Full Stack Developer

Постоји значајан број термина из савремених информационих технологија који, због изузетно брзог развоја и свакодневног појављивања нових технологија, немају свој адекватан превод на српски језик, већ се у свакодневном животу и пословању (па и у огласима за посао) користе у свом изворном облику на енглеском језику. Такав случај је и у овом кратком програму.

Савремене веб апликације реализују се у више слојева, при чему постоји перцепција да један слој представља оно што видимо (рецимо, преко browser-а) и он се назива front-end, док се други налази на неком серверу или у облаку и он се назива back-end. Развој софтвера за front-end и back-end по правилу раде независни и уско специјализовани стручњаци.

Full Stack Developer је у стању да обавља обе врсте послова, што је за послодавце често исплативије него да ангажују независне front-end и back-end експерте. У неким случајевима је боље имати једну особу за све него више људи који, без обзира колико они темељно разумеју само један корак у процесу развоја ове врсте софтвера. Осим тога, на тржишту су у овој категорији тражени и почетници, што олакшава развој каријере. С друге стране, занимање Full Stack Developer може да представља добру одскочну даску за каснију front-end или back-end специјализацију.

На овом кратком програму полазници изучавају front-end и back-end решења употребом најновијих технологија које су доступне на тржишту, како програмских језика, тако и радних и развојних окружења, библиотека и слично.

Назив кратког програмаFull-stack developer (Решење о евидентирању кратког програма 2021.)

Трајање: 1 година (60 ЕСП бодова)

Услови за упис: