Kako uočiti i izbeći zlonamerne priloge

Zlonamerni softver može da se proširi putem priloga e-pošte. Kako ćemo znati da prilog sadrži zlonamerni softver?. Evo na šta treba da obratimo pažnju.
Kada je u pitanju e-pošta, sajber-napadač može da koristi nekoliko metoda da bi se ciljano obrušio na žrtvu. Recimo, korišćenje zlonamernih veza, slatkorečivosti i slanje opasnih priloga se koriste da bi se iz nepoznatih pojedinaca izvukli osetljivi podaci i, naravno, novac.
Dakle, trebalo bi nekako da izbegnemo da postanemo žrtve takvog napada. Zbog toga je najbolje da saznamo šta je zlonamerni prilog i kako možemo da ga uočimo u e-poruci?
Šta je zlonamerni prilog?
Sasvim je uobičajeno da svakodnevno primamo poruke e-pošte koje sadrže priloge. Oni se u e-porukama obično nalaze u obliku dokumenata, audio-datoteka i slika. Međutim, nije svaki prilog koji dobijemo nužno bezazlen.
Zlonamerni prilozi su oni koji se koriste za širenje zlonamernog softvera na nečiji uređaj. Sajber-napadačima su potrebni putevi preko kojih mogu da šire te opasne programe, a to se može uraditi na više načina, pri čemu su zlonamerni prilozi popularan izbor.
Kada žrtva preuzme zlonamerni prilog, ona zapravo preuzima zlonamerni softver na svoj uređaj. U zavisnosti od vrste tog softvera, uređaj može pretrpeti razne posledice, a posledice preuzimanja zlonamernog priloga mogu biti ozbiljne.
Kako možemo da prepoznamo zlonamerni prilog
Važno je da znamo kako da uočimo zlonamerni prilog da bi mogućnost preuzimanja zlonamernog softvera na uređaj bila što manja. Dakle, kako možemo da prepoznamo prilog u e-poruci koji je potencijalno štetan?

Obratite pažnju na tip datoteke
Kada primite bilo koju vrstu priloga putem e-pošte, moći ćete da vidite ekstenziju ili sufiks datoteke. Postoji mnogo različitih tipova datoteka, od kojih ste mnoge verovatno već videli, kao što su .jpg, .zip ili .pdf. I dok ne postoje definitivno zlonamerni tipovi datoteka, postoje neki koji se obično koriste za širenje zlonamernog softvera.
Glavne vrste datoteka sumnjivih priloga kojih treba da budete svesni su: .exe, .vbs, .scr, .cmd i .js. Ti tipovi datoteka mogu da se iskoriste za širenje zlonamernog softvera. Na primer, .exe datoteke ili izvršne datoteke ponekad mogu biti virusi. Izvršne datoteke sadrže skupove instrukcija koje se koriste za obavljanje određenih funkcija na uređaju. Zbog toga, izvršne datoteke mogu biti idealni putevi za širenje zlonamernog softvera
Zato uvek morate da proverite tip datoteke priloga pre nego što ga otvorite. Na to treba posebno obratiti pažnju ako je prilog poslat sa nove ili nepoznate adrese.
Proverite kontekst
Kontekst e-pošte takođe može da ukaže na to da li je njen prilog zlonameran. Na primer, ako ste primili e-poruku u kojoj pošiljalac tvrdi da je priložio dokument, ali prilog je u MPZ formatu, onda je velika verovatnoća da imate bar pogrešan prilog. Dakle, trebalo bi da znate šta znače različite vrste datoteka da biste efikasnije izbegli zlonamerne priloge u e-porukama.
Proverite adresu pošiljaoca
Ključni korak u uklanjanju zlonamernih e-poruka, a samim tim i zlonamernih priloga, je provera adrese e-pošte pošiljaoca. Napadač ne može direktno da kopira i koristi adresu pouzdanog izvora, ali pokušaće da napravi adrese koje su veoma slične. Na taj način će potencijalna žrtva teže da primeti da komunicira sa zlonamernim pošiljaocem.
Na primer, napadač može malo da promeni naziv kompanije unutar adrese (npr. „w4lmart“ umesto „walmart“). Kada primite bilo kakvu e-poštu od novog pošiljaoca, dobro pogledajte adresu da biste utvrdili da je prava.
Koristite skener priloga
U stvari, zaista postoje programi koji mogu da skeniraju priloge umesto vas! Oni mogu neverovatno brzo i pouzdano da provere da li je e-pošta sigurna ili ne. Neki antivirusni programi sadrže funkcije skeniranja priloga, ali možete da preuzmete i posebne skenere priloga ako izabrani antivirusni program ne nudi tu opciju. Recimo, jedan od programa za skeniranje priloga je VirusTotal Online Scanner.
Koristite funkcije zaštite od neželjene pošte
Danas većina dobavljača e-pošte nudi neku vrstu funkcije protiv neželjene pošte, koja filtrira potencijalno štetne e-poruke iz vašeg glavnog prijemnog sandučeta i smešta ih u fasciklu za neželjenu poštu. Iako protokoli protiv neželjene pošte nisu savršeni, mogu da vam pomognu da izbegnete opasne e-poruke, a samim tim i opasne priloge. Ne bi bilo loše da redovno proveravate fasciklu za neželjenu poštu kada koristite funkciju zaštite od neželjene pošte, pošto legitimne e-poruke ponekad mogu da budu pogrešno identifikovane i sklonjene iz vašeg glavnog prijemnog sandučeta.
Zlonamerni prilozi: opasni, ali mogu se izbeći
Zlonamerni prilozi su već naneli ozbiljnu štetu velikom broju korisnika, a sajber-kriminalci koriste e-poštu kao ključni put za njihovo širenje. Ipak, možete mnogo što-šta da uradite da biste uklonili zlonamerne priloge i tako zaštitili svoje uređaje od zlonamernog softvera. Samo treba da budete sumnjičavi i oprezni.