4 načina da zaštitite svoj dom od krađe Wi-Fi-ja

Ako je vaša mreža spora или se ponaša čudno, moguće je da neko krade vaš signal (a možda i više). Da li je vaš Wi-Fi sporiji nego obično? Imate problema sa povezivanjem? Moguće je da se neko tajno šunja po vašem Wi-Fi-ju. Bilo da je to tip u stanu na spratu или loš kôd koji radi na sumnjivom uređaju, zloupotreba mora da se prekine. Ovaj vodič će vam pomoći da to uradite.

Pogledajte šta je povezano sa vašom mrežom

Mnogi današnji mrežni ruteri imaju prateće mobilne aplikacije. Ove aplikacije vam omogućavaju da sa svog telefona nadgledate i kontrolišete svoju mrežu. Proverite uputstva vašeg rutera da biste videli da li postoji aplikacija za to. Proizvodi mnogih velikih igrača nude hardver kućne mreže koja se isporučuje sa ovom mogućnošću, uključujući Google, Netgear i Asus.

U okviru aplikacije, potražite meni pod nazivom „connected devices“ (povezani uređaji) или nešto slično. Trebalo bi da ugledate listu uređaja koji su trenutno povezani sa kućnim Wi-Fi-om. Pregledajte listu i analizirajte šta se u vašem domu povezuje na internet.

Ako vidite aktivan uređaj koji očigledno nije vaš, kao što je Windows računar, a vaša porodica ima samo Mac računare, или možda nepoznat iPad, to je znak da neko drugi koristi vaš Wi-Fi. Ako je vaš ruter star nekoliko godina, možda neće imati tu aplikaciju. Ipak, trebalo bi da imate mogućnost pristupa spisku povezanih uređaja preko veb portala vašeg rutera. U uputstvu rutera ćete naći kako da mu pristupite.

Potražite nepoznate uređaje

U listi uređaja povezanih sa vašom mrežom ponekad postoje stavke sa misterioznim nazivima poput „Unknown Device“ (Nepoznati uređaj).
Da biste identifikovali ove misteriozne uređaje, počnite tako što ćete u aplikaciji или veb portalu vašeg rutera potražiti njihove MAC i IP adrese. Onda pronađite te informacije na vašim povezanim uređajima. Na nekim Wi-Fi proizvodima je MAC adresa štampana na njima fizički, ali je takođe možete pronaći u podešavanjima uređaja.

Kada vam se učini da ste prepoznali određenu spravu, isključite je или joj prekinite vezu, ako možete. Ako ona nestane sa vaše liste povezanih uređaja, onda je to odgovor.

Ako je misteriozna sprava trenutno neaktivna – tj. trenutno aktivno ne troši stavke koje se mere – i ostaje takva svaki put kada je proveravate, pokušajte da je onemogućite. Aplikacija za Google Wi-Fi ruter prikazuje ove informacije. Neki drugi ruteri iz Buffala i Asus-a takođe pružaju ove detalje. U suprotnom, možda ćete želeti da razmislite o softveru za praćenje mreže nekog drugog dobavljača.

Posvetite veliku pažnju svakoj nepoznatoj spravi koja preostane nakon što ste isključili sve moguće uređaje. Posebno se pazite takvih nepoznatih stavki koje aktivno koriste mrežne resurse. To bi mogli da budu neovlašćeni korisnici или softver. Onemogućite ih odmah da biste bili sigurni.

Osigurajte se da vaša Wi-Fi mreža bude bezbedna

Ako još ne koristite lozinku za pristup Wi-Fi-ju u vašoj kući, zaustavite se sada i postavite zaštitu lozinkom. Ako ostavite svoju mrežu otvorenom, svako može da je koristi, pa čak da ukrade vaše lozinke. Već koristite lozinku? Ako na mreži pronađete sumnjive uređaje, vreme je da je promenite – pogotovo ako to niste uradili od kada ste dobili svoj ruter. Uvek je pametno koristiti najotpornije bezbednosne protokole. Za Wi-Fi, to je najnovije implementiran, WPA2. Ako možete, izaberite tu opciju u okviru podešavanja vašeg rutera.

Budite ažurni

Zastareo mrežni softver je hakerisanje koje čeka da se izvrši. Redovno proveravajte nadogradnje firmvera i softvera i primenite ih čim budu na raspolaganju. Ovo se ne odnosi samo na vaš ruter, već na sve što je povezano sa kućnim Wi-Fi-jom. Laptopovi, telefoni, tableti, prekidači, zvučnici, frižideri, sve su to mogući ciljevi.

Izvor: CNET

5078-xa-4-nacina-da-zastitite-svoj-dom-od-krade-wi-fi-ja-xa