Студент Огњен Боровчанин одбранио је дипломски рад на тему „Unity наспрам Unreal Engine 4 у развоју видео игара“

Студент Рачунарског факултета Огњен Боровчанин је 29. јануара 2021. године одбранио дипломски рад на тему „Unity наспрам Unreal Engine 4 у развоју видео игара“ пред комисијом коју су чинили: ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Милош Раденковић.
„Индустрија видео игара представља један од најнапреднијих економских сектора у свету. Она подразумева све од развоја видео игара до налажења адекватних маркетиншких решења везаних за њихову продају. Иако су, посматрано са аспекта корисника, видео игре као крајњи производ ове индустрије пре свега намењене разоноди, оне данас имају далеко ширу примену. Њихово присуство на социјалним мрежама чини их одличном маркетиншком алатком за пласирање разноврсних производа, произвођачи мобилних телефона их интегришу и користе за продају уређаја, школе их примењују у образовању на свим нивоима, користе се у канцеларијском пословању у виду симулација, а са све учесталијом применом интернета као медијума за дистрибуцију оне омогућавају многим независним произвођачима и уметницима да започну своју нову каријеру. Развој индустрије је у корелацији са развојем технологије, односно прецизније хардвера, што константно отвара нове могућности за примену видео игара.“ – наведено је у уводу.
„Развој игара било би тешко замислити без ових алата. Оба енџина имају своје предности и мане, за који ћете да се одлучите зависи од циљева пројекта. Unity је познат по својој великој корисничкој бази, корисничкој подршци за развој 2D и 3D симулација, организованијем корисничком интерфејсу, има имплементирану продавницу ресурса, те самим тим не морате много да се бринете око 3D модела, па је из истог разлога лакши и за коришћење. С друге стране Unreal Engine 4 је пожељнији за развој већих игара јер нуди прелепу графику и могућности развоја без писања кода, али самим тим заузима већи меморијски простор на рачунару. За разлику од Unity енџина, Unreal Engine 4 је потпуно бесплатан за коришћење, али узима проценат од 5% након првих 3000 долара бруто прихода по производу. Шта год да изаберете за свој пројекат, мора бити прилагођено кориснику.“ – закључио је Огњен.
Фотографије са одбране налазе се у галерији.

6130-student-ognjen-borovcanin-odbranio-je-diplomski-rad-na-temu-xa-unity-naspram-unreal-engine-4-u-razvoju-video-igara-xa