Studentkinja Silvija Subotić odbranila je diplomski rad na temu „Empirijska Bajasova analiza jednonukleotidnog polimorfizma“

Studentkinja Računarskog fakulteta Silvija Subotić je u utorak, 26. oktobra 2021. godine odbranila diplomski rad na temu Empirijska Bajasova analiza jednonukleotidnog polimorfizma mentor, dr Goran Rakočević i član, dr Jelena Jovanović.     U uvodu svog rada Silvija je istakla sledeće:

U svom završnom radu želela sam da radim sa pravim ljudskim genomima i ustanovim da li postoji veza između određenih bolesti i gena. Radila sam nad grupom od 155 ljudskih genoma, i razmatrala sam tri fenotipa (epilepsiju, dečiji dijabetes i primarnu cilijarnu diskeneziju). Ideja rada je da primenom epirijske Bajasove analize ustanovimo koji snipovi su povezani sa posmatranim fenotipom, kao i da dodatno grafički ilustrujemo genome u pokušaju da se ustanovi neku pravilnost prilikom grupisanja genoma.Konvencijalne porodične studije o povezanosti gena i bolesti nisu uspele da povežu bolest ili poremećaj sa nekim genom ukoliko se radi o genetski heterogenom poremećaju, a jedan od njih je i primarna cilijarna diskenezija. Više drugih metodologija, same ili u kombinaciji, su uspele da povežu primarnu cilijarnu diskeneziju sa mutacijama na ukupno osam gena (DNAI1, DNAH5, DNAH11, DNAI2, KTU, RSPH9, RSPH4A, TXNDC3). Posmatranjem gena AGRN u USCS pretraživaču genoma sa udaljenosti od 100 puta, nismo našli vezu između navedenih gena i našeg posmatranog gena. – zaključila je Silvija.   Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.

6511-studentkinja-silvija-subotic-odbranila-je-diplomski-rad-na-temu