Kompanija Amazon tuži Pentagon

Kompanija je odlučila da podnese tužbu protiv Pentagona pošto je na konkursu izgubila unosan posao od nekoliko milijardi dolara. Glavni motiv Amazona za takav postupak je, kako se navodi, Trampova pristrasnost, zbog čega je kompanija Microsoft dobila ugovor za upravljanje oblakom Ministarstva odbrane. Naime, projekat JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) daje kompaniji Microsoft zeleno svetlo za upravljanje infrastrukturom računarstva u oblaku Ministarstva odbrane u sledećih deset godina. Amazon tvrdi da je Trampova kritika upućena Džefu Bezosu, direktoru kompanije, koji je istovremeno vlasnik Vašington posta, uticala na konačni izbor Ministarstva odbrane. Kompanija namerava da prikaže četiri video sadržaja u sudskom procesu koji pokazuju Trampovu očiglednu netrpeljivost prema Amazonu i Bezosu. Tu je i događaj iz Teksasa koji je bio deo Trampove kampanje iz 2016. godine.

„Poštujem Džefa Bezosa, ali kupio je Vašington post samo da bi imao politički uticaj… Vašington post je u njegovom vlasništvu… želi da ima politički uticaj od koga će njegova kompanija imati koristi“, rekao je Tramp u tom govoru. „To nije u redu. I verujte mi, ako postanem predsednik, imaće velike probleme. Samo će videti kakve.“ Jedan od portparola Amazona ponovio je prethodni stav kompanije da „jedina ima posebno iskustvo i stručnost koji joj omogućavaju da obezbedi najznačajniju tehnologiju za potrebe američke vojske“.

Portparol je izjavio da je izuzetno važno da vlada i njeni izabrani predstavnici sprovode procese javnih nabavki nepristrasno i ne podlegnu političkim uticajima. Mnogobrojni aspekti konkursa za izbor kompanije koja će upravljati pomenutom infrastrukturom poseduju očigledne manjkavosti, greške i očigledne primere pristrasnosti, što bi trebalo ispitati i greške ispraviti.

S druge strane, kompanija Microsoft kaže da je spremna da počne s radom da bi „muškarcima i ženama u uniformi koji služe svojoj zemlji omogućili da pristupe najvažnijim savremenih tehnologijama kad god im je potrebno“. Kompanija je stala na stranu Ministarstva i podržava njegov izbor. Kompanija Microsoft , kako sama kaže, ima poverenja u kvalifikovani kadar Ministarstva odbrane i veruje da će činjenice pokazati da su sproveli detaljan, temeljan i pošten proces dok se određivalo ko će dobiti posao i utvrdili da je Microsoft najpogodnija za takav zadatak. Ne iznenađuje to što Ministarstvo brani svoje odluku dok istovremeno staje na stranu kompanije Microsoft .
„Početne faze procesa odabira kandidata za posao sprovedene su u skladu sa zakonom“, rekao je portparol ministarstva za Vašington post. „Naš cilj ostaje da svima na ratištu omogućimo pristup najpotrebnijim mogućnostima što je brže moguće.

5635-kompanija-amazon-tuzi-pentagon