Neuronska mreža uči da reprodukuje ono što vaš mozak vidi

Novi algoritmi mogu da prikažu slike iz vašeg mozga sa neverovatnom preciznošću. Naučnici sanjaju o ponovnom stvaranju mentalnih slika preko skeniranja mozga, ali sadašnje tehnike daju rezultate koji su … najblaže rečeno, nejasni. Trio kineskih istraživača je, izgleda, našao rešenje. Oni su razvili algoritme neuronske mreže koji mnogo bolje reprodukuju slike dobijene preko funkcionalnih skeniranja magnetnom rezonancom. Tim trenira svoju mrežu da ponovo stvori sliku tako što joj daju sken vizuelnog korteksa nekoga ko gleda sliku i traži od mreže da ponovi originalnu sliku na osnovu tih podataka. Nakon dovoljno vežbanja, počinje trka – sistem zna kako da poveže voksele ( 3D piksele) iz skena, tako da može da napravi tačne slike bez smetnji, bez potrebe da vidi original.

Možete sami da vidite rezultate u poređenju na linku „https://www.engadget.com/2017/05/09/neural-network-recreates-brain-images/“. Nova tehnika, DGMM (Deep Generative Multiview Model), je skoro na istom nivou sa izvornim materijalom. Praktično svi drugi pristupi su toliko neprecizni i puni šuma da je mnoge od njihovih rezultata bilo teško pročitati или su jednostavno bili pogrešni.

Ovaj početni pokušaj je bio sa ljudima koji bulje u jednostavne slike. Ima mnogo toga da se uradi pre nego što postane jasno da ovaj metod funkcioniše za kompleksne slike i video – to jest, u stvarnom životu. Ipak, proboj nagoveštava svetlu (mada pomalo i jezivu) budućnost za reprodukovanje slika iz mozga. To bi moglo pomoći, na primer, za uređaje pod kontrolom mozga, или da pomaže lekarima da razumeju probleme mentalnog zdravlja na osnovu snova или halucinacija.

Izvor: Engadet

4395-neuronska-mreza-uci-da-reprodukuje-ono-sto-vas-mozak-vidi