Kompanija „Gugl“ konačno uvodi novi servis za razmenu poruka

Da smo ovu vest pročitali pre pet godina, oduševljenje bi sigurno bilo ogromno. Izgleda da je vest, ipak, zakasnila. Kompanija „Gugl“ je posle nekoliko godina čekanja odlučila da sama preduzme odlučujuće korake. Naime, mobilni operateri već dugo obećavaju da će svojim korisnicima pružiti servis za razmenu poruka nove generacije. Za to vreme, kompanija je konačno uspela da razvije sopstveni sistem za slanje poruka koji ima svojstva koja ne možemo pronaći u servisu za razmenu kratkih poruka ( SMS). Dakle, govorimo o RCS (engl. Rich Communication Services) protokolu koji će korisnicima omogućavati razmenu mnogo dužih poruka, prenos velikih datoteka i, naravno, animiranih nalepnica.

Kompanija je odlučila da sudbinu svog RCS protokola uzme u svoje ruke i tako omogući korisnicima u Velikoj Britaniji i Francuskoj pristup modernom i univerzalnom servisu za razmenu poruka. Bez obzira na to koji telefon imate или kod kog ste mobilnog operatera prijavljeni, kompanija „Gugl“ će vam obezbediti servis RCS Chat kao novu podrazumevanu aplikaciju za razmenu poruka u Android okruženju ( Android Messages). Dakle, ako razmenjujete poruke sa prijateljem koji ima instaliranu aplikaciju, moći ćete da vidite da li je pročitao poruku i da li na nju odgovara.

Ipak, usluga je prilično zakasnila. Korisnici ajfona takvu mogućnost imaju još od okruženja iOS 5, a OTT servisi treće stran,e kao što su WhatsApp i Signal imaju svojstva RCS protokola. Nova strategija kompanije ima za cilj da aplikaciju Messages podigne na isti nivo. Međutim, izgleda suviše kasno.

Prepreke na putu

Kao prvo, uopšte nam nije poznato kada će niti da li će takva usluga uopšte doći u Sjedinjene Države. Kompanija je samo rekla da će RCS protokol tokom godine biti dostupan u većem broju država. Ipak, ako se podsetimo kako je kompanija razvijala razne servise i aplikacije za razmenu poruka, moramo biti pomalo skeptični. Drugi problem se sastoji u tome što je servis RCS Chat , kao i SMS , vezan za vaš telefonski broj. To možemo posmatrati kao slučaj kombinovanja stare i nove tehnologije, što nikada nije bilo dobro. Dakle, servis treba da prođe niz koraka da bi se utvrdilo da li je RCS Chat omogućen kod osobe kojoj šaljete poruku. Pošto aplikacija Android Massages ne može da se osloni na centralnu bazu podataka, ona šalje upit direktno na drugi telefon. Kad u toj aplikaciji otvorite prozor za pisanje poruka, ona šalje svima nevidljivu poruku sa pitanjem da li podržavaju aplikaciju RCS Chat , a aplikacija Android Messages šalje potvrdan odgovor ako je podržava.

„Gugl“ kaže da RCS Chat može da funkcioniše jedino na nivou aplikacije jer su iz procesa isključeni mobilni operateri. Mehanizam je vrlo vešto napravljen, ali na taj način se stvara još jedan sloj koji je prilično nestabilan, što može da dovede do toga da aplikaciju ne možete da koristite. Dalje, postoje problemi privatnosti i bezbednosti jer svaki put kad pošaljete poruku, aplikacija šalje nešifrovanu poruku sa vašeg telefona na nečiji drugi zajedno sa IMEI brojem i brojem telefona. Kompanija ne može da obeća kada će omogućiti šifrovanje poruka u aplikaciji RCS Chat .

Više uređaja, više problema

Kompanija kaže da preduzima sve što je moguće da bi pronašla rešenje za svoje korisnike što se tiče šifrovanja poruka, ali, ponovo moramo da kažemo, da nam njene reči ne ulivaju poverenje. Štaviše, treba napomenuti da je takav početak – razmena nešifrovanih poruka u dvema državama sveta – prilično spor za servis razmene poruka koji je trebalo da se pojavi pre pet godina. Koliko smo čekali, do sada je trebalo da poruke budu šifrovane, a aplikacija dobije globalnu podršku

Umesto toga, dobili smo uslugu koja bi jednog dana mogla da bude dobra, ali verovatno će naići na prepreke koje kompanija nije voljna da prevaziđe. Najveća od njih su mobilni operateri u Americi. Ne samo da mnogo upornije ometaju proces uvođenja servisa od svojih evropskih kolega, već kompanija mora pametno da povlači poteze da bi obezbedila prodaju svojih pixel telefona. S druge strane, pixel 3a koji je u prodaji od prošlog meseca u prodavnicama T-Mobile ne podržava RCS na mreži tog operatera iako je stariji modeli samsung telefona podržavaju. Zbog čega? Zbog toga što su napredne RCS mogućnosti ugrađene u srž mreže, a ne postoje kao odvojene aplikacije или uređaji, a telefoni kompanije „Gugl“ ih ne podržavaju. Krivica je obostrana, ali „Gugl“ je trebalo da se dogovori sa operaterom da podrži RCS protokol u interesu korisnika.

Ali nije. Sad bi trebalo da poverujemo da će se „Gugl“ izboriti sa američkim mobilnim operaterima i razviti svoj sistem koga ne podržavaju njeni telefoni povrh već postojećeg i da će, konačno uspeti da šifruje poruke. Možda će se to dogoditi jednog dana, ali izgledi su vrlo slabi. Setimo se samo aplikacija Gugle Chat, Hangouts i Allo. Nadamo se da poslednji poduhvat neće doživeti njihovu sudbinu.

5399-kompanija-gugl-konacno-uvodi-novi-servis-za-razmenu-poruka