Najki patike se same šniraju za 350 dolara

Iako nam je tehnologija omogućila da nam patike savršeno pristaju, sumnjam da ćemo se odreći pertli koje koštaju samo dva dolara. Umesto dobre vila koja bi nam uz malo čarolije nabavila cipelice po meri, kompanija „Najki“ je proizvela najnovije patike koje se zovu Adapt BB i imaju samovezujuće pertle. Nove pametne patike po ceni od 350 dolara trebalo bi da se pojave u prodaji 17. februara i podsete nas na film „Povratak u budućnost“ u kome Marti Mekflaj obuva patike Air Mags koje same vezuju pertle i uzvikuje: „Moćne patike. Odlično!“ Iako je kompanija već jednom ponudila tržištu posebnu seriju patika Nike Mag za dobrotvornu organizaciju glumca Majkl Dž. Foksa po ceni od 720 dolara, ovo je prvi put da je „Najki“ odredila cenu koja se može smatrati pristupačnom bar onima koji ne plaćaju hiljade dolara da bi sebi obezbedili priliku da kupe par patika. Istovremeno, kompanija bi mogla da nam promeni navike šniranja patika.

Dakle, šta se desilo sa pertlama?

Šniranjem patika upravljate pomoću aplikacije na mobilnom telefonu jer je danas to uobičajeni način kontrole bilo kog uređaja. Ako ne želite da koristite mobilni telefon, tu su dva dugmeta sa strane. Dugme koje je bliže peti, treba da olabavi pertle, dok ih ono drugo zateže. Da biste mogli da ih izujete, dve sekunde držite dugme koje otpušta pertle. Zateže ih mali motor koji je povezan sa njima.  Interfejs aplikacije je prilično jednostavan. Na ekranu se pojavljuju slova „ L“ i „ R“, za levu i desnu patiku. Aplikacija vas obaveštava koliko su vam se ispraznile baterije u patikama – da, baš tako. Pored toga, možete da menjate i boju dugmadi na patikama.

Pomerajući slova gore, odnosno, dole na ekranu, podešavate zategnutost pertli. Podešavanja možete da sačuvate za različite situacije, recimo za trčanje или sedenje za stolom. Kompanija kaže da će redovno objavljivati ažuriranja koja će aplikaciju snabdeti većim brojem mogućnosti.

Provera zategnutosti pertli

Kad kupite patike, potrebno ih je povezati sa aplikacijom na mobilnom telefonu. Podesiće se tako da da vam najbolje odgovaraju. Kad su pertle u potpunosti zategnute, imate utisak da nosite obuću koja vam je pomalo tesna. Takva postavka se preporučuje samo u izuzetnim slučajevima, recimo, kad nameravate da se bavite nekom iscrpljujućom fizičkom aktivnošću i kad morate biti sigurni da vam se patika neće izuti. Kad su pertle potpuno opuštene, patike su i dalje prilično uzane – dovoljno da ih možete izuti pritiskajući petu, ali ne toliko opuštene da biste zamahom noge mogli da ih izujete. Svaki put kad podešavate zategnutost pertli čuje se zujanje motora što vam daje utisak ste obuli dve mašine.

Patike su sasvim pogodne za trčanje, igranje basketa i pravljenje premeta. Lep je osećaj kad možete da popustite pertle dok sedite i odmarate noge или da ih pritegnete kad treba da optrčite nekoliko krugova. Preporučuje se kupovina patika koje su bar jedan broj veće od uobičajene veličine. Sve je to lepo dok vas ne obaveste da morate da punite baterije u patikama. U kompaniji kažu da to i nije neki problem pošto mogu da traju od deset do četrnaest dana ako ih punite četiri sata. Patike se pune tako što ih postavite na podlogu koja se naziva Qi i koja se dobija pri kupovini patika. Iako se u njima nalazi računar, prilično su lagane. Računar je postavljen u đonu i veličine je futrole za ajpod.

Da li smo proterali pertle?

Pri testiranju patika nekoliko ljudi je skakalo pri pokušajima da zakucaju u koš, dok su drugi pravili premete u vazduhu i ne, računari u patikama se nisu polomili. Svi su rekli da su imali mnogo bolju kontrolu pri skoku kad su pertle bile potpuno zategnute. Pošto su vrlo lake, skokovi su bili neometani, a računari su, naravno, bili potpuno sigurni i zaštićeni.

Ipak, konačni utisak kad skinete pametne patike je da nikada ne mogu zameniti one sa pravim pertlama kojima kao prvo, nije potrebna aplikacija da bi se pritegnule, zatim, ne treba im mali računar, motor i baterija da bi bile upotrebljive i, konačno, ne koštaju nekoliko stotina dolara. Potpredsednik za inovacije kompanije „Najki“ Majkl Donahju je kritikovao pertle u svom blogu rekavši da su odslužile svoje i istakao kako se uvek nervirao kad bi se odvezale jer je morao stalno ponovo da ih vezuje.

Ipak, mnogi bi se pre odlučili da šniraju patike četiri или pet puta dnevno nego da se jednog jutra nađu u neprilici jer ne mogu da obuju patike pošto ih nisu punili bar dve nedelje. Trebalo bi spomenuti i pitanje bezbednosti i privatnosti. Haker bi mogao da nas primora da ostanemo obuveni sve dok ne platimo otkup.  Nadamo se da će s napretkom tehnologije, vreme trajanja baterije biti produženo, a sve ostalo unapređeno. Tehnologija je svakako privlačna, ali u ovom slučaju sumnjamo da će naići na masovno interesovanje i pobediti pertle sve dok se ne reši pitanje trajanja baterije i visine cene.

Međutim, kad cena postane pristupačnija, patike će se pre naći kod onih koji najki patike nose kao modni detalj nego kod ozbiljnih košarkaša američke profesionalne košarkaške lige. Iz kompanije poručuju da se samošnirajući mehanizam može pojaviti i na drugim modelima najki patika.

5196-najki-patike-se-same-sniraju-za-350-dolara