Студент Лука Перишић одбранио је дипломски рад на тему „Карактеристике и имплементација модела Инфраструктура као сервис (IaaS) рачунарства у облаку“

Студент Рачунарског факултета Лука Перишић је у уторак, 4. априла 2023. године одбранио дипломски рад на тему Карактеристике и имплементација модела Инфраструктура као сервис (IaaS) рачунарства у облаку пред комисијом коју су чинили ментор др Мирјана Радивојевић и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Лука је истакао следеће:


Cloud („Облак“) се односи на сервере којима се приступа преко Интернета, као и софтвер и базе података који раде на тим серверима. Cloud сервери се налазе у дата центрима широм света. Коришћењем рачунарства у облаку, корисници и компаније не морају сами да управљају физичким серверима или да покрецћу софтверске апликације на сопственим машинама. Облак омогућава корисницима приступ истим датотекама и апликацијама са скоро сваког уређаја, јер се складиштење одвија на серверима у дата центру, уместо локално на корисничком уређају. Због тога се корисник може пријавити на свој налог на новом уређају након што се стари поквари, а да и даље пронађе свој стари налог на месту, са свим својим фотографијама, видео записима и историјом разговора.


Као модел облак сервиса издваја се Инфраструктура као сервис (услуга), која обезбеђује кориснику резервацију процесорске снаге, мрежу, одређену количину меморије за складиштење података и других основних ресурса. У овом раду говориће се о појму, карактеристикама, имплементацији и архитектури Инфраструктуре као сервис, при чему ће акценат бити стављен на Амозонову веб услугу као пример имплементације модела Инфраструктуре као сервис рачунарства у облаку.



Употреба виртуализације у пословању све је више прихваћена као успешан начин смањења трошкова и повећавања поузданости код сигурности података. Као пример тога издваја се Амазонова веб услуга (АWS). Приступањем АWS-у, кориснику је омогућен комплетан сет услуга за коришћење жељене рачунарске снаге, капацитета за складиштење, различитих система за управљање базама података и других услуга које се покрећу у кратком времену. При томе, корисник има одређену флексибилност при избору развојних платформи или разних програмских модела за решавање проблема. За развој апликација на располагању су различити алати и језици.

Са могућношћу еластичног додавања и брисања капацитета, услуге се могу без проблема ширити онолико колико клијентима треба. Плаћање се врши само онолико колико се услуге користе, без неочекиваних трошкова или дугорочних обвеза, чиме су АWS услуге економичне за све кориснике. Готово све услуге, са ограниченим капацитетима, доступне су бесплатно на коришћење, у времену до годину дана. Амазон је својим услугама у облаку дефинитивно надмашио свој почетни пословни модел онлине трговине и данас је важно име у подручју пружања IT услуга. – закључио је Лука.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.