РАФ-овци најбољи на највећем хакатону у Новом Саду

Стартит центар Нови Сад је угостио највеће хакатон такмичење до сада одржано у овом граду на коме је учествовало 14 тимова, од чега је њих 12 успело да на својим решењима ради до самог краја хакатона који је трајао 48 сати. За најбољи тим проглашен је тим "Samsara" кога чине Боган Хабић, Вукашин Вукоје, Андреј Бенчић, студенти са Рачунарског факултета , као и Небојша Урошевић студент Математичког факултета.
 
Тема хакатона била је Blockchain for Business, тј. решења заснована на Hyperledgeru. Тимови су дошли до врло разновсних примера примене blockchaina за бизнис и успели су да за 48 сати развију proof-of-concept демо апликације које су јасно демонстрирале како би њихови производи функционисали у реалности. 
 
Један од чланова жирија, Иван Бјелајац је поделио свој утисак о хакатону: "Ово је најбољи хакатон ком сам до сада присуствовао и жирирао у Србији. Неколико тимова би на неким претходним хакатонима лако могли да буду победници и било би заиста штета не видети нека од ових решења у реалној употреби касније. Било је неколико сјајних идеја са елегантно изведеном применом и добром архитектуром. По одзиву и квалитету тимова мислим да је поставио одличан стандард за наредне овакве догађаје."
 
Победнички тим Samsara је развио платформу Tender.ly намењену спречавању корупције и намештања у процесу тендера и јавних набавки.
 
Иновативним коришћењем blockchaina постиже се анонимност свих учесника на тендерима у поступцима јавних набавки. Тендерске понуде се криптографски потписују и тај потпис се шаље на blockchain. Касније, по завршетку тендера, понуде се по први пут јавно шаљу и упарују са својим анонимним потписима. На овај начин смо сигурни да се понуде у међувремену нису измениле и да нико није могао да их види пре самог краја. Тако се постиже и транспарентност и сигурност за све учеснике, истовремено поштујући законску процедуру. Демо решења можете видети на https://tenderly.rs.
 
Прилог о овим успешним младим програмерима Радиа Слободне Европе погледајте ОВДЕ.
 
IMG_1109-768x576.jpg
 
 
 
 
 
 
Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079