Student Relja Vukajlović odbranio je diplomski rad na temu „Tehnike interlivinga u zaštitnom kodovanju za kanale sa paketima grešaka“

Student Računarskog fakulteta Relja Vukajlović je 10. novembra 2020. godine odbranio diplomski rad na temu „Tehnike interlivinga u zaštitnom kodovanju za kanale sa paketima grešaka“ pred komisijom koju su činili: mentor dr Desimir Vučić i član dr Selena Vukotić.
„Realni kanali su često nestacionarni i u nima se javljaju usamljene greške u dužim vremenskim intervalima, a povremeno se pojavljuju i paketi grešaka. Tehnike interlivinga, u kombinaciji sa kodovima koji otkrivaju i ispravljaju pojedinačne greške, omogućuju da efikasno zaštiti informacija u kanalima sa paketima grešaka. Interliver permutuje pozicije u sekvenci simbola raspoređujući ih u različit vremenski redosled. Na taj način se postiže osnovni cilj interlivera da „randomizuje“ sekvencu podataka. Interliveri pretvaraju oblike dugih sekvenci sukcesivnih grešaka u više slučajnih oblika grešaka, distribuirajući tako greške na više kodnih reči. U diplomskom radu su opisana četiri najpoznatija tipa interlivera i to: blok interliver, „slučajni“ (random) interliver, konvolucioni interliver i linearni interliver. Opisuje se i primena tehnika interlivinga kod turbo kodova.“ – navedeno je u uvodu.
„U prvom delu diplomskog rada bavili smo se tehnikama intelivinga i njihovim primenama, prikazan je opšti princip rada interlivera, detaljno su opisane četiri vrste interlivinga i kroz primere objašnjeni načini funkionisanja svakog od njih. Uloga interlivninga je da omogući kodovima za ispravljanje grešaka da pravilno obavljaju svoju funkciju. Interliving se bavi paketima grešaka (pod paketom grešaka se podrazumeva niz od 2 ili više uzastopna bita koji su pogrešni), koje na različite načine rastavlja i deli u kodove sa pojedinačnom greškom koju kodovi za ispravljanje grešaka mogu uspešno da detektuju i otklone. 
Drugi deo rada bavi se pojmom turbo kodova i ulogom interlivera u njima. Opisan je položaj interlivera i njegov uticaj na performanse turbo kodova, njihova široka primena u svetu (i van njega), od mobilnih aplikacija do satelitskih sistema. Turbo kodovi su i dalje oblast intenzivnog proučavanja i unapređivanja.“ – zaključio je Relja.
Fotografije sa odbrane nalaze se u galeriji.

6040-student-relja-vukajlovic-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-tehnike-interlivinga-u-zastitnom-kodovanju-za-kanale-sa-paketima-gresaka