Petnaest načina da ubrzate Windows 10

Ako želite da optimizujete Windows 10, odvojite nekoliko minuta da isprobate ove savete kako biste ubrzali računar i učinili ga manje podložnim problemima performansi i sistemskim problemima. Želite da Windows 10 radi brže? Imamo rešenje. Za samo nekoliko minuta možete da isprobate 15 saveta; vaša mašina će biti živahnija i manje sklona problemima performansi i sistemskim problemima.

1. Promenite postavke napajanja

Ako koristite plan Windowsa 10 „Power saver“ (ušteda energije), vi usporavate svoj računar. Taj plan smanjuje performanse računara radi uštede energije. (Čak i stoni PC obično ima plan „Power saver“.) Ako promenite plan napajanja iz „Power saver“ u „High performance“ ili „Balanced“, dobićete trenutno poboljšanje performansi. Da biste to uradili, pokrenite aplikaciju Control Panel (Kontrolna tabla), a zatim odaberite Hardware and Sound> Power Options. Obično ćete videti dve opcije: „Balanced (recommended)“ i „Power saver.“ (Zavisno od vaše marke i modela, tu ćete možda videti i druge planove, uključujući neke koje je brendirao proizvođač.) Da biste videli „High performanse “, kliknite strelicu nadole uz „ Show additional plans “. Da biste promenili postavku napajanja, jednostavno odaberite onu koju želite, a zatim izađite iz kontrolne table. „High performance“ vam pruža najviše brzine, ali koristi najviše snage; „Balanced“ pronalazi srećnu ravnotežu između upotrebe energije i boljih performansi; a „Power saver“ čini sve što je u njegovoj moći da vam produži životni vek baterije. Korisnici PC-ja nemaju razloga da odaberu „Power saver“, pa čak i korisnici prenosivih računara treba da razmotre opciju „Balanced“ kada nisu priključeni – a „High performance“ kada su povezani na izvor napajanja.

2. Onemogućite programe koji se pokreću prilikom podizanja sistema računara

Jedan od razloga zbog kojih vaš Windows 10 PC može da izgleda trom je taj što imate previše programa koji rade u pozadini – programe koje retko ili nikada ne koristite. Sprečite ih da rade, a računar će raditi glatko. Započnite pokretanjem Task Managera: Pritisnite Ctrl-Shift-Esc, kliknite desnim tasterom miša na donji desni ugao ekrana i izaberite Task Manager ili upišite task manager u polje za pretragu Windowsa 10 i pritisnite Enter. Ako se Task Manager pokrene kao kompaktna aplikacija bez kartica, kliknite na „More details“ na dnu ekrana. Tada će se Task Manager pojaviti u svom punom sjaju. Mnogo toga možete učiniti, ali fokusiraćemo se samo na sprečavanje nepotrebnih programa koji se pokreću prilikom podizanja sistema računara.

Kliknite karticu Startup. Videćete listu programa i usluga koje se pokreću kada pokrenete Windows. Na listi su navedena imena svih programa, kao i njihovi izdavači, da li im je omogućeno pokretanje pri podizanju sistema i njihov „Startup impact“ (uticaj pri pokretanju), koliko usporavaju Windows 10 kada se sistem podiže. Da biste sprečili pokretanje programa ili usluge prilikom podizanja sistema, kliknite na njega desnim tasterom miša i izaberite „Disable“. Ovo ne onemogućava program u potpunosti; samo sprečava da se pokreće prilikom podizanja sistema – aplikaciju uvek možete pokrenuti kasnije. Takođe, ako kasnije odlučite da želite da se ona pokreće prilikom podizanja sistema, možete jednostavno da se vratite u ovo područje Task Manadžera, desnim tasterom miša kliknete aplikaciju i odabrerete „Enable“. Mnogi programi i usluge koje se pokreću prilikom podizanja sistema možda su vam poznate, poput OneDrive ili Evernote Clipper. Ali možda mnoge od njih nećete prepoznati. (Svako ko odmah zna šta je „bzbui.exe“, neka, molim, podigne ruku. Nije pošteno prvo upotrebiti Google.)

