Student Vladimir Cvetković odbranio je diplomski rad na temu „Trendovi implementacije tehnologije računarstva u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Vladimir Cvetković je u sredu, 5. oktobra 2022. godine odbranio diplomski rad na temu Trendovi implementacije tehnologije računarstva u oblaku pred komisijom koju su činili mentor dr Mirjana Radivojević i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Vladimir je istakao sledeće:

Računarstvo u oblaku (eng. Cloud computing) jedan je od vodećih trendova u industriji informacionih tehnologija (IT). Intenzivni razvoj mobilnih sistema, povećanje broja korisnika na Internetu, rast broja poslovnih podatak, samo su neki od ključnih razloga pojave i razvoja tehnologije računarstva u oblaku. Stotine miliona korisnika širom sveta koriste usluge koje su bazirane na oblaku – Facebook, Gmail i Twitter su neke od najpoznatijih. Divovi u svetu IT-a, Google, Microsoft i Amazon danas nude kompletna rešenja za poslovanje u oblaku ali i usluge za individualne korisnike računara, tableta i pametnih telefona kao što su: razvoj aplikacija i druge usluge, analiza podataka i kreiranje modela ili obrazaca predviđanja u poslovanju, razvoj softvera i administracija, skladištenje podataka, backup i oporavak, deljenje video zapisa, fotografija i zvuka, sajt hosting usluge.

Računarstvo u oblaku je postalo značajan tehnološki trend i već je preoblikovalo IT sektor i njegovo tržište. Sa tehnologijom oblaka korisnici preko svojih brojnih uređaja, kao što su mobilni telefoni, tableti, prenosni i stoni računari, pristupaju putem interneta raznovrsnim programima i aplikacijama, koje im kao uslugu pružaju provajderi servisa u oblaku.

Oblak je postao novi pokretač isporuke usluga kao što je skladištenje podataka na zahtev korisnika. Umesto da bude samo nova tehnologija, oblak je postao novi poslovni model “umotan” u nove tehnologije kao što je virtualizacija servera, koja koristi prednosti ekonomičnosti procesa skaliranja radi smanjenja troškova poslovanja korišćenjem IT resursa.

Cilj ovog rada bio je da prikaže sav značaj prelaska sa tradicionalnog načina skladištenja na savremeni način skladištenja podataka u oblaku, prikaže njegove mogućnosti, kao i da na primeru studija slučaja predstavi njegovu primenu u različitim privrednim granama. Sprovedeno istraživanje pokazalo je velike prednosti skladištenja podataka u oblaku u odnosu na tradicionalne načine, pre svega u količini podataka koja se može čuvati, dostupnosti i brzini pretrage, preuzimanju skladištenih podataka na više uređaja istovremeno, dostupnosti podataka bez obzira na korišćeni operativni sistem kao i sugornost sačuvanih podataka. U radu analizirane studije slučaja pokazale su da se skladištenje podataka u oblaku može primeniti u različitim privrednim delatnostima kao što su telekomunikacije, trgovina, hemijska industrija i dr. u cilju efikasnijeg upravljanja poslovnim aplikacijama, njihovoj boljoj konkurentnosti na tržištu. Prikazani su i pozitivni primeri usvajanja modela skladištenje podataka u oblaku u kompanijama u Republici Srbiji. – zaključio je Vladimir.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.