Цхроме мења поставке приватности

Компанија „Гугл“, гигант за интернет претраживање, убира значајан доходак из свог посла оглашавања на мрежи прикупљајући наше личне податке, али њен тим који се бави развојем прегледача веба ради на томе да мрежа подразумевано штити приватност. Тим који се бави Chrome прегледачем у компанији „Гугл“ све озбиљније ради на унапређењу заштите приватности и, касније ове године, почеће да тестира предлоге које је открио 2019. године у вези са окружењем за заштиту приватности (енгл. privacy sandbox). Тестирање Chrome прегледача, које је компанија најавила у уторак, део је напора да се отежа издавачима, оглашивачима и трговцима подацима да сакупљају ваше личне податке без вашег одобрења и да вас прате на мрежи.

Опширније...

Потребни су нам нови Proграмери јер се приближавамо крајњим границама рачунарске моћи

Све бржи Proцесори довели су до стварања све обимнијег софтвера, али физичка ограничења могу нас приморати да се вратимо сажетом коду из Proшлости.
Још у шездесетим годинама Proшлог века, Гордон Мур, суоснивач компаније „Интел“, приметио је да се број транзистора који се могу поставити на силицијумски чип удвостручује сваке две године. С обзиром на то да је број транзистора повезан са Proцесорском снагом, то је значило да се рачунарска снага ефикасно удвостручује сваке две године. Тако се родио Муров закон, који је већини људи који раде у рачунарској индустрији – или, у најмању руку, оним млађим од 40 година – пружио одређену сигурности коју су Њутнови закони кретања пружили машинским инжењерима.

Опширније...

Трендови у технологији у 2020.години: минимализам, подаци и сателити и Кина као суперсила

Иновације које би нам могле променити живот обухватају нова својства за обуздавање зависности од технологије. Сваког јануара, осим нове године, појави се и гомила предвиђања о томе шта нас чека у будућности. Ове године, замор уређајима је све присутнији, проницљиве потрошаче више није лако задивити новитетима, а напад на технолошке компаније као што су „Фејсбук“ и „Гугл“ је у пуном замаху. Осим тога, уз климатске промене и све чешће природне катастрофе, људи почињу да постављају питања о степену загађења који проузрокују уређаји и подаци. Поред тога, 2020. година није почетак било које деценије. Званично смо ушли у будућност, што је чињеница коју можемо поткрепити само ако се осврнемо на неке од најпознатијих филмова научне фантастике чија је радња, сад већ можемо рећи, смештена у прошлости. Кишни и неонски осветљени свет из филма Блејд Ранер смештен је у новембар 2019. године, а филм Стенлија Кјубрика 2001: Одисеја у свемиру, скоро пре две деценије.

Опширније...

Оперативни систем Windows 10X није приказан на CES-у

Један од најпознатијих догађај у јануару је Сајам технолошких уређаја широке потрошње (Цонсумер Елецтроницс Схоw – CES) који се одржава у Лас Вегасу. И ове године, од 7. до 11. јануара, велике компаније приказују шта имају ново да понуде тржишту. Најзанимљивије је било представљање преносивих рачунара са дуплим екраном и склопивих рачунара. Иако је узбуђење због нове категорије уређаја било значајно, примећено је да нешто недостаје. Наиме, компанија „Мајкрософт“ није представила Windows 10X, најновији софтвер, посебно намењен рачунарима са двоструким екраном и екраном осетљивим на додир. Ипак, пошто је из неког разлога изостало представљање новог софтвера, поменути уређаји су морали да раде у много конвенционалнијем Wиндоwс 10 окружењу. Шта се догодило?

Опширније...

Због чега људи напуштају Фејсбук и шта нам то говори о будућности друштвених медија

Број активних корисника Фејсбука (оних који су се пријавили на сајт у претходном месецу) достигао је историјски максимум од 2,45 милијарди. Да бисмо добили јаснију представу о томе колики је то број, отприлике 32 процента глобалне популације сада користи платформу друштвене мреже, а тренд повећања броја корисника и даље је присутан. С изузетком компаније „Гугл“, никада није постојала компанија која је имала толики број корисника услуга. У том контексту, може вам се учинити да је необично то што говоримо о онима који одлучују да напусте друштвену мрежу. Иако они који напуштају платформу представљају малу супротну струју, никако их не би требало занемарити. С друге стране, многи људи који можда желе да издвоје што више времена само за себе у ужурбаном животу, одлучују да напусте друштвене медије, што би могло да представља једну од новогодишњих одлука.

Опширније...

Замолио сам студенте да ми предају своје мобилне телефоне и напишу како живе без њих

Ево шта су имали да кажу.

Пре неколико година извео сам експеримент међу студентима који су слушали моја предавања из филозофије. Полугодишњи испит су прилично лоше урадили, а ја сам сматрао да делимичну кривицу за то сноси неконтролисана употреба мобилних телефона и преносивих рачунара током наставе. Ипак, питао сам их шта мисле да је кренуло по злу. Ћутали су неколико тренутака, а онда је једна девојка подигла руку и рекла: „Не разумемо шта књиге кажу, господине. Не разумемо речи.“ Погледао сам их и видео како замишљено, али искрено климају главом у знак одобравања. Предложио сам решење: понудио сам им додатни поене за оцену ако би ми дали телефон на девет дана и писали како живе без њих. Дванаест студената – отприлике трећина групе – прихватило је понуду. Оно што су написали било је изванредно и изузетно доследно. Ти студенти, којима је пружена прилика да кажу шта осећају, нису се на најбољи начин предали технолошком напретку и његовим уређајима.

Опширније...