Task Manager vam pomaže da dobijete informacije o nepoznatim programima. Kliknite desnim tasterom miša na stavku i odaberite „Properties“ za više informacija o njoj, uključujući njeno mesto na vašem tvrdom disku, ima li digitalni potpis i druge informacije kao što su broj verzije, veličina fajla i kada je poslednji put izmenjena . Takođe možete desnim tasterom miša da kliknete na stavku i izaberete „Open file location“. To otvara File Explorer i postavlja ga na folder u kojem se fajl nalazi, što vam može dati još jedan trag o nameni programa. I na kraju, što je najkorisnije, nakon što kliknete desnim tasterom miša možete da izaberete „Search online“. Bing će se tada pokrenuti sa vezama do veb lokacija sa informacijama o programu ili usluzi.

Ako ste zaista zabrinuti za neku od navedenih aplikacija, možete da posetite lokaciju koju vodi Reason Software pod nazivom Should I block it? i potražite ime fajla. Obično ćete pronaći vrlo pouzdane informacije o programu ili usluzi.
Sada kada ste izabrali sve programe koje želite da onemogućite prilikom podizanja, sledeći put kada ponovo pokrenete računar, sistem će se mnogo manje baviti nepotrebnim programima.

3. Koristite ReadyBoost da biste ubrzali keširanje diska

Windows 10 redovno skladišti keširane podatke na vašem tvrdom disku, a zatim ih, kada su mu potrebni, preuzima odatle. Vreme potrebno za preuzimanje keširanih podataka zavisi od brzine tvrdog diska. Ako imate tradicionalni tvrdi disk, a ne SSD, postoji trik koji vam može pomoći da ubrzate keš memoriju: koristite Windows-ovu funkciju ReadyBoost. Ona usmerava Windows da kešira podatke na USB fleš disk, koji je brži od tvrdog diska. Preuzimanje podataka iz te brže keš memorije trebalo bi da ubrza Windows.

Najpre priključite USB fleš disk u jedan od USB portova računara. Fleš disk mora da podržava najmanje USB 2.0, a poželjno je USB 3 ili brži. Što je brži vaš fleš disk, to bi trebalo da osetite veće ubrzanje. Takođe, za maksimalne performanse, potražite fleš disk koji je najmanje dvostruko veći od RAM-a vašeg računara. Nakon što priključite USB, otvorite Explorer i kliknite na „This PC“. Potražite fleš disk. Možda ima čudno ime, poput UDISK 28X, ili nešto još manje očigledno. Kliknite ga desnim tasterom miša, odaberite Properties i kliknite karticu ReadyBoost.

Uključite ReadyBoost sa ovog ekrana da biste ubrzali svoj. PC.

Doći ćete do ekrana koji pita da li želite da koristite fleš disk kao keš memoriju i preporučuje veličinu keš memorije. Ostavite veličinu keš memorije kakva jeste ili je promenite ako želite. Zatim odaberite „Dedicate this device to ReadyBoost“, kliknite Apply, a zatim OK. (Imajte na umu da ako, kada kliknete karticu ReadyBoost, ugledate poruku „This device cannot be used for ReadyBoost“ to znači da vaš fleš disk ne ispunjava minimalne standarde performansi za ReadyBoost, pa ćete morati da umetnete drugi.)

Dok budete koristili računar, ReadyBoost će početi da puni keš fajlovima, tako da ćete možda primetiti povećanje aktivnosti na disku. U zavisnosti od toga koliko koristite svoj računar, može potrajati nekoliko dana dok se keš memorija ne popuni i ponudi maksimalno poboljšane performansi. Ako ne primetite povećanje performansi, isprobajte fleš disk većeg kapaciteta.

