Li Kun Hi umro u 78. godini

Gospodin Li, koji je od kompanije „ Samsung “ stvorio globalnog giganta, dva puta je osuđivan – i pomilovan – zbog finansijskih prekršaja. Li Kun Hi, koji je od kompanije „ Samsung “ stvorio globalnog giganta u oblasti proizvodnje pametnih telefona, televizora i računarskih čipova, dva puta je osuđivan – i prema obrascu koji je postao tipičan u Južnoj Koreji, dva puta pomilovan – za zločine koje je za života počinio, umro je u nedelju u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje. Imao je 78 godina. Kompanija je objavila da je Li umro, ali nije precizirala uzrok. Gospodin Li nije mogao da radi od kada je pretrpeo srčani udar 2014. godine. Kada je gospodin Li preuzeo kormilo kompanije „ Samsung Group“, 1987. godine, nakon smrti svog oca i osnivača konglomerata, Lija Bjung Čula, mnogima na Zapadu je ta firma bila poznata kao proizvođač jeftinih televizora i nepouzdanih mikrotalasnih pećnica koji su se mogli naći u prodavnicama gde se roba prodavala po diskontnim cenama.

Li Kun Hi je odlučno podizao kompaniju na lestvici tehnoloških firmi. Početkom devedesetih, kompanija je nadmašila japanske i američke konkurente i postavila standarde u proizvodnji memorijskih čipova. Nadmašila je sve ostale kompanije u proizvodnji uređaja sa ravnim ekranima i osvojila tržište prosečnih i najnaprednijih mobilnih telefona početkom ovog veka, kad su oni postali vrlo moćni računarski uređaji. Danas, kompanija „ Samsung Electronics “ predstavlja kamen temeljac ekonomije Južne Koreje i jedna je od onih svetskih korporacija koje najviše novca ulažu u istraživanje i razvoj. Gospodin Li – koji je bio predsednik korporacije „ Samsung Group“ od 1987. do 1998. godine, predsednik i izvršni direktor „ Samsung Electronics “ od 1998. do 2008. godine, zatim predsednik kompanije „ Samsung Electronics “ od 2010. godine do svoje smrti – bio je najbogatiji čovek Južne Koreje.

On i članovi njegove porodice koristili su skup zakona o vlasništvu da bi vršili uticaj na druge kompanije pod „ Samsung ovim“ krovom. Tokom svog mandata, čak i dok su profesionalni menadžeri imali veću odgovornost u grupi, gospodin Li je ostao veliki „ Samsung ov“ idejni vođa, koji je neprestano postavljao ambiciozne strateške smernice. Međutim, tokom njegovog rukovođenja kompanijom otkrili su se i ponekad sumnjivi metodi pomoću kojih su porodična poslovna carstva Južne Koreje, poznata kao čebol, štitila svoj uticaj. Južnokorejske korporativne dinastije glavni su izvor ekonomske vitalnosti, ali neki Južnokorejci se pitaju da li je njihova država talac čebola.

Gospodin Li je 1996. godine osuđen za podmićivanje predsednika države, da bi ubrzo bio pomilovan. Više od decenije kasnije, proglašen je krivim za utaju poreza, ali još jednom je pomilovan da bi mogao da lobira za dovođenje Zimskih olimpijskih igara u planinski grad Pjongčang 2018. godine. Ubrzo posle Olimpijade u Pjongčangu, Li Mjung Bak, predsednik Južne Koreje od 2008. do 2013. godine, osuđen je na 15 godina zatvora zbog primanja 5,4 miliona dolara mita od kompanije „ Samsung “ da bi pomilovao gospodina Lija. Li Kun Hi rođen je 9. januara 1942. godine u Deguu, koji je tada, kao i cela Koreja, bio pod okupacijom Japana. Njegovi roditelji su nekoliko godina pre toga osnovali firmu „ Samsung “, koja se bavila izvozom voća i sušene ribe. Mladi Li je u to vreme bio rvač u srednjoj školi.

Kompanija je svoj prvi veliki napredak doživela kad je preuzela primat na tržištu osnovnim namirnicama, kao što su šećer i tekstil, koji su bili neophodni u ratom razorenoj Koreji. Kasnije se proširila na osiguranje, brodogradnju, građevinarstvo, poluprovodnike i još mnogo toga. Li Kun Hi diplomirao je na univerzitetu Vaseda u Tokiju 1965. godine, da bi počeo master studije na Univerzitetu Džordž Vašington, ali nije dobio diplomu. Karijeru je započeo u kompaniji „Tongjang brodkasting“, u to vreme, podružnici kompanije „ Samsung “, 1966. godine. Radio je u kompaniji „ Samsung C&T “, građevinskoj i trgovinskoj firmi konglomerata, pre nego što je 1979. godine, imenovan za potpredsednika kompanije „ Samsung Group“. Kada je 1987. godine, postao predsednik, prihvatio je očevu usredsređenost na planiranje za budućnost, čak i kad je poslovanje izgledalo uspešno. Pored svega toga, uvek je razmišljao o opstanku kompanije i o stalno prisutnoj krizi koja predstavlja osnovno obeležje kompanije, čak i danas.

