Student Bogdan Ćirić odbranio je diplomski rad na temu „Razvoj WEB aplikacije za upravljanje inventarom gotovih proizvoda u maloprodaji malih preduzeća“

Student Računarskog fakulteta Bogdan Ćirić je u četvrtak, 7. jula 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Razvoj WEB aplikacije za upravljanje inventarom gotovih proizvoda u maloprodaji malih preduzeća pred komisijom koju su činili mentor dr Milan Vidaković i član dr Bojana Dimić Surla.

U uvodu svog rada Bogdan je istakao sledeće:

Upravljanje inventarom je proces poručivanja, čuvanja, korišćenja i prodavanja inventara preduzeća. Ovo uključuje upravljanje materijalima, poluproizvodima i gotovim proizvodima, kao i njihovo skladištenje i procesuiranje. Inventar je jedno od najvrednijih sredstava preduzeća. U sektorima u kojima rad preduzeća uveliko zavisi od inventara, ulaz i izlaz stavki inventara su srž poslovanja.

Koji proizvodi nedostaju? Gde se određeni proizvodi nalaze? Gde su određeni proizvodi potrebni? Koja je cena proizvodnje i prodaje proizvoda? Nepoznavanje odgovora na ova pitanja može naneti velike štete poslovanju preduzeća. Istovremeno, zalihe se mogu posmatrati kao obaveza i to ne samo u računovodstvenom smislu. Veliki inventar nosi rizik od kvarenja, krađe, ostećenja i slično.

U ovom radu je opisana aplikacija za vođenje inventara sa osnovnim funkcionalnostima manipulacije zalihama. Ova aplikacija zadovoljava potrebe vođenja inventara maloprodaje malih preduzeća i predstavlja dobru podlogu za dalji razvoj i prilagođavanje specifičnostima potreba preduzeća iz različitih sektora.

U daljem razvoju možemo povezati fiskalnu kasu sa prodajom. Naime, kada uradimo prodaju da možemo da odštampamo fiskalni račun, kao i da omogućimo štampanje dnevnih i periodičnih izveštaja iz aplikacije.

Kako je analitika od velike važnosti svakom biznisu, u okviru aplikacije možemo da napravimo odeljak gde bi stavili različite vrste grafikona koje korisnik može da prilagođava svojim potrebama. – zaključio je Bogdan.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.