Da li je Ilon Mask zaražen novim virusom? Ni testovi ne znaju odgovor.

Ilon Mask je u toku jednog dana dobio dva pozitivna i dva negativna testa na kovid-19. Njegov slučaj pokreće pitanja o (ne)pouzdanosti brzih testova koji se sve više koriste. Stručnjaci su odmah krenuli u još jedno ispitivanje brzih antigenskih testova koji otkrivaju protein na površini SARS-CoV-2 . Upozoravaju da je za precizniju procenu efikasnosti potrebno više informacija, uključujući kako i zašto na Masku obavljena četiri testa u istom danu. Kontroverza je nastala u petak kada je Mask na svom Tviter nalogu napisao da je četiri puta testiran pomoću brzih antigenskih testova proizvedenih u kompaniji „ Becton, Dickinson & Co “. Rezultati su bili prilično neobični. Naime, dva testa su bila pozitivna, a dva negativna. Mask, koji je prošle nedelje putovao u Berlin svojim privatnim avionom, rekao je da je imao simptome slične prehladi. „Dešava se nešto prilično mutno“, napisao je Mask. U nastavku tvita je napomenuo (ne pružajući dokaze) da bi problemi koje je imao sa testiranjem mogli da objasne nagli porast slučajeva zaražavanja virusom koji se u Sjedinjenim Državama održava od septembra.

Brzi testovi se sve više koriste u borbi protiv kovida-19 da bi se proširio pristup testiranju pošto oni brzo daju rezultate, nisu skupi i ne treba ih slati u laboratoriju na analizu. Poznato je, takođe, da su ti testovi manje precizni od uobičajenih testova lančane reakcije polimeraze ( PCR ), koji su postali usvojeni standard.

Ipak, na Maskovom tviter nalogu stoji objava: „Dešava se nešto prilično mutno. Danas sam četiri puta testiran na kovid. Dva testa su bila negativna, dva pozitivna. Ista mašina, isti test, ista medicinska sestra. Brzi antigenski test iz BD-a.“ – Elon Musk (@ elonmusk ) 13. novembra 2020

Maskovi kontradiktorni rezultati ispitivanja mogu značiti da je glavni čovek „Tesle“ na početku или na kraju infekcije, sa tek jedva uočljivom količinom virusa u svom sistemu da bi test mogao da ga registruje, rekao je Andi Pekosz, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Džons Hopkins. Pekosz je prošlog meseca bio koautor studije koju je platila kompanija „Becton Dickinson“, u kojoj se navodi da je test te kompanije vrlo dobar u otkrivanju zaraženih osoba, iako je veličina uzorka ispitivanja bila mala.

Ako je Mask na početku или na kraju infekcije, njegov slučaj bi mogao da bude sličan onom u Beloj kući ove jeseni, kada su se predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici i gosti razboleli od kovida-19 uprkos tome što su bili pregledani brzim antigenskim testom koga je, doduše, napravio drugi proizvođač. Moguće je da su upotrebljeni testovi vratili lažne rezultate o Maskovom zdravstvenom stanju, što se može desiti kad se koriste brzi antigenski testovi. Do takvih nedoumica mogu dovesti različiti razlozi, uključujući i onaj kada se koriste u populacijama sa niskom prevalencijom virusa i kada se test nepravilno obavlja, kako je upozorila američka Agencija za hranu i lekove ranije ovog meseca.

„Veoma zabrinjavajuće“

Prema Pekoszu, slučaj Ilona Maska je prilično zabrinjavajući. Lažno pozitivni rezultat nije dobar, ali javlja se, međutim, dva lažno pozitivna rezultata su znak da se nešto treba preduzeti. Kompanija „Becton Dickinson“ je izjavila da je preduzela određene aktivnosti da bi saznala više o navedenom slučaju, ali istovremeno je rekla da stoji iza svog proizvoda, napominjući da se naučna zajednica slaže da nijedan dijagnostički test nije savršen. „Mnogo je činilaca koji bi mogli da dovedu do oprečnih rezultata, uključujući nisko virusno opterećenje“, rekla je kompanija u svojoj izjavi. „Kao što jasno navodimo u uputstvima za upotrebu, negativni rezultati treba da se razmotre u kontekstu specifične situacije pacijenta i potvrde molekularnim PCR testom ako je potrebno za nastavak tretiranja pacijenta.“

Musk je u tvitu rekao da čeka rezultate PCR testa.

Međutim, postavlja se i pitanje (na koje niko nije odgovorio) zašto se Mask četiri puta testirao u jednom danu. S obzirom na to da brzi testovi jedva uspevaju da zadovolje potražnju, malo je verovatno da bi neko ko nije poznati poslovni čovek bio podvrgnut takvoj vrsti tretmana. Pekosz je rekao da pretpostavlja da je Maskov prvi test bio pozitivan i da je posle toga obavio druge testove kako bi potvrdio или opovrgao rezultat.

Ispravno korišćenje

Takođe nije precizirano da li je bris uzet ispravno i kakav je bio redosled testova, rekao je Majkl Mina, epidemiolog sa Harvarda, koji se zalagao za široku upotrebu antigenskih testova. „Da li je dobio dva pozitivna rezultata, a zatim je„ potrošio“ virus u nosu, ali bris je i dalje uziman iz nosa?“, napisao je Mina u imejlu. „Problem je u tome što nije dao dovoljno informacija da bih znao da li su rezultati testa stvarni i kako ih tumačiti.“ Postoje velike razlike između funkcionisanja različitih antigenskih testova, rekao je Mina, zbog čega je predložio Agenciji za hranu i lekove da svaki taj test oceni i opiše najbolji način na koji bi svaki od njih trebalo da se koristi.

Čak će i najbolji antigenski testovi vratiti lažne pozitivne rezultate, kaže Mina. Jedan od načina borbe protiv toga je, rekao je, prodaja antigenskih testova u paketu koji bi uključivao nekoliko vrlo pouzdanih brzih testova drugih kompanija, koji bi mogli da se koriste za proveru dobijenih rezultata.

6090-da-li-je-ilon-mask-zarazen-novim-virusom-ni-testovi-ne-znaju-odgovor