Nova kombinacija: Dropboks i Guglov poslovni paket

Dugo očekivana mogućnost da čuvate svoje Gugl dokumente, tabele i slajdove u Dropboksu predstavlja mnogo više od onog što smo očekivali.
Pre trinaest meseci, kompanije „Dropboks“ i „Gugl“ objavile su da rade zajedno da bi omogućile korisnicima da svoje datoteke iz Guglovog paketa ( G Suite) čuvaju u Dropboksu. Vest je odjeknula kao konačan povoljan odgovor na mnogobrojne molbe или bar na nadanja mnogih korisnika jednog i drugog servisa. Istovremeno, iznenadila je mnoge jer svima je poznato da je servis Dropboks direktan konkurent Guglovom disku na kome su se oduvek čuvali Guglovi dokumenti, slajdovi i tabele.

Vrlo ambicioznoj zamisli – kompanija „Dropboks“ je očekivala da će se ostvariti već 2018. godine – trebalo je prilično mnogo vremena da se postane stvarnost. Ipak, ove nedelje je kompanija „Gugl“ na svojoj konferenciji o računarstvu o oblaku objavila da je spremna da ostvarenu zamisao ponudi javnosti. Svojstvo je dostupno svim korisnicima koji su se pretplatili na poslovnu verziju Dropboksa i to kao probna verzija otvorenog koda. To je samo uvod za sledeći korak kada će veza između ta dva servisa biti dostupna svima koji koriste Dropboks i Guglov paket.

Kad sam video šta su kompanije „Dropboks“ i „Gugl“ napravile, shvatio sam zbog čega im je bilo potrebno toliko vremena. Dve kompanije nisu razmišljale samo o procesu prebacivanja datoteka tamo-amo između Dropboksovog skladišta na mreži i Guglovih internet aplikacija. Uspeli su da sjedine dva servisa u nešto toliko jedinstveno da vam je potpuno nemoguće da utvrdite gde se završava Dropboks, a počinje Guglov paket.
Za poslovne organizacije koje u velikoj meri koriste oba servisa, rezultat je od neprocenjivog značaja. „Našim internim istraživanjem utvrdili smo da 50% korisnika Dropboksa koriti Guglov paket“, izjavio je Adam Neš iz kompanije „Dropboks“. „Stotine miliona korisnika Gmaila napravilo je nalog na Dropboksu, dakle, ne govorimo o preklapanju par miliona korisnika, već o vrlo impozantnoj publici.“

Integracija se na najosnovnijem nivou ogleda u tome što se dokumenti iz Guglovog paketa ponašaju kao Dropboksove datoteke. Novi dokument možete da napravite u Dropboksovoj fascikli i pomerate već postojeće koje imaju ekstenziju .gdoc gde god želite po Dropboksovom interfejsu kao i preko integracija operativnog sistema i aplikacija. Dok radite u nekoj aplikaciji iz Guglovog paketa, sve se automatski čuva u Dropboksu, isto kao da koristite paket u standardnom obliku.

Pretraživanje tekstualnih datoteka u Dropboksu radi kao i obično i prikazuje i datoteke iz Guglovog paketa bez obzira na to gde ste ih sačuvali. Umesto da koristite svojstvo deljena Guglovih dokumenata – što je sasvim u redu, ali predstavlja potpuno odvojen svet od Dropboksa – možete da delite svoje Gugl dokumente na isti način kao i sve drugo u Dropboksu. „Ako je Guglov dokument u Dropboks fascikli i ako ste tu fasciklu podelili sa još pet saradnika, ne morate da stalno da unosite pet istih adresa“, objašnjava Neš.

Najbolji deo integracije dva servisa uočavate kad radite u dokumentu Guglovog paketa. Dropboks vas ne prepušta u potpunosti Guglu, naprotiv, potpuno obuhvata posebnu verziju aplikacija iz Gugl paketa: pogledajte URL i videćete da se i dalje nalazite na stranici Dropbox. com, a ne na Guglu. Dropboksovo svojstvo deljenja i dalje je dostupno u okviru interfejsa dokumenata, tabela, tabela proračuna i ponovo ne morate da razmišljate o prebacivanju u Guglove ekvivalente.

Još jedna funkcionalnost nam dokazuje da mnogi koji koriste programe iz Guglovog paketa i dalje rade sa datotekama iz paketa Majkrosoft Office. Možete da otvorite datoteke u Wordu, Excelu i PowerPointu u Dropboksu koristeći ekvivalente aplikacije iz Guglovog paketa i da ih ponovo sačuvate u Dropboksu, a da pri tom ne morate da prolazite kroz sve muke konverzije datoteka.

Koji je sledeći korak. Pošto smo se uverili da je novo sjedinjavanje Dropboksa i Guglovog paketa ogroman korak, kako u teoriji, tako i u praksi, sasvim nam je jasno da će se timski rad uskoro promeniti. Na mobilnim uređajima, telefonima i tablet računarima, možete tek da naslutite kakav je napredak napravljen jer možete pregledati dokument iz Guglovog paketa u Dropboks aplikaciji, ali ne možete ga menjati. Kompanija „Dropboks“ nije rekla kad će i to biti omogućeno. Svi se nadamo uskoro.

Bilo bi još zanimljivije da kompanija objavi novu integraciju pošto je ovaj posao uspešno obavila. Kompanija već dugo godina sarađuje sa softverskim gigantima kao što su „ Adobe“ i „ Autodesk“ i mogla bi da omogući da sadržaj iz tih aplikacija postane mnogo funkcionalniji unutar Dropboksa. Ipak, sjedinjavanje Dropboksa i Gulovog paketa mnogo je smeliji korak. Dokumenti iz Guglovog paketa toliko su svojstveni računarstvu u oblaku – za razliku od PDF dokumenata или crteža u AutoCADu da je bilo lako zaboraviti da su uopšte datoteke.

Prema Nešovim rečima, saradnja sa kompanijom „Gugl“ dala je podsticaj za dalju saradnju sa drugim internet servisima.

5309-nova-kombinacija-dropboks-i-guglov-poslovni-paket