4. Isključite Windows savete i trikove

Dok koristite Windows 10 PC, Windows nadgleda šta radite i nudi savete o stvarima koje biste možda želeli da uradite sa operativnim sistemom. Prema mom iskustvu, retko, ako ikad, su mi ovi saveti bili korisni. Takođe ne volim Windows-ove implikacije privatnosti koje me neprestano virtuelno gledaju preko ramena. Windows koji prati šta radite i nudi savete takođe može da uspori vaš računar. Dakle, ako želite da ubrzate stvari, recite Windows-u da prestane da vam daje savete. Da biste to uradili, kliknite na dugme Start, izaberite ikonu Settings, a zatim idite na System > Notifications & actions. Pomerite se nadole do odeljka Notifications i uklonite znak potvrde iz polja „Get tips, tricks, and suggestions as you use Windows“.

To će biti dovoljno.

5. Zaustavite sinhronizaciju OneDrive-a

Microsoftovo skladište fajlova OneDrive zasnovano na oblaku, ugrađeno u Windows 10, održava fajlove sinhronizovanim i ažurnim na svim vašim računarima. Takođe je korisna alatka za pravljenje rezervnih kopija, tako da ako vaš računar ili njegov tvrdi disk otkaže, svi vaši fajlovi ostaju netaknuti i čekaju da ih vratite.

To postiže pomoću stalne sinhronizacije fajlova između računara i skladišta u oblaku – nešto što takođe može usporiti računar. Zbog toga je jedan od načina za ubrzanje računara zaustavljanje sinhronizacije. Pre nego što sinhronizaciju isključite za stalno, poželećete da proverite da li ona zaista usporava vaš računar. Da biste to uradili, kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneDrive (izgleda kao oblak) u polju za obaveštavanje na desnoj strani trake poslova, a zatim kliknite na dugme More na dnu ekrana. Na iskačućem ekranu koji se pojavi kliknite na „Pause syncing“ i odaberite 2 sata, 8 sati ili 24 sata, u zavisnosti od toga koliko dugo želite da se sinhronizovanje pauzira. Za to vreme procenite da li se vidi primetno povećanje brzine.

Ako se vidi, i vi odlučite da zaista želite da isključite sinhronizaciju, kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneDrive i u iskačućem prozoru izaberite Settings > Account. Kliknite na „Unlink this PC“, a zatim na ekranu koji se pojavi kliknite na „Unlink account“. Kada to učinite, i dalje ćete moći da čuvate fajlove u lokalnom folderu OneDrive, ali se on neće sinhronizovati sa oblakom.

Ako utvrdite da OneDrive usporava računar, ali i dalje želite da ga koristite, možete pokušati da rešite probleme sa OneDrive-om. Za informacije o tome kako se to radi, pogledajte Microsoft-ovu stranicu „Fix OneDrive sync problems“.

6. Koristite OneDrive fajlove na zahtev

Neki korisnici možda neće želeti da spreče sinhronizaciju OneDrive-a; na taj način se poništava njegova svrha da osigura da imate najnovije fajlove na svim uređajima koje koristite. To bi takođe značilo da nećete moći da koristite OneDrive kao način za bezbedno pravljenje rezervnih kopija fajlova.

Ali postoji način da se iskoristi najbolje od oba sveta: sinhronizaciju možete da svedete na apsolutni minimum i to samo kada je to neophodno. Ubrzaćete performanse i još uvek ćete dobiti najbolje od onoga što OneDrive nudi.

Da biste to uradili, koristite Windows-ovu funkciju OneDrive Files on-Demand. Pomoću nje možete da izaberete da samo određene fajlove zadržite na računaru, ali da i dalje imate pristup svim ostalim OneDrive fajlovima u oblaku. Kada želite da koristite neki od tih fajlova na mreži, otvorite ga direktno iz oblaka. Kada na računaru bude manje fajlova za sinhronizaciju, trebalo bi da osetite poboljšanje performansi.

