Studentkinja Računarskog fakulteta Ivana Stanković odbranila je diplomski rad na temu „Restify JavaScript i njegova demonstracija na mail server aplikaciji“

Studentkinja Računarskog fakulteta Ivana Stanković 25. oktobra odbranila je diplomski rad na temu „Restify JavaScript i njegova demonstracija namail server aplikaciji“ pred članovima komisije koju su činili mentor dr Milan Vidaković i dr Bojana Dimić Surla. 
„Tema diplomskog rada je demonstracija primene biblioteke “Restify”, JavaScript biblioteke za NodeJS okruženje, na email server aplikaciji. Pomenuta biblioteka omogućava REST rutiranje zahteva upućenih serveru, na čemu je bazirana aplikacija teme rada.
Među korišćenim tehnologijama nalazi se i Angular6, u kojem je realizovan prednji deo aplikacije, zatim MySql relaciona baza gde se odvija skladištenje poruka, a ceo sistem je dostupan preko interneta. Ovo je omogućeno korišćenjem Beltelnet i Heroku sajtova.
Mail server pruža mogućnost kreiranja naloga, razmenu poruka, tj. primanje i slanje mejlova, i organizaciju poruka. Pod organizacijom podrazumeva se smeštanje poruka po folderima, smeštanje samih foldera u okviru drugih, pregled njihovog sadržaja, kao i premeštanje i brisanje foldera i poruka. Slanje poruka se odvjia između korisnika koji imaju nalog registrovan na serveru, što znači da je omogućeno kreiranje naloga i obavezno prijavljivanje pre korišćenja usluga servera. Same poruke se mogu slati na više naloga odjednom, slati kao odgovor na primljene poruke i prosleđivati drugim korisnicima. Sopstveni mail server za kompanije može imati brojne pogodnosti. Jedna od pogodnosti ogleda se u većoj kontroli nad filtriranjem poruka, što podrazumeva izbegavanje spam poruka. Takođe vredi spomenuti stavljanje određenih izvora na crnu listu, povećanje privatnosti, kao i izbegavanje reklama. Sigurnost je povećana tako što se komunikacija odvija u zatvorenoj grupi. Radi se o komunikaciji koja je dostupna preko interne mreže kojoj imaju pristup samo članovi te grupe“.

5551-studentkinja-racunarskog-fakulteta-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu-xa-restify-xa-xa-javascript-xa-i-njegova-demonstracija-na-xa-mail-xa-server-aplikaciji