Студент Милош Вукадиновић одбранио је дипломски рад на тему „Аутоматизација Линукс сервиса у облаку“

Студент Рачунарског факултета Милош Вукадиновић је у понедељак, 10. априла 2023. године одбранио дипломски рад на тему Аутоматизација Линукс сервиса у облаку пред комисијом коју су чинили ментор др Горан Мартић и члан др Ђорђе Бабић.

У уводу свог рада Милош је истакао следеће:


Историјски, развојем технологије и индустрије, човек је увек тежио ка константном унапређивању и олакшавању свакодневних послова. Период индустријске револуције обележио је и даљи развој механизације. Механизација представља замену људске снаге са механичким уређајима чији рад је заснован на употреби више повезаних покретних компоненти, зупчаника, опруга, осовина и сличних делова. Међу најпознатијим уређајима овог периода су: Диференцијална машина, Аналитичка машина, Паскалина, Лајбницов калкулатор и аритрометар.



Аутоматизација Линукс сервиса у облаку је кључан корак напретка ка решавању савремених IT операција. Аутоматизацијом процеса, одговорних за развијање инфраструктуре, омогућава се брже објављивање на тржиште уз побољшану поузданост и већу флексибилност. Тежи се ка ефикаснијим, скалабилнијим и поузданијим IT инфраструктурама које могу да испрате потребе савремених предузећа. Аутоматизација повећава контролу, безбедност и брже скенира рањивост система. Линукс аутоматизација је круцијална за све организације које се ослањају на Линукс системе за обављање ITзадатака. – закључио је Милош.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.