити оне кандидате који су своју диплому стекли на курсевима на интернету. Генерално гледано курс се бави само једном темом, а на колеџима и факултетима се стичу много шира знања.