Kliknite desnim tasterom miša na ikonu OneDrive na desnoj strani trake poslova i izaberite Settings, a zatim kliknite karticu Settings u okviru za dijalog koji će se pojaviti. Potvrdite polje pored Files On-Demand. Sada kliknite ikonu OneDrive i izaberite Open Folder. OneDrive se pojavljuje u Explorer-ovom prozoru File. Kliknite desnim tasterom miša na direktorijum čije fajlove želite da čuvate samo u oblaku, ali ne i na računaru, a zatim izaberite „Free up space“. Fajlovi iz tog foldera biće uklonjeni sa diska, ali će se i dalje čuvati u OneDrive-u u oblaku.

Za svaki folder čije fajlove želite da čuvate na računaru, kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Always Keep on this Device“. U svakom trenutku možete svakojim direktorijumu da promenite opcije tako što ćete ga kliknuti desnim tasterom miša i odabrati šta želite da se uradi.

Ako se predomislite i želite da se svi fajlovi čuvaju lokalno i sinhronizuju putem OneDrive-a, vratite se u okvir za dijalog postavki OneDrive-a i uklonite potvrdu iz polja pored Files on-Demand. Imajte na umu da su OneDrive fajlovi na zahtev dostupni samo u Windows verziji 1709 i novijim.

7. Isključite indeksiranje za pretrage

Windows 10 indeksira vaš tvrdi disk u pozadini, omogućavajući vam – u teoriji – brže pretraživanje računara nego da se ne vrši indeksiranje. Ali sporijem PC-ju koji koristi indeksiranje mogu da budu pogođene performanse, pa možete da mu povećate brzinu ako isključite indeksiranje. Čak i ako imate SSD disk, isključivanje indeksiranja može da poboljša brzinu, jer stalno upisivanje indeksa na disk može na kraju da uspori SSD-ove. Da biste postigli maksimalnu korist u operativnom sistemu Windows 10, morate potpuno da isključite indeksiranje. Da biste to uradili, u Windows 10 polje za pretragu otkucajte services.msc i pritisnite Enter. Pojaviće se aplikacija Services. Pomerite se nadole na listi usluga do Indexing service ili Windows Search. Dvaput kliknite na njega i na ekranu koji se pojavi kliknite Stop. Zatim ponovo pokrenite mašinu. Vaša pretraživanja mogu da budu nešto sporija, mada možda nećete ni primetiti razliku. Ali trebalo bi da dobijete bolje sveukupne performanse.

Ako želite, možete da isključite indeksiranje samo za fajlove na određenim lokacijama. Da biste to uradili, otkucajte index u Windows 10 polje za pretragu i kliknite na rezultat Indexing Options koji će se pojaviti. Otvoriće se stranica opcija indeksiranja u Control Panelu. Kliknite na dugme Modify i videćete listu lokacija koje se indeksiraju, kao što je Microsoft Outlook, vaši lični fajlovi itd. Poništite potvrdu pored bilo koje lokacije i ona više neće da se indeksira.

8. Očistite tvrdi disk

Ako imate preopterećen tvrdi disk pun fajlova koji vam nisu potrebni, možda time usporavate svoj PC. Čišćenje može da vam podstakne brzinu. Windows 10 ima iznenađujuće korisnu ugrađenu alatku za ovo pod nazivom Storage Sense. Idite na Settings> Sistem> Storage i na vrhu ekrana pomerite prekidač sa Off na On. Kada to uradite, Windows će neprestano da nadgleda vaš računar i da briše stare bezvredne fajlove koji vam više nisu potrebni – privremene fajlove, fajlove u direktorijumu Downloads koji nisu menjani mesec dana i stare fajlove iz korpe za otpatke.

Možete prilagoditi način na koji Storage Sense funkcioniše i takođe da ga koristite za oslobađanje još više prostora nego što bi to inače bio slučaj. Ispod Storage Sense kliknite na „Configure Storage Sense or run it now“. Na ekranu koji se pojavi možete da promenite koliko često Storage Sense briše fajlove (svaki dan, svake nedelje, svakog meseca ili kada vam se smanji prostor za skladištenje).

