Наташа Димић одбранила је мастер рад на тему „Анализа метода у лакој криптографији“

Студенткиња Наташа Димић је у уторак, 4. априла 2023. године одбранила свој мастер рад на тему Анализа метода у лакој криптографији пред менторком др Мирјаном Радивојевић и члановима комисије др Немањом Радосављевићем и др Петром Бојовићем.

У уводу свог рада Наташа је истакла:

Појава првих рачунара чини прекретницу у развоју криптографских алгоритама. Са порастом комплексности микропроцесора и њиховог радног капацитета, повећавала се и могућа сложеност криптографских алгоритама који се могу извршавати у реалном времену. Међутим, овај напредак у снази процесирања је допринео и повећању броја софистицираних криптоаналитичких алата. Стога се може рећи да историја модерне криптографије у претходних неколико деценија представља сталну борбу између криптографа и криптоаналитичара, где обе стране имају приступ технологији која напредује великом брзином.


Овај рад се бави анализом метода у лакој криптографији, као и поређењем њихових перформанси на уређајима са ограниченим ресурсима. Уједно, овај рад представља и преглед стања у области лаке криптографије, како у досадашњим истраживањима у свету, тако и на домаћем нивоу. – закључила је Наташа.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.