Рачунарски факултет обележио 20 година постојања

Рачунарски факултет у Београду обележио је 20 година постојања свечаном академијом која је одржана у петак, 1. децембра. Церемонију су увеличали представници Универзитета Унион, наставни колектив, запослени, колеге у пензији, алумнисти и сарадници из IT компанија. Поводом јубилеја Рачунарски факултет је доделио плакете за посебан допринос Факултету бившим деканима, професорима у пензији, предавачима и запосленима, као и истакнутим такмичарима.

Свечану академију отворила је деканка Рачунарског факултета проф. др Бојана Димић Сурла. Деканка је говорила о будућности Факултета и важности сарадње са индустријом, као и о улагању у квалитетан млад наставни кадар као највећем потенцијалу Факултета.

Образовање у области рачунарства носи са собом велике изазове јер је у питању струка у којој су иновације сталне, а промене честе. Упркос овим изазовима, једна од великих предности када образујете људе у области рачунарства је што врло једноставно може да се препозна ваш квалитет. Од великог броја компанија добијамо повратне информације да се наши студенти сјајно сналазе и да су врло брзо спремни да се уклопе у тимове и да доприносе пројектима, истакла је проф. др Димић Сурла.

Присутнима се обратила ректорка Универзитета Унион проф. др Гордана Вукелић и честитала овај велики јубилеј који представља успех читавог Универзитета.

Продекан за наставу доцент др Немања Радосављевић присетио се свог првог сусрета са Рачунарским факултетом.

Као да је јуче било оно време када су први студенти корачали кроз врата Факултета носећи са собом само храброст и поверење у нове технологије. Памтим то јер сам и ја био један од њих, не прва генерација, али друга, ипак и даље довољно храбар да се упише на факултет који је тада имао само добру визију, казао је др Радосављевић.

Говоре су одржали представник катедре за Мултимедијални дизајн проф. др Ненад Малешевић и руководилац мастер студијског програма Master in Computational Finance проф. др Бранко Урошевић осврнувши се на своје студијске програме.

У име студената Рачунарског факултета обратила се председница студентског парлемента студенткиња четврте године Теодора Живановић.

Лично могу рећи да са поносом истичем то да сам РАФ-овац и своје искуство са факултета ћу памтити заувек. Ово је окружење које ти допушта да напредујеш и развијаш се уз потпуну подршку и разумевање. Иако је понекад тешко и захтевно, на крају се све заједно савлада. То заједништво је нешто што стварно одликује наш Факултет, поручила је Теодора.

На саме почетке Рачунарског факултета, обиласке сајмова и средњих школа, представљање професије будућности у време када јавност недовољно зна шта је рачунарство, изазовима и препрекама током развоја Факултета осврнули су се менаџер Факултета Игор Мијатовић и први декан професор емеритус др Стеван Милинковић.

Плакете за посебан допринос Рачунарском факултету добили су први декан Рачунарског факултета професор емеритус др Стеван Милинковић, постхумно декан проф. др Драган Милетић, професор у пензији др Милан Меркле, професор у пензији др Душан Тошић, проф. др Снежана Поповић, проф. др Драган Урошевић, доцент др Петар Бојовић, мр Вера Врбица-Матејић, мр Милош Милосављевић, Синиша Лале, др Зоран Фидановски, референткиња студентске службе Мара Арбутина и чланови такмичарског тима RAF Penguins Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић. Плакете награђенима уручила је деканка проф. др Бојана Димић Сурла.

Свечану академију увеличале су студенткиња друге године Рачунарског факултета и треће године студија виолончела на Факултету музичке уметности Аја Тимотић и студенткиња мастер студија виолине на Факултету музичке уметности Наталија Татић које су извеле композиције Габријелова обоа, Пасакаља и Цветни дует из опере Лакме.

Рачунарски факултет је основала фирма CET – Computer Еquipment and Тrade 2003. године. Факултет данас има 14 акредитованих студијских програма на основним академским и струковним, мастер и доктоским студијама у области рачунарских наука, рачунарског инжењерства и мултимедијалног дизајна.

Фотографије са свечане академије и коктела можете погледати у галерији. Видео снимак свечане академије можете погледати овде.

1 thought on “Рачунарски факултет обележио 20 година постојања”

Comments are closed.