Takođe možete da kažete Storage Sense -u da izbriše fajlove iz direktorijuma za preuzimanje, u zavisnosti od toga koliko vremena su već tamo, i da podesite koliko dugo treba čekati da se fajlovi automatski izbrišu iz kante za smeće. akođe možete da zadate Storage Sense-u da premešta fajlove sa računara u oblak, u Microsoft-ovo skladište OneDrive u oblaku, ako se određeno vreme ne otvaraju (svaki dan ili svakih 14 dana, 30 dana ili 60 dana). Takođe možete da izbrišete stare verzije Windowsa koje možda proždiru prostor. Na dnu ekrana označite polje za potvrdu pored „Delete previous versions of Windows“. Storage Sense će tada brisati stare verzije Windowsa deset dana nakon što instalirate nadogradnju. Imajte na umu da ako to uradite, nećete moći da se vratite na stariju verziju Windowsa.

Evo kako da prilagodite način funkcionisanja Storage Sense-a i kažete mu da izbriše stare verzije Windows-a

9. Očistite bazu Registry

Iza Windows scene, baza Registry prati i kontroliše gotovo sve o načinu na koji Windows radi i izgleda. To uključuje informacije o tome gde se vaši programi čuvaju, koje DLL fajlove koriste i dele, koje tipove fajlova treba koji program da otvori i gotovo sve ostalo.

Ali Registry je vrlo neuredna stvar. Na primer, kada deinstalirate program, podešavanja tog programa se ne očiste uvek u registru. Tako se vremenom može nakupiti bezbroj zastarelih podešavanja svih vrsta. A to može da dovede do usporavanja sistema.

Nemojte ni pomisliti da pokušate da nešto od toga čistite sami. To je nemoguće. Da biste to uradili, potreban vam je čistač registra. Ima ih dosta, neki su besplatni, a neki se plaćaju. Ali zaista nema potrebe da kupujete neki, jer besplatni Auslogics Registry Cleaner solidno radi.

Pre upotrebe Auslogics-ovog ili bilo kog drugog čistača registra, napravite rezervnu kopiju baze Registry kako biste mogli da je obnovite ako nešto pođe po zlu. (Auslogics Registry Cleaner radi i to za vas, ali ne smeta ako napravite rezervnu kopiju dva puta.) Da biste napravili sopstvenu rezervnu kopiju baze Registry, upišite regedit.ext u polje za pretragu, a zatim pritisnite Enter. To pokreće editor registra. U meniju File izaberite Export. Na ekranu koji se pojavi, u odeljku Export range na dnu ekrana, obavezno odaberite opciju „All“. Zatim odaberite neku lokaciju i naziv fajla i kliknite na Save. Ako bude potrebno da vratite bazu Registry, otvorite editor registra, u meniju File izaberite Import, a zatim otvorite fajl koji ste sačuvali.

Sada preuzmite, instalirajte i pokrenite Auslogics Registry Cleaner. Na levoj strani ekrana možete da izaberete vrste problema u registru koje želite da očistite – na primer, File Associations, Internet ili Fonts. Ja ih uglavnom biram sve.

Dalje, recite mu da traži probleme u Registru. Da biste to uradili, kliknite na „Scan now“, a iz padajućeg menija koji se pojavi izaberite Scan. To vam omogućava da probleme koji se otkriju u bazi Registry najpre ispitate. Ako umesto toga odaberete „Scan and Repair“, sprovešće se ispravke a da ih vi pre toga ne proverite.

Sada skenira vaš Registar na greške, a zatim vam pokazuje šta je pronašao. Greške rangira prema njihovoj ozbiljnosti kako bi vam pomogao da odlučite koje ćete ispraviti. Kliknite na Repair kada donesete odluku i pazite da bude potvrđena opcija „Back Up Changes“, da biste mogli lako da vratite Registry ako nešto pođe po zlu.

10. Onemogućite senke, animacije i vizuelne efekte

Windows 10 ima nekoliko lepih poslastica za oči – senke, animacije i vizuelne efekte. Na brzim, novijim računarima to obično ne utiče na performanse sistema. Ali na sporijim i starijim računarima mogu da poremete učinak. Lako ih je isključiti. U Windows polje za pretragu otkucajte sysdm.cpl i pritisnite Enter. To pokreće okvir za dijalog System Properties. Kliknite karticu Advanced i kliknite Settings u odeljku Performance. To vas dovodi do okvira za dijalog Performance Options. Videćete listu raznolikih animacija i specijalnih efekata. Ako imate vremena na raspolaganju i volite da eksperimentišete, možete da uključujete i isključiujete pojedinačne opcije. Ovo su animacije i specijalni efekti koje ćete verovatno želeti da isključite, jer oni imaju najveći uticaj na performanse sistema:

  • Animate controls and elements inside windows (Animiranje kontrola i elemenata unutar prozora)
  • Animate windows when minimizing and maximizing (Animiranje prozora kada se minimizira i maksimizira)
  • Animations in the taskbar (Animacije na traci poslova)
  • Fade or slide menus into view (Zamračuvanje ili klizanje menije u prikaz)
  • Fade or slide ToolTips into view (Zamračivanje ili klizanje opisa alatki u prikaz)
  • Fade out menu items after clicking (Postepeno nestajanje stavki menija nakon klika)
  • Show shadows under windows (Prikazivanje senke ispod prozora)

Međutim, verovatno je mnogo lakše samo odabrati „Adjust for best performance“ na vrhu ekrana, a zatim kliknuti na OK. Windows 10 će tada isključiti efekte koji usporavaju vaš sistem.

11. Onemogućite transparentnost

Pored isključivanja senki, animacija i vizuelnih efekata, trebalo bi da onemogućite i efekte transparentnosti koje Windows 10 koristi za meni Start, traku poslova i Akcioni centar. Windowsu je potrebno iznenađujuće mnogo rada da bi stvorio ove efekte transparentnosti, a njihovo isključivanje može uticati na performanse sistema. Da biste to uradili, u Settings izaberite Personalization > Colors, pomerite se nadole do „Transparency effects“ i pomerite klizač na Off.

12. Uključite automatsko održavanje Windows-a

Svaki dan, iza scene, Windows 10 vrši održavanje računara. Radi stvari poput bezbednosnog skeniranja i obavljanja dijagnostike sistema kako bi bio siguran da je sve u redu – i automatski rešava probleme ako ih pronađe. To osigurava da vaš računar radi sa vrhunskim performansama. Ovo automatsko održavanje podrazumevano se radi svakog dana u 2:00 ujutro, ukoliko je vaš uređaj priključen na izvor napajanja i ne radi. Međutim, moguće je da je ta funkcija slučajno isključena ili da računar već neko vreme nije priključen, pa održavanje nije izvršeno. Potrudite se da uređaj bude uključen i da se održavanje vrši svaki dan i ručno pokrenite održavanje ako želite. Pokrenite aplikaciju Control Panel i odaberite System and Security > Security and Maintenance. U odeljku Maintenance, u odeljku Automatic Maintenance, kliknite na „Start maintenance“ ako želite da se sada pokrene. Da biste bili sigurni da se vrši svaki dan, kliknite na „Change maintenance settings“, a na ekranu koji se pojavi odaberite vreme u kojem želite da se obavlja održavanje i potvrdite polje pored „Allow scheduled maintenance to wake up my computer at the scheduled time “. Zatim kliknite OK.