„Nalazimo se u izuzetno važnom periodu tranzicije“, rekao je gospodin Li ubrzo nakon preuzimanja rukovodeće funkcije. „Ako se ne preselimo u tehnološki razvijenije i bogatije privrede, možda će biti ugrožen sam naš opstanak.“
U luksuznom hotelu u Frankfurtu, 1993. godine, kada je pozvao na sastanak mnogobrojne menadžere kompanije „ Samsung Electronics “, njegovo shvatanje radikalnih promena u tranziciji postalo je sasvim jasno. Danima je držao predavanja rukovodiocima i podsticao ih da se oslobode zastarelih metoda poslovanja i razmišljanja. „Promenite sve,“ rekao je, „osim supruge i dece.“ Odlučio je da će se kompanija usredsrediti na poboljšanje kvaliteta proizvoda, umesto na povećanje udela na tržištu, što bi podstaklo dolazak stručnjaka iz inostranstva i zahtevalo od viših rukovodilaca da se upoznaju sa inostranim tržištima, da ih razumeju i končano, nauče kako da se na njima bore sa konkurencijom.

U to vreme sve to se kosilo sa korporacijskim stavovima u Južnoj Koreji, ali neodoljivo je podsećalo na Mao Cedungov pokušaj da promeni način razmišljanja kineskog naroda. Da bi istakao značaj kvaliteta proizvoda, 1995. godine, posetio je pogon kompanije „ Samsung “ u gradu Gumi nakon što je utvrđeno da je cela serija mobilnih telefona neispravna. Ono što se posle toga dogodilo stalno se prepričava. Dve hiljade radnika fabrike u Gumi okupili su se u dvorištu. Svi su na glavi morali da nose trake na kojima je pisao „Kvalitet pre svega“. Gospodin Li i njegov upravni odbor sedeli su pod transparentom na kome je pisalo „Kvalitet je moj ponos“. Zajedno su gledali kako su telefoni, faks mašine i drugi inventar vredni 50 miliona dolara razbijeni na komade i zapaljeni. Zaposleni su plakali. Naravno, gospodin Li nije bio nepogrešiv u donošenju poslovnih odluka. Pošto je verovao da će elektronika postati sastavni deo automobila, sredinom devedesetih pokrenuo je automobilsku jedinicu. Firma „ Samsung Motors“ je prodata 2000. godine.

Saradnja sa Holivudom je isto tako bila kratkog daha. Stiven Spilberg je 1995. godine, za večerom nagovarao gospodina Lija da uloži novac u filmski studio. Iako su direktor i ostali rukovodioci bili ljubitelji filmova, na kraju su uglavnom razgovarali o mikročipovima. Kasnije je Spilberg izneo utiske o toj večeri. „Kako bi oni uopšte mogli nešto da znaju o filmovima kad su toliko opsednuti poluprovodnicima? Izgubio sam dragoceno vreme.“ Kompanija „ Samsung “ je 2000. godine ušla u fazu osvajanja globalnog tržišta pomoću bleštavih uređaja i uglađenih marketinških manira da bi svoje ime čvrsto usadila u umove zapadnih potrošača. Gospodin Li je, međutim, vrlo retko bio viđen u javnosti. Bio je predani kolekcionar sportskih automobila i vrednih dela likovne umetnosti.

Prepoznao je, 2007. godine, da će se kompanija suočiti sa novom krizom. Naime, Kina je sve više dominirala u proizvodnji tehnologije niskog kvaliteta, dok su Japan i Zapad i dalje prednjačili u naprednim tehnologijama. Južnokorejske kompanije, uključujući „ Samsung “, našle su se između dve vatre. Međutim, kad se gospodin Li posvetio sledećem prestruktuiranju u kompaniji, počeli su da ga optužuju da je izbegavao da plati porez na zaradu koja je iznosila nekoliko milijardi dolara i da je sav novac prebacio na tajne račune. Umesto da se suprotstavi optužbama, uživo je na televiziji objavio svoju ostavku i zapanjio Južnu Koreju. „Pre dvadeset godina sam obećao da će sva slava i zasluge biti vaši kad svi na svetu budu smatrali „ Samsung “ najboljom kompanijom“, rekao je 2008. godine obraćajući se zaposlenima, a onda je tiho dodao: „Iskreno se izvinjavam što nisam uspeo da ispunim to obećanje.“
Sve optužbe protiv njega su povučene sledeće godine, a 2010. ponovo je postavljen za predsednika kompanije „ Samsung “.

Pošto je gospodin Li pretrpeo srčani udar 2014. godine, njegov sin, potpredsednik kompanije „ Samsung Electronics “, postao je glavno lice kompanije. Li Kun Hi je za sobom ostavio sina, suprugu, dve ćerke, tri sestre i sedmoro unučadi.

6008-li-kun-hi-umro-u-78-godini