13. Ubijte neželjeni softver

Ponekad najveći faktor usporavanja računara nije sam Windows 10, već neželjeni softver (bloatware) ili reklamni programi (adware) koji opterećuju CPU i sistemske resurse. Reklamni i neželjeni softver su posebno podmukli jer ih je možda instalirao proizvođač vašeg računara. Bili biste zapanjeni koliko brže može da radi vaš Windows 10 računar ako ih se rešite. Najpre pokrenite skeniranje sistema da biste pronašli reklamni i zlonamerni softver. Ako ste već instalirali bezbednosni paket kao što je Norton Security ili McAfee LiveSafe, možete da koristite njih. Takođe možete da koristite ugrađenu aplikaciju za zaštitu od zlonamernog softvera Windowsa 10 – samo otkucajte Windows Defender u polje za pretragu, pritisnite Enter, a zatim kliknite na Scan Now. Windows Defender će potražiti zlonamerni softver i ukloniti sve što pronađe.

Ipak je dobro dobiti još neko mišljenje, pa razmislite o besplatnom alatu kao što je Malwarebytes Anti-Malware. Besplatna verzija skenira zlonamerni softver i uklanja ono što pronađe; plaćena verzija nudi neprekidnu zaštitu koja sprečava infekcije.

Sada možete da proverite da li postoji neželjeni softver i možete ga se rešiti. Nekoliko besplatnih programa će to učiniti za vas; najbolje je da pokrenete više njih, jer niko neće pronaći sav neželjeni softver na vašem računaru. Dobar izbor su PC Decrapifier, Should I Remove It? i SlimComputer.

Za više detalja o uklanjanju neželjenog softvera, pogledajte članak Computerworld-a „Bloatware: šta je to i kako ga se rešiti“.

14. Defragmirajte svoj tvrdi disk

Što više koristite svoj tvrdi disk, on može da postane sve više fragmentiran, što može usporiti vaš računar. Kada je disk fragmentiran, on, hteo ne hteo, sprema fajlove razbacano po njemu i potrebno je neko vreme da Windows sastavi delove pre nego što ih pokrene.

Međutim, Windows 10 ima ugrađeni program za defragmentaciju koji možete koristiti za defragmentaciju tvrdog diska. Možete čak narediti da se on redovno pokreće, tako da disk ostaje stalno defragmentiran. Da biste to uradili, upišite defrag u polje za pretragu i pritisnite Enter. Na ekranu koji se pojavi odaberite disk koji želite da defragmentirate. Kliknite dugme Optimize da biste ga defragmentirali. Izaberite više diskova tako što ćete pritisnuti taster Ctrl i kliknuti na sve one koje želite da defragmentirate.

Ako želite da se disk ili diskovi redovno defragmentišu, kliknite na dugme Change settings, a zatim potvrdite polje pored „Run on a schedule“. Sada odaberite učestalost kojom želite da se disk (diskovi) defragmentišu tako da otvorite padajući meni pored Frequency i izaberete Daily (dnevno), Weekly (nedeljno) ili Monthly (mesečno). (Najbolje će biti svake nedelje.) Na ovom ekranu takođe možete odabrati više diskova za defragmentaciju.

15. Isključite i ponovo pokrenite Windows

Evo jednog od ne baš tajnih oružja IT-a za rešavanje problema i ubrzanje računara: Isključite ga i ponovo ga pokrenite. Na taj način se uklanja suvišno korišćenje RAM-a koje se inače ne može ukloniti. Takođe se ubijaju procesi koje ste možda pokrenuli a više nisu potrebni, ali nastavljaju da rade i usporavaju vaš sistem. Ako je vaš Windows 10 računar vremenom postao trom bez ikakvog razloga, možda ćete se iznenaditi koliko će brže raditi kada to učinite.

Isprobajte samo neke od ovih trikova i otkrićete da imate brži Windows 10 računar – i za koji je manje verovatno da će imati problema sa pouzdanošću.

Izvor: COMPUTERWORLD

6409-xa-petnaest-nacina-da-ubrzate-windows-10-xa